background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Для покращення соціально-економічної ситуації сільськогосподарських формувань, членів одноосібних селянських господарств Профспілка звернулася до Міністерства соціальної політики України

 За зверненнями та пропозиціями селян, керівників сільськогосподарських формувань та первинних профспілкових організацій агропромислового комплексу, для покращення соціально-економічної ситуації сільськогосподарських формувань, членів одноосібних селянських господарств Профспілка ініціювала листом до Міністерства соціальної політики України від 04.07.20143 № 03/75 вирішити проблемні питання.

А саме: в трудових колективах сільськогосподарських формувань назріло питання забезпечення виконання Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо надання пільгових пенсій.
Відповідно до пунктів в, г, д, ж статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції, жінки які працюють доярками, свинарками в підприємствах сільського господарства, жінки які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей.
Проте, відповідно до п. 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та ст. 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачається, що сільськогосподарські підприємства та організації зобов’язанні відшкодувати витрати Пенсійному фонду України за виплату і доставку пільгових пенсій призначених відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку.
В даний час в сільськогосподарському виробництві працюють в основному механізатори і тваринники які мають право на пільгову пенсію.
Така вимога пенсійного законодавства негативно впливає на фінансово-економічний стан сільськогосподарських підприємств і господарств, а в деяких випадках приводить і до їх банкрутства.
Шукаючи вихід керівники сільськогосподарських формувань відмовляються надавати довідки працівникам для оформлення пільгових пенсій або надають довідки в яких вказують що підтверджуючі документи на даного працівника не збереглися.
В результаті працівники сільськогосподарського виробництва, які мають право на пільгову пенсію не можуть її отримати.
Для вирішення даного питання необхідно внести зміни до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» якими передбачити, що відшкодування витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах працівнику відповідно до пунктів «в» - «ж» ст. 13 Закону України №1788 – XII здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України або Пенсійного фонду України як це було до 01 січня 2005 року і як це забезпечується в інших галузях.
На сьогодні в аграрному секторі нараховується 2,0 млн сімейних (родинних) ферм. Крім цього є багато сімей які мають у власності 10 і більше гектарів землі і займаються вирощуванням овочів, зернових, цукрових буряків та інших культур, але не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Вони самостійно створили робочі місця і виробляють до 80 відсотків сільськогосподарської продукції.
Проте, вони на сьогодні соціально не захищені. Їхня праця не зараховується до стажу роботи, вони не можуть отримати компенсацію в разі захворювання або за отриману травму на виробництві.
Згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» така категорія самозайнятих сільськогосподарських працівників має право укласти договір на добровільну сплату єдиного соціального внеску з Пенсійним фондом за місцем проживання і щомісячно сплачувати єдиний внесок у розмірі 38,11 відсотка від суми не меншої від встановленої мінімальної заробітної плати, а саме 464,2 гривень.
Така сума щомісячного внеску для працівників сімейних (родинних) ферм, членів особистих селянських господарств є непомірно великою, тому більшість із них не укладають угоди на добровільну сплату єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.
З метою соціального захисту самозайнятих сільськогосподарських працівників які вносять вагомий внесок в забезпечення продовольчої безпеки держави та додаткового наповнення бюджету Пенсійного фонду пропонуємо ініціювати внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» якими передбачити для працівників сімейних (родинних) ферм, членів особистих селянських господарств до Пенсійного фонду в розмірі 5 відсотків від суми не меншої за встановлену мінімальну заробітну плату. На сьогодні такий внесок становив би 60,9 гривень. Таку суму єдиного соціального внеску одноосібники зможуть сплачувати щомісячно до Пенсійного фонду і набудуть право на соціальний захист.
Встановлення такого доступного для сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду збільшить надходження до Пенсійного фонду в межах 120,0 мільйонів гривень в рік.
Змінами до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» також передбачити що право встановлення статусу працівника сімейних (родинних) ферм, члена особистого селянського господарства надається районній або обласній радам за пропозицією сільських рад та управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій із щорічним підтвердженням встановленого статусу.
Після затвердження відповідною радою списки таких працівників подаються до Пенсійного фонду для укладання договорів на сплату єдиного соціального внеску.
Вирішення цих питань сприятиме росту виробництва сільськогосподарської продукції, фінансовому і організаційному зміцненню сільських рад та соціальному захисту селян.