background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Опитування про насильство і домагання в сфері праці

 

З 22 березня по 14 квітня 2021 року за підтримки Міжнародної організації праці було проведено онлайн-опитування працівників-членів профспілки підприємств ДП «Артемсіль», Біо мед скло, Кока-Кола, Лакталіс-Миколаїв, Філіп Морріс Україна з питань насильства та домагань в сфері праці. До слова, профспілкові активісти цих підприємств пройшли навчання в рамках програми МОП і IUF з протидії насильству та домаганням на робочих місцях в 2020 році.

Партнерами в цій ініціативі виступили Профспілка працівників АПК України та IUF.

Опитування мало на меті оцінити ситуацію з насильством і домаганнями на цих підприємствах, проаналізувати існуючі практики запобігання та реагування.

Участь в опитуванні взяли 268 членів профспілки, 118 з яких жінки. Респонденти були в віці від 18 до 60 років (42,9% - від 35 до 45 років), 15% опитаних представляли управлінський персонал.

Згідно підсумків опитування, за останні 12 місяців:

- 14 респондентів (5,2%) піддавалися фізичному насильству на роботі (в більшості випадків з боку керівництва);

- 71 респондент (26,5%) піддався психологічному насильству;

- 10 респондентів (3,7%) зазнали сексуальних домагань (6 жінок, в більшості випадків з боку колег);

- 74 респондента (27,6%) заявили, що постраждали від економічного насильства (невиплата премій, заробітної плати, необґрунтовані штрафи);

- 20 респондентів (7,5%) повідомили про випадки домашнього насильства (50% жінки). 5 заявили, що це вплинуло на їх професійне життя, зокрема на відносини з колегами;

- 93 респондента (34,7%) стали свідками випадків насильства і домагань по відношенню до своїх колег (психологічне насильство - 24,6%, економічне насильство - 10,1%);

- 17 респондентів (6,3%) піддавалися насильству і домаганням на роботі, але не на робочому місці (відрядження, навчання, поїздки на роботу тощо).

Одне з питань дослідження було пов'язане зі стигмою та дискримінацією на підставі ВІЛ-статусу, і 11 респондентів (4,1%) повідомили про випадки негативного ставлення або навіть дискримінації, пов'язаних з ВІЛ-статусом, які відбулися з ними або з їх колегами за останні 12 місяців.

На жаль, більшість респондентів не знають про будь-яку політику на робочому місці або про інші механізми, які могли б захистити їх в разі насильства, домагань або дискримінації. Тому профспілкові організації всіх рівнів повинні почати роботу щодо запобігання випадків насильства і домагань у сфері праці.

Більш докладні підсумки дослідження викладені в аналітичному звіті, який додається.