background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Відбулося засідання Президії ФПУ

Важливі питання діяльності Федерації профспілок України та її членських організацій по соціально-економічному захисту працівників, розвитку соціального діалогу обговорили 14 квітня учасники засідання Президії ФПУ.
Засідання Президії ФПУ вперше проходило у режимі відеоконференції. Одночасно на зв'язку в студіях "Укртелекому" перебували всі регіональні профоб'єднання і всеукраїнські профспілки. Вів засідання в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.
Перед початком заходу члени Президії вшанували хвилиною мовчання пам’ять людей, які загинули внаслідок аварії на шахті імені Скочинського у Донецьку.
Враховуючи підсумки консультацій членських організацій з членами Ради ФПУ щодо можливої дати проведення восьмого засідання Ради Федерації профспілок України, напружену політичну та соціально-економічну ситуацію, пов’язану з виборами Президента України, призначеними на 25 травня 2014 року, Президія Федерації професійних спілок України постановила скликати восьме засідання Ради ФПУ 26 червня 2014 року.
Вирішено також внести на розгляд Ради наступний проект порядку денного:
- про підготовку позачергового З’їзду Федерації профспілок України;
- про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах;
- про проект Стратегії модернізації ФПУ та членських організацій;
- про затвердження звіту про виконання бюджету ФПУ за 2013 рік та бюджет ФПУ на 2014 рік;
- про вибори Голови ФПУ.

Учасники засідання обговорили також питання про пропозиції профспілок до кандидатів у Президенти України. Наголошувалось: враховуючи, що тривалий час керівництвом держави ігнорувалося вирішення соціально-трудових проблем, породжувалась корупція та тіньова економіка, майбутній Президент України повинен нівелювати наслідки непопулярних реформ, запроваджені новим Урядом, і забезпечити соціальну справедливість та економічний розвиток України.
Заслухавши й обговоривши профспілкові пропозиції до кандидатів у Президенти України, Президія постановила доручити редакційної комісії доопрацювати їх, керівництву ФПУ проінформувати кандидатів на посаду Президента України про профспілкові пропозиції, а членським організаціям ФПУ довести їх до відома членів профспілок.
Гостру дискусію викликало під час засідання питання про позицію профспілок щодо Концепції реформування оплати праці в Україні. У виступах підкреслювалось, що критична ситуація, що виникла в країні, – тривалий спад виробництва, зменшення економічної активності населення, тенденція до скорочення штату працівників і вакансій та, як наслідок, загроза масового безробіття, потребує невідкладного та адекватного реагування з боку влади спільно з роботодавцями та профспілками задля стабілізації економіки країни та виведення її на новий рівень розвитку.
У цих умовах, говорили члени Президії, особливої уваги профспілок потребують стан дотримання трудових прав працівників, питання соціального захисту, а також ситуація з реалізацією гарантій діяльності самих профспілок. Запровадження антикризових заходів із тимчасових соціальних обмежень потребує максимальної публічності, використання упереджуючої політики соціального діалогу, а самі антикризові заходи мають бути аргументованими, соціально виваженими та справедливими.
З метою консолідації спільних зусиль та необхідності реалізації профспілкових антикризових заходів для збереження робочих місць, дотримання трудових прав працівників, а також відновлення соціальної справедливості в країні Президія ФПУ постановила узяти за основу проект Меморандуму про співробітництво між Федерацією роботодавців України та Федерацією професійних спілок України щoдо збереження трудових колективів та забезпечення стабільної роботи підприємств та проект Дорожньої карти з подолання соціальної несправедливості у сфері праці.
Заслухавши інформацію заступника Голови ФПУ С.М. Кондрюка щодо необхідності розробки концептуальних засад реформування оплати праці в Україні, та на виконання рішення Національної тристоронньої соціально-економічної ради Президія ФПУ постановила взяти за основу проект Концепції реформування оплати праці в Україні, а членським організаціям ФПУ провести обговорення в профспілкових організаціях, трудових колективах проекту Концепції та подати до 5 травня 2014 року зауваження та пропозиції до нього.
Членам Робочої групи з підготовки проекту Концепції реформування оплати праці від профспілкової сторони, утвореної при Національній тристоронній соціально-економічній раді доручено доопрацювати проект Концепції з урахуванням зауважень та пропозицій членських організацій ФПУ, під час засідань Робочої групи керуватися положеннями доопрацьованого проекту Концепції.
Під час засідання Президії обговорено також питання про делегування представників ФПУ на зібрання повноважних представників профоб’єднань щодо перерозподілу квот до органів соціального діалогу, а також про директора Благодійного фонду «Відродження Будинку спілок».
Директором Фонду на громадських засадах обрано Василя Андреєва – голову Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

Джерело інформації та зображення - www.fpsu.org.ua