background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Жіночий комітет Профспілки висловив протест щодо обмеження прав працівників в проекті Трудового кодексу України

 

 10-11 вересня 2018 року в Одесі за підтримки IUF пройшла зустріч Жіночого комітету Профспілки АПК України, який щорічно збирається у різних частинах України щоб напрацювати основні напрямки роботи профспілкових організацій з жінками, на місцях ознайомитись з умовами праці жінок. Цього разу зустріч була міжнародною,  у ній взяли участь представниці жіночого крила Білоруської незалежної профспілки та шведської профспілки «Kommunal».

 Одеса не випадково була обрана місцем зустрічі, адже влітку цього року на одному із переробних підприємств області було зафіксовано випадки використання примусової праці, в тому числі і вагітної жінки. Жіночий комітет не зміг залишитись осторонь цих подій та засудив факти використання примусової праці на підприємствах галузі.

 На початку зустрічі голова Жіночого комітету профспілки Надія Бурлака проінформувала членів та гостей комітету про роботу з жінками в період з жовтня 2017 року по вересень 2018 року (Інформація про презентацію за посиланням - Презентация ЗВІТ.ppt. Зокрема, основний акцент в діяльності ЖК робився на інформаційній, роз’яснювальній роботі (було підготовлено листівки до дня сільської жінки, до 16-денної кампанії з протидії насильству, ВІД/СНІД), навчанні профспілкового активу з питань рівності прав жінок і чоловіків, протидії гендерного насильства вдома і на роботі. За вказаний період було проведено 3 тематичних семінари.  

 Обговорюючи звіт голови ЖК, учасники зустрічі відзначили погіршення соціально-економічного становища в країні, скорочення рівня реальних доходів працівників. Особливо це гостро відчувають жінки, які в значно більшій мірі обтяжені турботою про дітей і залежних членів сім'ї, домашньою працею, їх заробітки нижчі (в 2017 році розрив в оплаті праці між жінками та чоловіками складав 22,5% ), а концентрація на робочих місцях з нестійкою та некваліфікованою зайнятістю непомірна висока. Через зростання бідності відбувається масова трудова міграція жінок.

 Багато уваги на цій зустрічі було приділено питанням протидії гендерного насильства в трудовій сфері.  Всі учасники  одностайно заявили, що гендерне насильство, як всеохоплююче та розповсюджене порушення прав людини, є профспілковою темою і в період звітно-виборної кампанії в Профспілці, вимагає від профспілкових організацій галузі консолідованих дій щодо його викорінення, в тому числі підтримки остаточного прийняття та подальшої ратифікації в Україні Конвенції МОП з протидії гендерному насильству в сфері праці.

 Що стосується планів на кінець 2018 року та 2019 рік, Жіночий комітет профспілки закликав усі профспілкові організації галузі сприяти участі жінок у профспілкових заходах на всіх рівнях Профспілки ,добитися не менш ніж 40% представництва жінок в керівних органах Профспілки на всіх рівнях, проводити дослідження умов праці жінок, щоб більш ефективно реагувати на їхні потреби; підтримувати навчання та підготовку жінок в якості лідерів, органайзерів, переговорників та викладачів, вести кампанію за повний доступ сільських жінок до освіти, житла, охорони здоров’я, кредитування, долучитися до анонімного опитування щодо безпеки жінок вдома та на роботі.  

 Підводячи підсумки зустрічі члени Жіночого комітету,

  • висловили протест щодо обмеження прав працівників в проекті Трудового кодексу України;
  • підтримали працівників «Галичина-Захід», які добиваються від роботодавця переговорів щодо укладення колективного договору та підняття заробітної плати, а також засудили дії адміністрації підприємства стосовно тиску на працівників та профспілкову організацію;
  • привітали прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», основним завданням якого є  запобігання та протидія домашньому насильству;
  • закликали усі законодавчі інституції держави розпочати процес внесення змін до Кримінального кодексу України, інших нормативних актів, яким розширити поняття «сексуальні домагання» та більш точно визначити відповідальність до порушників.

 

Підсумковий документ зустрічі Жіночого комітету Профспілки АПК України

/_Підсумковий документ_ЖК_2018.doc