background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Пам'ять про Героїв праці!

22 серпня до Дня Незалежності України у селі Миколаївка, що в Новомосковському районі Дніпропетровської області, відкрили Алею Пам’яті Героям Соціалістичної праці. 18 імен викарбували в мармурі біля підніжжя пам'ятника Валерію Чкалову. 
Ось вони герої Миколаївки, урочисто увічнені на Алеї Пам’яті:
Бродянко Максим Юхимович, бригадир польової бригади, нагороджений орденом Леніна і орденом Червоної Зірки;
Гунько Іван Федотович, бригадир тракторної бригади, нагороджений орденом Леніна;
Дерев’янко Ганна Анатоліївна, ланкова, нагороджена орденом Леніна і Трудового Червоного Прапора;
Зеленська Наталія Григорівна, ланкова, нагороджена двома орденами Леніна та орденом Трудового Червоного Прапора;
Карноза Ганна Савеліївна, різноробоча, нагороджена трьома орденами Леніна;
Куца Марія Іванівна, ланкова, нагороджена трьома орденами Леніна;
Кухар Марія Єгорівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Лисогоря Денис Трохимович, механізатор, нагороджений орденом Леніна;
Лисогоря Ганна Гаврилівна, ланкова, нагороджена двома орденами Леніна;
Неділько Ганна Григорівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Рудницька Надія Сергіївна, ланкова, нагороджена двома орденами Леніна та орденом Трудового Червоного Прапора;
Сухин Ганна Григорівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Хорішко Ганна Петрівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Щербина Онися Василівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Щербина Олексій Романович, перший голова колгоспу ім. Чкалова, нагороджений орденом Леніна;
Щербина Надія Миколаївна, ланкова, нагороджена орденом Леніна та орденом Трудового Червоного Прапора;
Явір Марія Іванівна, ланкова, нагороджена орденом Леніна;
Несмашний Іван Іванович, ланковий колгоспу ім. Щорса, нагороджений орденом Леніна.

Яскравим, заквітчаним вишиванками та жовто-блакиттю видалося свято у с. Миколаївці. Відбулось воно напередодні Дня Державного прапора України, 23-ї річниці незалежності нашої держави і присвячувалось відкриттю Алеї Пам’яті Героїв Соціалістичної Праці села. Це почесне звання свого часу було найвищим ступенем відзнаки за заслуги у галузі господарського та соціально-культурного будівництва. Воно присвоювалось людям, котрі проявили трудовий героїзм, своєю особливо видатною новаторською діяльністю створили значний внесок у підвищення ефективності виробництва, сприяли піднесенню народного господарства, науки, культури, зростанню могутності та слави держави.
Миколаївка й до сьогодні славиться працьовитими людьми. Напевно, це єдине село з усіх радянських республік, яке зростило 18 трударів, котрі отримали звання Героя Соціалістичної Праці, орден Леніна та золоту медаль «Серп і Молот».
Знати історію своєї землі, пишатися земляками-Героями, вшановувати їх самовіддану працю мають і наступні покоління миколаївців, адже з цього починається патріотизм, любов до Батьківщини, бажання зробити її кращою, квітучою та могутньою. Тож саме зараз у нелегкі для країни часи увічнення в граніті славних імен стало справою честі для депутата районної ради Білика А.Г. Створена Алея Пам’яті, – це не перша його справа зі збереження історичних сторінок села, адже, як вважає Анатолій Григорович, не хлібом єдиним живе людина. Багато зусиль до організації свята доклали директор ТОВ «Злагода» Дерев’янко А.І. та голова первинної профорганізації Коцюба А.О. І ось урочиста мить – перерізання стрічки, освячення, і до гранітних табличок з іменами Героїв лягли живі квіти – символ невмирущої пам’яті.


Привітати миколаївців з видатною подією у житті села та з великими державними святами прибули голова райдержадміністрації Наталія Володимирівна Коломенська, голова обласної профспілкової організації працівників АПК Галина Миколаївна Смирна, яка вручила подяки           А. Г. Білику та кращим працівникам СТОВ «Злагода».
Звертаючись до односельців, Заслужений працівник сільського господарства України, кавалер Орденів «За заслуги» II та III ступенів, депутат Верховної Ради України 1998-2002 років, депутат Новомосковської районної ради поточного скликання Анатолій Григорович Білик наголосив, що відбулася символічна подія, як для вшанування людини праці, та і для виховування молоді на кращих традиціях українського села.
Виступаючі перед спілчанами Галина Смирна наголосила, що відкриття Алеї Пам’яті Героїв Соціалістичної праці – визначна подія не тільки на теренах Дніпропетровщини, а і України: «Якщо повернутися до історії то звання Герой праці народилось за ініціативою Профспілок в буремні 20-ті (1921) роки минулого сторіччя.
За період з 1921 по 1991 роки звання Герой Соціалістичної праці отримала 21 тисяча осіб, в тому числі в Україні – 3,5 тисячі осіб.
В любі часи хліборобська праця була найтяжча, потребувала повної віддачі, тому не дивно, що за 1947-1958 роки звання Героя Соціалістичної праці отримали 8376 чол., із них 7494 працівники сільського господарства, Відкриваючі Алею Пам’яті ми віддаємо шану не тільки Героям Соціалістичної праці, а в їх особі цілому поколінню селян, які своєю працею відновили країну після Великої Вітчизняної війни, розбудовували сільське господарство України у 70-х – 80-х роках.
Це наша успішна історія України, коли праця селянина отримувала достойну оцінку з боку Держави, адже тільки наполегливою важкою працею можна досягти добробуту.
Нажаль, останнім часом в нашому суспільстві намітились тенденції зневажливого ставлення до людини праці: працюючі не завжди отримують достойну зарплату, адекватну їх трудовому вкладу, процвітає нелегальна зайнятість, молодь не обирає робочі професії.
Для вирішення цих проблем Федерація Профспілок України підготувала Проект Концепції реформування оплати праці, яка передбачає через підвищення рівня заробітної плати, престижності праці в Україні, привернути увагу органів державної влади до необхідності підвищення суспільної ваги праці, як матеріальної основи добробуту народу, поваги до людини праці, трудових сімей та династій, підтримання позитивних традицій трудових колективів, заохочення роботодавців, які створюють умови для гідної і безпечної праці та соціально-побутового забезпечення працівників. На тлі проблем особливо приємно бачити реальне збереження кращих наших традицій в ТОВ «Злагода» по вшануванню людини праці. І це не тільки відкриття Алеї Пам’яті, це, перш за все - своєчасна і в повному обсязі виплата заробітної плати, створення безпечних і відповідних стандартам умов праці, повний соціальний пакет та піклування про належний рівень життя за межами виробництва, а це і піклування про інфраструктуру на селі, і ветеранів праці, які створили нашу історію та молодь, яка творить наше майбутнє.
Вітала земляків і миколаївський сільський голова І. Полтавець. Особливі вітання з першим державним святом у своєму житті разом з подарунками отримали 62 маленьких жителів села. 31 хлопчик і стільки ж дівчаток народилося за цей рік у Миколаївці. Про подарунки для них потурбувались депутат райради А. Г. Білик, директор СТОВ «Злагода» А. І. Дерев’янко, директор АФ ім. Горького М. В. Бочкар, приватні підприємці В. І. Книш, Ю. І. Ричка, С. М. Грудік, В. М. Чайка, Г. Ф. Кириченко, О. М. Селезньова, А. А. Недужко, О. М. Красилюк.



Дніпропетровська обласна організація профспілки працівників АПК