background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Онлайн-тренінг

  

02 березня 2021 року IUF було організовано та проведено для членських організацій в Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні онлайн-тренінг на тему: «Можливості захисту працівників через  систему IFC (Міжнародної фінансової корпорації)».

В рамках тренінгу, який проводив міжнародний координатор IUF Джеффрі Бойд, була надана корисна інформація щодо функціонування Міжнародної фінансової корпорації та можливостей захисту трудових та профспілкових прав в рамках через  систему IFC.

Зокрема, МФК створена з ініціативи ряду американських економістів у 1956 р. для заохочення інвестицій приватного капіталу в промисловість країн, що розвиваються.  Штаб-квартира корпорації базується в Вашингтоні. Нараховує 181 країну – члена, серед яких і Україна з 1993 року.

Основною метою створення організації було сприяння зміцненню приватного сектору в країнах, що розвиваються, та країнах з перехідною економікою; надання допомоги в управлінні підприємствам за участю як іноземного капіталу, так і місцевих інвестицій; стимулювання надходження приватного капіталу у виробничу сферу.

МФК надає кредити строком від 5 до 15 років високорентабельним приватним підприємствам з пільговим періодом до 4 років, при цьому процентні ставки бувають різними залежно від країни та конкретних проектів, але  без гарантії уряду.

Для прикладу, фінансовими послугами МФК скористалися в Україні такі підприємства як компанія з виробництва м’ясної продукції «Глобино», підприємство «Миронівський хлібопродукт».

Однак, для отримання таких кредитів компанія-заявник повинна дотримуватись ряду норм та стандартів, серед яких і трудові стандарти. Адже компанія, яка порушує норми трудового права, право на об’єднання працівників в профспілки може і не отримати такий кредит від МФК. Однак тут має бути чітка позиція працівників і профспілкових організацій, які їх представляють. Якщо працівники або їх представники зможуть документально підтвердити порушення трудових чи профспілкових прав з боку компанії-заявника процес переговорів щодо фінансової підтримки або надання кредиту збоку МФК буде зупинений.

IUF спільно зі своїми членськими організаціями вже досить давно використовує цей механізм для захисту своїх членів. Зокрема, під час тренінгу були наведені приклади з Бангладеш та Гвінеї, як цей механізм дозволив захистити право працівників на об’єднання в профспілку та захистити трудові права працівників в цих країнах.

Зважаючи на те, що українські харчові та сільськогосподарські компанії досить часто подають заявки на отримання кредитів від МФК, такий механізм захисту прав працівників має взятися на «озброєння» організаційними ланками профспілки. Більше того,  він може стати в нагоді при проведенні органайзингу на підприємствах галузі. 

 Від Профспілки працівників АПК в онлайн-тренінгу взяли участь голови Київської (Василь Хвостіков), Івано-Франківської (Надія Бурлака) та Запорізької (Людмила Отращенко) обласних організацій та Голова Профспілки Світлана Самосуд.