background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Навчальний семінар на Прикарпатті.

 29 червня - 01 липня 2021 року на Прикарпатті проходив освітній семінар для голів профспілкових комітетів «Безпечне робоче місце, виробниче середовище і трудова діяльність – основна місія профспілок!».

       Фонд ім. Фрідріха Еберта ( директор Марсель Рьотіг, керівник проектів Катерина Ярмолюк ), що є  в  Україні донором важливих освітніх проектів, разом з Міжнародним профспілковим об’єднанням IUF (координатор Дмитро Степанюк) запропонували Жіночому комітету Профспілки працівників АПК України, який я маю честь очолювати з 2007 року, провести на Прикарпатті навчальний семінар.

    Спільно ми вибрали актуальну для нас тему «Безпечне робоче місце, виробниче середовище і трудова діяльність – основна місія профспілок!».  Програму склали дуже насичену з наголосом на працю жінок і проблеми занятості і соціального забезпечення тих , які проживають в сільській місцевості.  

   Про основні положення Конвенції МОП №190 про викорінення насильства та домагань у сфері праці в онлайн презентації ми слухали Андрія Фіголя , національного координатора проекту МОП в Україні.

     Результатами опитування щодо оцінки ситуації з насильством і домаганнями в сфері праці на підприємствах, де діють членські організації IUF,  в онлайн презентації поділилася психолог, завідувачка лабораторії профілактики медико-соціальних ризиків в сфері праці ННДІПБОП Ксенія Лепеха.

    Учасники навчального проекту з різних регіонів України, вперше і від Молодіжного комітету Профспілки, зацікавлено обговорили питання охорони і оплати праці жінок, просування жінок в суспільстві, створили план практичних кроків для роботи Жіночого комітету Профспілки на наступний період, визначили пріоритетні зобов’язання у колективні договори підприємств і питання для  проектів Галузевих угод та багато іншого.

    Та мабуть, однією із найактуальніших, звучала проблема жінок, що проживають в сільській місцевості , - їх  неформальної зайнятості, обмеженого  доступу до всіх ресурсів, вкрай неналежного пенсійного забезпечення і непередбачуваних наслідків ринку землі, запровадженого в Україні з 01 липня цього року. Цю важливу сесію і бурхливе обговорення провела голова Профспілки Світлана Самосуд.

        В рамках триденного семінару учасники, а це переважно як новообрані так і  досвідчені голови профспілкових комітетів підприємств галузі АПК, мали змогу поспілкуватися безпосередньо на виробництві ( ще раз щира подяка власникам і керівництву «Івано-Франківська харчосмакова фабрика «торгова марка Ксенія»  Роман Крицун , Марія Домчак , Тетяна Ревчук) ,

а також в  навчальних сесіях, роботі в групах, обміні досвідом, при формуванні подальшої позиції профспілок щодо просування питань безпечних трудових відносин, гідної оплати і охорони праці та протидії мобінгу в колективні договори підприємств і Галузеві угоди ,що укладає наша Профспілка працівників АПК України.

За навчанням, як і вирішили, будуть вагомі практичні кроки.

    Висловлюємо подяку представництву  Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Міжнародному профспілковому об’єднанню IUF , онлайн спікерам МОП Андрію Фіголю і Ксенії Лепесі , організаторам і всім учасникам навчального семінару за жваве спілкування, креативні ідеї і практичні кроки у відстоюванні трудових прав спілчан та небайдужому ставленні до нелегкої праці і життя жінок в Україні.

  Голова Жіночого комітету Профспілки Надія Бурлака.