background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Щодо ситуації в Івано-Франківському обласному державному об’єднанні спиртової та лікеро-горілчаної промисловості

До Профспілки працівників АПК України надійшло звернення від Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості з приводу ситуації, що склалася навкруг питання процедури банкрутства Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.
08 квітня 2003р. Господарським судом Івано-Франківської області було порушено справу про банкрутство Івано-Франківського ОДОСП через борги створені навмисно в кінці 1990-х на початку 2000 років окремими посадовими особами з метою доведення державного підприємства до банкрутства. Процедура банкрутства продовжується до сьогоднішнього дня.
Згідно реєстру вимог кредиторів основним кредитором у даній справі виступає Державна податкова інспекція в м. Івано-Франківську.
За час процедури банкрутства Івано-Франківські ОДОСП і ДПІ знаходили порозуміння щодо роботи підприємства : підписали мирову угоду, оформили свої мирні наміри протокольно, створили всі необхідні умови для роботи підприємства і наповнення обласного бюджету. Проте, у процес втрутився Концерн «Укрспирт», який 01.07.2014р. надіслав до Господарського суду Івано-Франківської області клопотання про припинення провадження у справі про банкрутство Івано-Франківського ОДОСП всупереч позиції працівників підприємства і основного кредитора ДПІ у м. Івано-Франківську.
01.07.2014 року відбулося чергове засідання Івано-Франківського Господарського суду по розгляду процедури банкрутства Івано-Франківського ОДОСП, яке супроводжувалося активним пікетуванням будівлі суду працівниками підприємства, представниками профспілок і інших громадських організацій, зацікавлених у роботі підприємства, збереженні місцевої торгової марки «Княгинин» та наповненні бюджету області.
Ми розуміємо, що у випадку припинення провадження у справі про банкрутство Івано-Франківського ОДОСП на підприємство лягає обов’язок по задоволенню реєстрових вимог кредиторів, що унеможливить подальшу роботу державного підприємства у зв’язку з відсутністю коштів, а також потягне за собою не поступлення податків до державного бюджету і фактично позбавить на певний період близько 300 чоловік своїх робочих місць.
В області створено робочу групу з розгляду та сприяння вирішення питання Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості до якої ввійшли представники обласної держадміністрації, обласної організації профспілки, трудового колективу та громади області.
У судовому засіданні по справі про банкрутство Івано-Франківського ОДОСП 01.07.2014 року представники ДПІ у м. Івано-Франківську висловили позицію свого керівництва про можливість погодження та укладення мирової угоди з підприємством. Слухання по справі перенесли на 15 липня 2014 року, на якому вирішиться подальша доля підприємства.
Над проектом цієї Угоди в даний час спільно працюють Арбітражний керуючий, ДПІ в м. Івано-Франківську, юридична служба підприємства і представники від профспілкової організації за дорученням трудового колективу у комітеті кредиторів.
Профспілка працівників АПК звернулася листом від 04.07.2014р №03/70 до Міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки  
втрутитись в дії Концерну «Укрспирт» щодо перетягування підприємства у ДП Укрспирт та дати вказівку відкликати його заяву з Господарського суду Івано-Франківської області про припинення процедури банкрутства.