background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Роз'яснення норм Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»

 Чи потрібно переривати відпустку у випадку коли працівника викликали на навчальні військові збори прямо з щорічної відпустки?


Відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» військовозобов'язані призиваються на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, резервісти проходять підготовку та збори відповідно до програм у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» визначає військовозобов'язаних як осіб, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Резервістів, як осіб, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.

Дані особи можуть бути викликані на збори в тому числі під час перебування у щорічній відпустці.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про відпустки» № 504/96-ВР від 15.11.1996 р. щорічна відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період у разі виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» № 2232 від 25.03.1992 р. призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві гарантують виплату середньої зарплати військовозобов'язаним за весь період зборів та резервістам за час виконання ними службових обов'язків у військовому резерві.

Також п. 10 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів затверджена Наказом Міністра оборони України №80 від 12.03.2007р. передбачає, що у разі, якщо військовозобов'язаний був призваний на збори зі щорічної чи додаткової відпустки, останні підлягають продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк.


Чи може фізична особа не з'явитися на навчальні військові збори?

Статтею 210 Кодексу про адміністративні правопорушення встановлено, що порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою ст.210, або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте, за наявності відповідних причин, які підтверджені документами вищевказана відповідальність не настає.

Відповідно до Переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до військового комісаріату для призову на збори, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 673 від 28 липня 2010 р. поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до військового комісаріату для призову на збори у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами (довідками), визнаються:
- смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;
- хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов'язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
- здійснення стосовно військовозобов’язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;
- потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
- складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.


Хто і за який період виплачує середній заробіток ?


Згідно п.2 Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів» № 1644 від 23.11.2006 р. виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, у тому числі резервістам, призваним на збори, проводиться підприємствами, установами та організаціями, в яких працюють призвані на збори громадяни, з наступним відшкодуванням цих витрат за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання Міністерства оборони та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Військовозобов'язаним, у тому числі резервістам, які на день призову не працюють, на весь період зборів з урахуванням часу проїзду до місця їх проведення і назад військовими частинами, в яких вони проходять збори, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання Міністерства оборони та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Також, відповідно до п.7 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів затвердженої Наказом Міністра оборони України №80 від 12.03.2007 р. за військовозобов'язаними, призваними на збори, зберігається на весь період зборів, уключаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток як на основній, так і на сумісних роботах.

Зазначені особи не підлягають звільненню з роботи з ініціативи власника або вповноваженого ним органу незалежно від підпорядкування і форм власності з дня отримання повістки про призов і до повернення, крім випадків ліквідації установи, підприємства, організації тощо, де вони працювали.

У разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, відокремлення), на якому працює військовозобов'язаний, за період зборів виплати йому здійснюють:
- у разі злиття підприємства з іншим підприємством - підприємство, що виникло в результаті злиття;
- у разі приєднання одного підприємства до іншого підприємства - останнє;
- у разі поділу підприємства або відокремлення від нього - нове підприємство, що утворилося в результаті цього поділу, у якому залишився працювати військовозобов'язаний;
- у разі перетворення одного підприємства в інше - підприємство, яке в результаті виникло.
Згідно п/п. «Ї » п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» № 100 від 8.02.1995 р. цей порядок обчислення середньої заробітної плати застосовується у випадку залучення працівників до виконання військових обов'язків.

Чи можна звільнити працівника який знаходиться на навчальних військових зборах?

Звільнити працівника, якого призвали на навчальні військові збори з ініціативи власника або уповноваженого ним органу неможна, оскільки за умовами п.11, ст. 29 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» № 2232 від 25.03.1992 р. за призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Також відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Працівникам, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Більш того, нещодавно Верховною Радою України, а саме 27 березня 2014 р. ухвалений Закон, що покликаний забезпечити проведення мобілізації.

З 1 квітня цього року закон набрав чинності.
За вказаним Законом запроваджені наступні норми:
- за призваними на військову службу під час мобілізації громадянами закріплено низку трудових гарантій. На такий період, але не більше одного року, за ними зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток. Як наслідок, підприємства, в більшій частині невеличкі, можуть опинитися в досить складній ситуації. Працювати нема кому, а зарплатня повинна виплачуватися. Про якусь компенсацію від держави мова не йде;

- за фізособами-підприємцями, призваними на військову службу під час мобілізації, зберігається держреєстрація. Добре б, якби ще звітність не потрібно було здавати та податки сплачувати за цей період, бо, повернувшись із військової служби, доведеться поповнювати бюджет сплатою штрафів;

- припиняється виплата пенсій призваних на військову службу під час мобілізації пенсіонерів із числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" N 2262-XII від 09.04.92 р. ("чудовий крок" – і країні послужи, і гроші на призовниках-пенсіонерах країна зекономить);

- підвищено соціальні гарантії для військовослужбовців (виплата одноразової грошової допомоги), які призиваються на військову службу у зв’язку із мобілізацією;

- збільшено вік для віднесення певних громадян до військовозобов’язаних. Так, наприклад, вік військовозобов’язаних другого розряду, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, відтепер стає єдиним як для рядового, так і для сержантського та старшинського складу – до 50 років (за старим законодавством для рядових він обмежувався 40 роками, для сержантів і старшин – 45 та прапорщиками і мічманами – 50 роками);

- встановлено 10-денний термін для оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України. Крім цього у зазначеній ситуації передбачено допуск до державної таємниці для громадян, які призиваються на воєнну службу тощо.

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації" N 1169-VII від 27.03.2014 р. офіційне опублікований у газеті "Голос України" N 60-61 від 31.03.2014 р. Дата набрання чинності: 01.04.2014 р.