background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Розвиток кваліфікацій у EU4Skills

 Участь у вебінарі , який проведено Міністерством освіти і науки України спільно з Фінським національним агентством з питань освіти

                     Завідуюча відділом економічного захисту трудящих та соціально-трудових відносин  Профспілки працівників АПК Марченко Т.П. 20 листопада поточного року взяла участь у стартовому вебінарі «Розвиток кваліфікацій у EU4Skills» у рамках програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України», який організовано та проведено Міністерством освіти і науки України спільно з Фінським національним агентством з питань освіти.

           Програма EU4Skills має на меті підтримку реформи професійно-технічної освіти в Україні та спільно фінансується ЄС і його державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонiею.

           Під час вебінару, голова Національного агентства кваліфікації (яке утворено в Україні у 2020 році) Юрій Баланюк презентував головні завдання та цілі НАК. Зокрма, очільник Агентства зазначив, що підготовлено низку проєктів нормативно-правових документів, які мають дати старт оновленню системи кваліфікацій.

           З-поміж важливих документів можна назвати проєкти Положення про акредитацію кваліфікаційних центрів, Порядку визнання кваліфікацій, здобутих в інших країнах, Положення про Реєстр кваліфікацій тощо. Ці документи вже успішно пройшли громадське обговорення та перебувають в процесі затвердження урядом.

           Під час вебінару Ханна Аутере , керівник проекту, консультант з питань освіти презентувала досвід Фінляндії щодо розроблення кваліфікацій у системі професійно-технічної освіти.

          Метою результату Програми EU4Skills  є розроблення 20 кваліфікацій та навчання команд українських фахівців для подальшого розроблення ще 80 кваліфікацій. В програмі буде задіяно 27 професійно-технічних закладів 7 регіонів.

           Модератор вебінару Юха Кетолайнен – директор з міжнародних відносин Фінського національного агентства освіти EDUFI наголосив, що це перший огядовий вебінар за програмою «Розвиток кваліфікацій у EU4Skills». Послідуючі відбудуться в грудні місяці.