background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Прибуток не знає етики. Капітал воює з життям !

 

       Омаха, США , 6-7 травня 2019 року відбувся Семінар для членських організацій IUF на тему:Інтенсивне тваринництво, зміна клімату і зайнятість».

Сьогодні у світі мешкає 7.5 млрд. людей, а виробництво продуктів харчування може забезпечити їжею майже  12 млрд. людей.

Учасники семінару із США, Канади, Нової Зеландії, Аргентини, Бразилії у своїх презентаціях підтвердили, що проблема зміни клімату на планеті безпосередньо пов’язана з діяльністю людини. Виробництво продуктів харчування у світі перевищує їх потребу і при цьому 800 млн. людей на планеті не доїдають, а  30% продуктів харчування, що виробляються, викидаються на смітник. І це резерви, які нам необхідно використати з метою балансу як збереження життя багатьом людям так і зменшення викидів парникових газів.

Відкриваючи семінар Президент IUF  Марк Лоритсон зазначив: « У всьому світі змінюється виробництво і воно безпосередньо впиває на зміни клімату. Зміна клімату – це реальна зміна і навіть знищення робочих місць. На мертвій планеті робочих місць не буде! Тому зміна клімату  - це одне із серйозних завдань для IUF».

Керуючий комітет Спеціальної галузевої групи працівників м’ясної промисловості IUF, зустріч якого відбулась у березні 2018 року звернувся до IUF із запитом на проведення семінару по зміні клімату та його впливу на зайнятість, особливу увагу приділивши інтенсивному тваринництву.

Рада сільгоспгрупи IUF також обговорила у 2018 році негативний вплив емісії парникових газів на зайнятість та доходи та прийняв рішення про проведення такого семінару.

Метою семінару є початок процесу, який дозволить членським організаціям об’єднатись і разом боротися  за  покращення умов праці, підвищення ролі організованих працівників у скороченні викидів парникових газів.

Єврокомісією затверджена Цільова група з проблем тваринництва The Animel Task  Forse, яка складається із науковців  із 18 країн – членів Євросоюзу. Нею було опубліковано документ, що  підтримує ідею майбутнього розвитку системи тваринництва із використанням комплексного підходу, в рамках якого інтеграція тваринництва та рослинництва могла б «максимізувати циклічність у виробництві екосистем, оцінювати і захищати агроекосистеми, оптимізуючи таким чином біомаси та мінімізуючи нанесення шкоди навколишньому середовищу. Система виробництва продовольства повинна  включати здорові грунти,  здорові рослини і здорових тварин».

Каліфорнія, яка займає п’яте місце серед економік світу, оголосила у 2018 році про свою мету знизити до нуля викиди парникових газів до 2045 року. Досягнення такої мети вимагатиме трансформації всієї системи сільського господарства.

Наукове співтовариство ще раз виступило із попередженням у січні ц.р., коли медичний журнал «Lancet» опублікував дослідження, яке закликало до радикальних змін в системі виробництва продовольства та харчування людей, з метою уникнути катастрофічної шкоди для планети. Автори дослідження закликають скоротити вживання червоно м’яса на 50% та подвоїти споживання горіхів, фруктів, овочів і бобових. Північній Америці потрібно скоротити вживання червоного м'яса  на 84%, європейцям – на 77%.

У розвиненому світі альтернативою промисловому інтенсивному сільському господарству є  агроекологія. Це не означає, що потрібно перестати їсти м'ясо зовсім, необхідно перейти на його вживання у меншій кількості і кращої якості. Випас худоби на пасовищах підтримує грунти у здоровому стані і сприяє підвищенню їх родючості.

Диверсифіковане сільське господарство вимагає заборони вирощування  монокультур, що матиме вплив на розміри і розміщення підприємств із переробки м'яса  і молока.

Чи можуть наймані працівники залишатися лише споглядачами цих процесів, в той час, коли великі корпорації і агрохолдинги реагують на ці зміни новітніми технологіями виробництва, що призводить до скорочення робочих місць і навіть закриття підприємств? Деструктивний капіталізм руйнує робочі місця і профспілки.

Учасники семінару були одностайні у тому, що IUF повинен боротися за прийняття державами заходів, які б гарантували справедливий перехід до цих змін, та готуватися до їх обговорення  з роботодавцями. Адже поряд із існуючими робочими місцями, повинні створюватися нові, альтернативні робочі місця у сфері безпеки харчових продуктів, контролю за їх якістю, гігієною і безпекою праці працівників та у сфері захисту навколишнього середовища.

Тому семінар мав на меті розпочати процес, який дозволить членським організаціям IUF об’єднатися і спільно боротися за покращення умов праці, посилення ролі організацій працівників та їх вплив на скорочення викидів парникових газів.

Тому на засіданні Ради сільськогосподарської групи IUF, яке відбулося 8-9 травня ц.р.,  було напрацьовано і затверджено  політичний документ – резолюцію  з питань подальших дій IUF, її членських організацій у сфері прав працівників, створення політичної платформи для  покрокових заходів щодо справедливого переходу до стійкого розвитку. (Переклад Резолюції ми опублікуємо згодом на нашому сайті).

Крім цього на Раді сільськогосподарської групи було обговорено ряд нагальних питань:

-         щодо реалізації доручення Конгресу о створенню Спеціалізованої галузевої  групи виробників свіжої плодоовочевої продукції;

-         стійкості до протимікробних препаратів;

-         викорінення найгірших форм дитячої праці у сільському господарстві;

-         обговорення Декларації Міжнародного форуму працівників ферм;

-         заслухано звіти про роботу жіночого та молодіжного комітетів IUF.

Профспілці працівників АПК України є над чим працювати,

захищаючи інтереси працівників різних галузей, залучаючи кожного з них до цієї роботи.

У роботі семінару та засіданні Ради сільськогосподарської групи IUF взяла участь Голова Профспілки Світлана Самосуд.