background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання колегії Держводагентсва

 

     24 травня ц. р. в м.Ужгороді відбулося засідання колегії Держводагентсва. В даному заході брала участь Голова Профспілки працівників АПК Світлана Самосуд – член колегії Держводагентства.

       До участі у заході долучився і Ярослав Галас - в.о. голови Закарпатської ОДА. Зокрема, він зазначив, що Закарпаття є складним регіоном, який потребує синергії дій місцевої влади та водників, особливо під час паводконебезпечного періоду. Він зазначив, що важливо вживати превентивні заходи, завдяки яким кожна вкладена гривня у протипаводкові заходи економитиме наступні 7 гривень при ліквідації наслідків від шкідливої дії вод.

    Під час засідання колегії Голова Держводагентства Ірина Овчаренко звернула увагу керівників водогосподарських організацій на стратегічні напрями роботи водного сектору. А саме:

-         Робота з визначення масивів поверхневих вод для всіх районів річкових басейнів має завершитися 1 липня. Але на сьогодні ми вже бачимо різницю у впровадженні цього напряму, зокрема є як аутсайдери, так і лідери цього процесу", - зазначила Ірина Овчаренко.

    Представники басейнових управлінь водних ресурсів всієї України інформували про перші результати діяльності басейнових рад.

        Ірина Овчаренко акцентувала увагу присутніх на тому, що басейнові ради у вмілих руках можуть бути ефективним демократичним інструментом: "Басейнові ради фізично спроможні виїжджати на місця, здійснювати забори проб води, обстежувати об'єкти, спілкуватися з керівниками підприємств-забруднювачів, та конкретно працювати на упередження.
Басейнові ради повинні стати "адвокатами" водних ресурсів."

        Представниками басейнових рад під час обміну першим досвідом роботи внесено пропозиції щодо нових можливостей з оперативного розгляду питань. Зокрема, членам басейнових рад не обов'язково з'їжджатися на засідання, вони мають можливість проводити засідання онлайн та через скайп-конференції.

      Держводагентство, у свою чергу, вже сьогодні почало підсилювати басейнові ради через порядки використання бюджетних коштів, які дають повноваження басейновим радам погоджувати розподіл фінансових ресурсів.

       Про проблемні питання у сфері управління водними ресурсами інформувала Олена Комаха, директор фінансово-економічного департаменту Держводагентства.

       "Водний сектор України, як і інші галузі економіки, має свої проблеми, які необхідно вирішувати. Відповідно одним із перших кроків сучасного менеджменту водними ресурсами країни має бути удосконалення управління інфраструктурою водогосподарської галузі: радянська спадщина, яка представлена великою кількістю меліоративних каналів, дренажних систем, насосних станцій, гідротехнічних споруд має працювати ефективно. Без цього неможливий подальший розвиток та модернізація водного сектору.
      Детальна сучасна інвентаризація водогосподарської інфраструктури, повинна стати підґрунтям для прийняття ефективних рішень з водного менеджменту у майбутньому."