background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Відбулося чергове засідання Президії Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників АПК

 2 липня 2014 року в Будинку профспілок Дніпропетровської області відбувся семінар з головами районних і первинних профспілкових організацій і чергове засідання Президії Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників АПК.
Головний спеціаліст з питань правової роботи Дніпропетровського обласного профоб’єднання Мандзюк Ольга Дмитрівна поінформувала присутніх про внесені зміни до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням мобілізації під час особливого періоду та правовими аспектами при звільненні працівника у випадку скорочення штатів.
Одним з основних питань черги денної Президії була поточна ситуація в Україні та Дніпропетровській області. Співдоповідачами виступили директор Департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських території та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації, член Президії Дніпропетровської обласної профспілки працівників АПК Удовицький Вадим Олексійович та голова Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників АПК Смирна Галина Миколаївна. Зокрема, Удовицький В.О. розповів про ситуацію, яка склалася на даний час у агропромисловому секторі області та заходи, які проводить влада з метою стабілізації ситуації в інтересах вітчизняного виробника і забезпечення продовольчої безпеки регіону та відповів на чисельні питання присутніх.
Смирна Г.М. акцентувала увагу на головних проблемах, які поглиблюються нестабільною ситуацією в країні, а саме: високий рівень безробіття на селі, поширення нелегальної зайнятості та нелегальної виплати заробітної плати; несправедливий розподіл результатів праці між трудящими і бізнесом, що призводить до вкрай низького рівня заробітної плати.
Скорочення зайнятих в сільському господарстві приводить до зростання одноосібників та прошарку самозайнятого населення, на долю якого припадає 80 відсотків виробництва молока.
Відсутність належного фінансування сільських та селищних рад, ротаційність місцевих бюджетів районного рівня призводить до значного погіршення соціальних норм життя сільського населення, а саме водо забезпечення, газопостачання, зниження рівня освіти та охорони здоров’я. Нові виклики готує очікувана адміністративно-територіальна реформа.
Найбільш загрозливим у поточній ситуації є зменшення економічної активності, втрата виробничих зв’язків, ринків збуту, скорочення виробництва та розбалансування видаткової і прибуткової складових бюджету.
Соціальні наслідки - це неухильне зростання цін на товари першої необхідності та житлово-комунальні і транспортні послуги, зниження реальних доходів працюючих.
В обговоренні виступив голова Новомосковської районної профспілкової організації, який поінформував про розширення рамок соціального діалогу через підписання 25 червня 2014 року Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Новомосковською районною адміністрацією, організацією роботодавців Новомосковського району та районною профорганізацією працівників АПК. Це дозволить посилити співпрацю і скоординувати діяльність влади, роботодавців та профспілок в питаннях соціально-економічного захисту членів профспілки.
Крім того, в виступах Літвінова В.М. – голови Томаківської рай- профорганізації, Шевченка М.А. – голови П’ятихатської райпрофорганізації, Бондаря М.М. – голови Васильківської та Синельниківської райпрофорганізацій, Рудакова Л.М. – голови профкому Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету звучала стурбованість зниженням реальної заробітної плати, як членів профспілки бюджетної сфери, так і виробничників, погіршенням рівня соціального обслуговування на селі та новими викликами, які готує проведення адміністративно-територіальної реформи.
Члени президії погодилися з текстом звернення Президії Дніпропетровського профоб’єднання до керівників держави з приводу ситуації в ціноутворенні.
Про хід звітно-виборної компанії в організаційних ланках обласної профспілки доповіла голова облпрофорганізації Смирна Г.М. Вона наголосила, що станом на 1 липня 2014 року проведено звітно-виборну конференцію Апостолівської районної профспілкової організації. Активно виконуються затверджені графіки проведення звітів і виборів у Новомосковському, Васильківському, Томаківському, Павлоградському, Нікопольському, П’ятихатському районах.
Згідно рішень відповідних виборних органів профспілкових організацій у Царичанському, Петриківському, Софіївському, Юр’ївському районах діють ради голів первинних профспілкових організацій, які теж прийняли рішення щодо проведення звітно-виборних конференцій. В цілому звітно-виборні збори проведені у 30 відсотках первинних профорганізацій області.
Президія облпрофорганізації постановила виборним органам всіх рівнів використати можливості звітно-виборної компанії для розширення соціального діалогу на всіх рівнях, поповнення профспілкового членства, створення нових членських організацій та залучення до профспілкового руху молоді.
Спільною постановою колегії Департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації, Союзу сільськогосподарських підприємств Дніпропетровської області та Президії Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу «Про організацію трудового суперництва на збиранні ранніх зернових культур у 2014 році» були затверджені умови та склад комісії по підведенню підсумків обласного трудового суперництва на жнивах 2014 року.
Президія затвердила також постанову і положення «Про фотоконкурс «Я українець – я цим пишаюсь!», який проводиться у серпні-жовтні 2014 року серед молодого профспілкового активу за ініціативи Молодіжної ради Профспілки працівників АПК, з метою стимулювання творчої, пізнавальної і соціальної активності профспілкової молоді, популяризації фотомистецтва в молодіжному середовищі, розвитку кращих традицій патріотизму серед молоді та реалізації Концепції розвитку молодіжної політики Профспілки працівників АПК України – 2015 року.
В цілому, семінар і засідання президії пройшли в атмосфері взаємного спілкування і обговорення проблем сьогодення.


Президія Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників АПК