background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Подільському державному аграрно-технічному університету – 100 років!

 

Днями, славетний ювілей – 100 років з Дня заснування, відмічав Подільський державний аграрно-технічний університет – один із найпотужніших флагманів аграрної освіти і науки Подільського краю!

Подільський державний аграрно-технічний університет створений Постановою Кабінету міністрів України від 13 липня 2004 року за № 472 на базі Кам’янець-Подільського державного сільськогосподарського інституту заснованого у 1919 році. Розташований у мальовничому історичному центрі Поділля, місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області, на скелястих берегах річки Смотрич, яка є притокою річки Дністер. Історія ПДАТУ бере свій початок зі створення сільськогосподарського факультету в складі першого університету незалежної Української держави - Кам’янець-Подільського державного українського університету. За 100 років свого існування Університет дав путівку в життя сотням висококваліфікованих фахівців, які гідно представляють навчальний заклад у державних установах України і за її межами, працюють на виробничій ниві та у науковій сфері. Університет вписав багато яскравих сторінок в історію українського відродження ХІХ-ХХ ст., дав потужний імпульс розвитку Кам’янець-Подільського як освітянського, наукового і культурного центру регіону. За цей час заклад освіти очолювали видатні науковці: С.Бачинський, М. Геращенко, О. Полонський, М. Баєр, Ф. Донський, В. Чугай, М. Іванов, С. Сербін, А. Байдюк, М. Самокиш, М. Бахмат. Із січня 2014 року Наказом мініст­ра аграрної політики та продовольства Украї­ни ректором університету призначено доктора економічних наук, професора, заслуженого працівника сільського господарства України Володимира Іванишина.

За часи функціонування закладу підготовлено більше як 60 тисяч фахівців. Випускники ПДАТУ – це гордість університету. Багато з них у свій час працювали і зараз працюють в аграрному секторі та інших галузях народного господарства України. Серед них державні і політичні діячі, науковці, знані виробничники, фахівці, службовці Збройних сил України, Служби Безпеки України і Міністерства внутрішніх справ. Багато випускників різних років працювали і працюють головами обласних і районних адміністрацій, керівниками департаментів, фермерських господарств, аграрних підприємств різних форм власності. Є й такі, хто удостоєний високих державних нагород і відзнак. Серед них 42 Героя, а  36-ти випускникам присвоєно звання Героя соціалістичної праці, з них двоє двічі Герої - Євгенія Долинюк і Григорій Ткачук. Звання Героя України удо­стоєні 5 випускників. Посмертно звання Героя України присвоєно студенту університету Дмитру Пагору.

На сьогодні Подільський державний аграрно-технічний університет має розгалужену структуру, а територія його діяльності охоплює всю Україну, але основний регіон – це південно-західний, до складу якого входять 4 області (Хмельницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька).

До складу університету входять 4 факультети, 2 інститути, 4 центри, навчально-науковий інститут дистанційної освіти, науково-дослідний інститут круп’яних культур ім. О. Алексеєвої, навчально-науковий центр перепідготовки і підвищення кваліфікації, науково-дослідний центр «Поділля», міжнародний центр культурно-освітньої діяльності та дорадництва «Руки співдружності».

В структурі університету також є 7 коледжів. Структура університету крім того включає: ботанічний сад; навчально-наукову лабораторію «DAK GPS», наукову бібліотеку, спортивний комплекс.

Освітній процес, наукову, методичну та виховну роботу в університеті та структурних підрозділах забезпечують 623 науково-педагогічні та педагогічні працівники. В університеті підготовка фахівців проводиться за 19 спеціальностями, а наукових кадрів - через аспірантуру та докторантуру за 9 спеціальностями.

Історія профспілкових організацій університету  невід’ємно пов’язана з профспілковим рухом в Україні та починається ще за радянських часів.  На той час Профспілка об’єднувала більше двадцяти мільйонів членів, мала горизонтальну і вертикальну структури, серйозний кадровий, матеріальний та фінансовий потенціал і мала можливість успішно вирішувати питання соціального забезпечення спілчан.

