background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Зустріч Жіночого комітету

 

     30-31 жовтня 2019 року в Івано-Франківську за підтримки IUF пройшла зустріч Жіночого комітету Профспілки працівників АПК України, який щорічно збирається, щоб напрацювати основні напрямки роботи Профспілки на наступний рік.

      Цього разу зустріч була доволі представницькою. В ній взяли участь координатор секретаріату Міжнародного об’єднання IUF Кирило Букетов, координатор проектів  МОП з ВІЛ у сфері праці Лариса Савчук, координатор проекту МОП  з питань оплати праці Андрій Фіголь, представник IUF в Україні Дмитро Степанюк, Голова Профспілки Світлана Самосуд.

     На початку зустрічі голова Жіночого комітету профспілки Надія Бурлака поінформувала членів та гостей комітету про роботу з жінками в період з березня 2018 року по жовтень 2019 року.  Зокрема, основний акцент в діяльності ЖК робився на інформаційній, роз’яснювальній роботі, навчанні профспілкового активу з питань рівності прав жінок і чоловіків, протидії домашнього насильства  і мобінгу.

      За вказаний період було проведено 6 тематичних семінарів, надана практична допомога на місцях, внесені зміни до Галузевих угод та окремих колективних договорів, проведений гендерний аудит ряду колективних договорів підприємств, наповнюється так  званий «кейс» порушень щодо праці жінок в ході трудових відносин.

    Обговорюючи звіт голови ЖК, учасники зустрічі відзначили, що робота Комітету набула конкретної форми і значною мірою позитивно впливає на загальний стан справ у Профспілці. 

    Значна увага на цій зустрічі була надана питанням протидії гендерного насильства в трудовій сфері, основним положенням новоприйнятої Конвенції МОП № 190» Про викорінення насильства у сфері праці», рекомендації МОП №200 щодо ВІЛ та СНІД у сфері праці. Всі учасники  одностайно заявили, що гендерне насильство, як всеохоплююче та розповсюджене порушення прав людини, є профспілковою темою і  вимагає від профспілкових організацій галузі консолідованих дій щодо його викорінення, в тому числі  якомога швидшої ратифікації в Україні Конвенції МОП № 190 і рекомендацій до неї.

     Що стосується планів на кінець 2019 року та 2020 рік, Жіночий комітет профспілки продовжуватиме роботу щодо залучення жінок до участі в заходах Профспілки, добиватиметься не менш ніж 40% представництва жінок в керівних органах Профспілки на всіх рівнях, має на меті проводити дослідження умов праці жінок, щоб більш ефективно реагувати на їхні потреби, підтримувати навчання та підготовку жінок в якості лідерів, вести кампанію за повний доступ сільських жінок до освіти, житла, охорони здоров’я, кредитування, долучитися до анонімного опитування щодо безпеки жінок вдома та на роботі. Важлива робота очікує членів Комітету у зв’язку з підготовкою до  чергового з’їзду Профспілки. Внесені пропозиції про проведення Жіночого форуму Профспілки напередодні з’їзду,  підготовку окремих Резолюцій щодо становища жінок в сільському господарстві, мобінгу в трудових відносинах, інше.

 

     За модераторства Кирила Букетова, представника секретаріату Міжнародного об’єднання IUF і координатора IUF в Україні Дмитра Степанюка учасники зустрічі активно визначили можливості щодо наближення ратифікації Конвенції МОП № 190 в Україні.