background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

ЗАХИСТИМО РОБІТНИКА від ЗАРПЛАТНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

 Нехтуючи Конституцією, законами України та міжнародним правом протягом багатьох років в Україні, агропромисловому  секторі економіки зокрема, на значній частині підприємств залишаються не вирішеними питання повернення працівникам невиплаченої заробітної плати.

За офіційними даними загальна заборгованість з виплати зарплати на початок липня 2018 року становила 2,72 млрд грн, з якої борг економічно активних підприємств 1,57 млрд грн.

Сільськогосподарські підприємства заборгували своїм працівникам на початок липня 17,347 мл грн, промислові підприємства – 2,2 млрд грн, будівельні – 83,1 млн грн, охорони здров’я – 26,04 млн грн, держуправління й оборони – 4,8 млн грн тощо.

Кількість працівників економічно-активних підприємств, яким не виплачено зарплату, протягом 2017 року – січня 2018 року зросла на 22,9% з 96,6 до 118,7 тисяч осіб. На сільгосппідприємствах за офіційними даними понад 700 працівників не отримали зароблене.

Робиться спроба виправдати накопичення зарплатних боргів  через низький рівень рентабельності та збитковість підприємств, відсутність обігових коштів, недостатню ефективність управління державним майном та застосування процедур реструктуризації, санації та банкрутства підприємств.

Однак передусім факти невиплати заробітної плати виникають внаслідок безвідповідальності роботодавців, порушення ними принципу першочерговості виплати заробітної плати, відсутності ефективних правових та економічних механізмів захисту конституційного права працівників на своєчасне отримання трудових доходів.

З метою поновлення конституційного права працівників на своєчасне отримання заробітної плати Профспілка працівників АПК та її структурні ланки використовують різноманітні інструменти, зокрема:

         -  ініціювання розгляду стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати на засіданнях тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, засіданнях колегій міністерства,облдержадміністрацій, галузевої та  територіальних ТСЕР;

          - надання членам профспілок правової допомоги шляхом консультацій, проведення нарад - навчання голів первинних профспілкових організацій;       

         -  проведення громадського контролю на підприємствах, представництва інтересів працівників у судах;

         -  висвітлення на профспілкових сайтах та в соцмережах досвіду боротьби із зарплатними боргами

Незважаючи на здійснювану роботу Профспілки та її організаційних ланок питання повернення зарплатних боргів та забезпечення своєчасної виплати зарплати залишається гострим.

 

Структура заборгованості з виплати заробітної плати

на 1 липня 2017–2018 років

 

 

 

Заборгованість працівникам економічно активних підприємств на 1 липня становила 1566,млн.грн (111,0% порівняно з 1 червня 2018р.).

 

Динаміка заборгованості з виплати заробітної плати

на економічно активних підприємствах у 2017–2018 роках

(на 1 число відповідного місяця)

 

Через недовиконання Державного бюджету, появи касових розривів у Пенсійному фонді та через зростання видатків на компенсацію житлових субсидій очікується загострення проблем з зарплатною заборгованістю в бюджетній сфері, вчасністю розрахунків по держзамовленням, а це може призвести до ланцюгової реакції по всім галузям.

Особливої профспілкової уваги потребують факти приховування фактів зарплатної заборгованості та поширення практики невиконання вимог закону про нарахування та виплати компенсації за затримку виплат трудових доходів.

 

Беручі до уваги викладене Президія ЦК Профспілки працівників АПК України запланувала розгляд у вересні питання    «Про дії Профспілки щодо забезпечення своєчасності оплати праці та повернення  заборгованості з неї».

ЗАПРОШУЄМО Вас взяти участь у підготовці рішень з цього гострого і соціально важливого питання.

Ваші міркування та пропозиції щодо вирішення проблем зарплатної заборгованості, а також інформацію про позитивний і негативний досвід з цього питання просимо направляти на 5о 13 серпня на електронну адресу apk555smk@gmail.com