У Кам’янець-Подільському  сільськогосподарському інституті на той час були створені дві профспілкові організації – співробітників та студентів. Тоді ж профспілкові комітети вели активну роботу по організації в колективах соцзмагань, розвитку культурно-масової та спортивної роботи, забезпечення працівників і студентів продуктами харчування, надання санаторно-курортних путівок, покращення житлових умов. Профспілкові комітети нашого навчального закладу завжди були осередком вирішення найактуальніших проблем суспільного життя. Про це свідчить і те, що в різні часи комітет очолювали люди, що користувалися авторитетом і повагою серед членів колективу. А саме: Кімаківський В. І.,  Швайка  С. Д., Дудун Ф. А., Іустінов В. І., Букшій  В. Д., Мельник В. О., Баранов А.Л., Кадиш В. О., Заборовський В. П., Яковенко А.І..

Студентський профспілковий комітет (профком) ПДАТУ, був обраний студентською профспілковою конференцією на підставі Статуту у 1988 р. Першим головою студентського профкому був Мирослав А. Т., а з 2005 року очолювала даний орган – Ліщук С.Г.

Згодом розпочався новий літопис нашої профспілкової організації. Так, 19 березня 2014 року, з метою централізації профспілкових сил і коштів, передачі досвіду молодим колегам та на підставі об’єднаної профспілкової конференції співробітників та студентів і одностайного рішення членів профспілки відбулось об’єднання обох профспілкових організацій та утворено об’єднану первинну профспілкову організацію співробітників і студентів ПДАТУ. Очолила новоутворену громадську організацію кандидат с/г наук Ліщук  Світлана Георгіївна.

Отож, урочистості було розпочато 24 травня конференцією «100 років університету: історія і сьогодення» та продовжилися 25 травня 2019 р. В актовій залі було зібрано багато почесних гостей – ветеранів, які чимало своїх зусиль та праці поклали задля розвитку та процвітання рідного  Університету. Цього року святкування  співпало з традиційною щорічною зустріччю випускників (остання субота травня).

Зі словами вітання прийшли на свято гості, запрошені, випускники – М. Загородний, В. Колісніченко, В. Мельниченко, М. Сімашкевич В. Сукач, В. Кривак та інші. Університет отримав привітання від закордонних колег – Вєслав  Белявскі, Владімер Сади, Ядвіга Ласка (Республіка Польща), Фатен аль Наджар (Об'єднані Арабські Емірати). На святі побували більшість ректорів закладів вищої освіти  України, які з радістю були запрошені до вітального слова. Із творчими номерами завітали до вишу гості з Республіки Польщі, ансамбль пісні і танцю «Долина Дунайці», брати Євген та Вадим Гжегожевські, а також випускник агрономічного факультету – актор, музикант, співак Михайло Грицкан.

Слова вітання в цей день лунали і від профспілкових організацій, зокрема, було передано вітальний адрес, подарунки та почесні нагороди від голови Федерації профспілок України Григорія Осового, Голови Центрального комітету Профспілки працівників АПК України Світлани Самосуд, Голови Федерації профспілок Хмельницької області Геннадія Харьковського, Голови Київської обласної організації профспілки працівників АПК Василя Хвостікова, Голови Хмельницького обкому профспілки працівників АПК Віктора Зварича, Голови Чернігівської обласної організації профспілки працівників АПК та Голови Молодіжної ради ФПУ Володимира Вороха.

Вітаємо столітній заклад вищої освіти на многії та благії літа! Бажамо невичерпного творчого потенціалу та професіоналізму, завзяття у справі виховання студентської молоді, нових вагомих освітніх і наукових здобутків. Плідних вам успіхів на трудовій ниві, міцного здоров’я, щастя, радості та добра. Втілюйте у життя свої плани та задуми, розквітай на благо рідної країни та добробуту всього українського народу.

VIVAT професорам, доцентам, викладачам, співробітникам, ветеранам праці, здобувачам вищої освіти та випускникам!

 За інформацією Прес-центру та профкому ПДАТУ