background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання виконкому IUF

 Засідання виконкому IUF

16-17 листопада 2020 року в онлайн режимі пройшло засідання виконкому IUF, участь в якому взяли більше 100 членів, спостерігачів та запрошених з усіх континентів.

Україну на даному заході представляли голова Профспілки працівників АПК України Світлана Самосуд, в якості першого заступника титулярного члена виконкому від регіону СЄЦА, та голова Жіночого комітету профспілки Надія Бурлака.

Основними питанням порядку денного були питання протидії наслідкам пандемії COVID-19 в секторах IUF та можливих дій членських організацій щодо визнання COVID-19 професійним захворюванням, права на продовольчу безпеку розгляд та затвердження звітів про роботу жіночого та молодіжного комітетів IUF, спеціалізованих груп (сільське господарство, м’ясна та молочна промисловість та інші) обговорення ситуації в ТНК та регіональних структурах IUF.

Обговорюючи ситуацію в регіоні Східна Європа та Центральна Азія було відзначено стрімкий наступ на права працівників та профспілок, зокрема і в Україні, ескалацію збройних конфліктів, вплив COVID-19 на сферу праці. В прийнятій резолюції по ситуації в регіоні СЄЦА IUF засудив зростання мілітаризації, насильства і атак на демократичні і профспілкові права в країнах Східної Європи і Центральної Азії; висловив солідарність з профспілковим і демократичним рухом в країнах СЄЦА і повністю підтримав боротьбу членських організацій IUF в регіоні за права людини і права трудящих.

Окремо було заслухане питання щодо ситуації в Республіці Білорусь, де вже понад сто днів тривають мирні протести після президентських виборів. Голова Білоруської незалежної профспілки, членської організації IUF, проінформував учасників виконкому про жорстокі придушення протестів з невиправданим застосуванням спеціальних засобів, численними затриманнями, побиттям і застосуванням тортур, а також про хід загальнонаціонального страйку.

Члени виконкому одностайно підтримали надзвичайну резолюцію виконавчого комітету IUF «Про солідарність з робочим і демократичним рухом Білорусі», в якій IUF рішуче засудив хвилю державного насильства в Білорусі. Члени виконкому закликали ООН, Європейський Союз і всі держави використовувати всі політичні і економічні заходи для сприяння демократичному руху Білорусі. Також члени виконкому закликали всі організації робочого руху негайно розірвати всі відносини з членськими організаціями підконтрольної державі Федерації профспілок Білорусі, яка є складовою частиною репресивної системи, і надати посильну допомогу членам Білоруського Конгресу Демократичних Профспілок.

Окремо IUF закликав усі компанії в секторах IUF негайно вжити всіх необхідних заходів і провести комплексну перевірку, щоб переконатися, що їх власні підприємства і бізнес-партнери не причетні до порушень прав людини, а всі їхні співробітники можуть в повній мірі брати участь в будь-якій громадянській діяльності без страху дискримінації.