background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Про семінар-навчання: "Право на продовольство та соціальна інфраструктура села. Відновлення комплексного сільськогосподарського виробництва..."

  Профспілка працівників агропрому України 10-12 грудня 2014 року на Івано-Франківщині провела круглий стіл, засідання президії і семінар-навчання.

В роботі семінару-навчання взяли участь координатори Міжнародного профспілкого об'єднання IUF: Марія Курзіна і Світлана Боінчан, близько 50 учасників із майже усіх областей України. 

В ході цих заходів  учасники мали можливість обмінятися проблемними питаннями роботи організаційних ланок Профспілки напередодні VI  з'їзду. Було проведено круглий стіл на тему: "Профспілка працівників АПК України напередодні VI з'їзду". У вступному слові Голова Профспілки Ігор Сопелкін розповів про стан справ та проблеми в роботі організаційних ланок Профспілки, перспективи соціального діалогу на територіальному на національному рівнях та інше.

В ході семінару порушувалися питання продовольчої безпеки як у світі, так і в Україні, земельної монополії та непрозорих орендно-договірних відносин на селі, як основної загрози продовольчій безпеці. Були прийняті важливі рішення щодо необхідності прискорення роботи по створенню територіальних профспілкових організацій як форми об'єднання і захисту  інтересів сільських працівників в Україні та запровадженню пілотного проекту у 5 областях України.

Всі рішення учасників семінару та круглого столу знайшли відображення у постановах, затверджених президією ЦК профспілки, яка відбулася в рамках проведення круглого столу.

З особливою гостротою учасники піднімали проблему розвитку соціального діалогу на територіальному і національному рівнях. На зміну технічному Уряду і тимчасовому керівництву територіальних органів виконавчої влади ще не прийшли нові відповідальні керівники, ніхто в державі не бере повну відповідальність за те, що  людина-праці з кожним днем поринає у злидні. Ми наближаємось до тієї межі, за якою трудова людина, вирощуючи сільськогосподарську сировину і переробляючи її ,не матиме змоги повноцінно забезпечити себе і свою сім'ю продуктами харчування. В Україні всі переймаються бюджетними працівниками, як звести кінці з кінцями у цій сфері, і начисто забули про те, що найбіднішими, після пенсіонерів, є саме працівники сільськогосподарського сектору економіки.

Напередодні профспілкового з'їзду зацікавлено обговорювалися внутріспілкові питання, зміни до статутних документів. В ході проведення обласних звітно-виборних конференцій Профспілка зіткнулися із спробами адміністративного втручання в профспілкові вибори у Запорізькій, Полтавській, Одеській областях.

В агропромисловому комплексі чимало невирішених питань, вони «застигли» в ході, так званих, «реформ» ще від попередньої влади. Серед них – порушення трудових прав працівників сільгоспінспекцій, фітосанітарної служби,повернення в систему АПК підприємства «Артемсіль», організацій Держкомзему, лісгоспів, постійно розхитується питання щодо належності до галузі АПК відомчих навчальних закладів,інше.

Турбують також заяви можновладців про долю Фондів соціального страхування. Профспілка, в інтересах спілчан,проводитиме акції по збереженню функцій ФСС ТВП щодо оплати лікарняних листків в повному обсязі, фінансування спортивних шкіл і профілакторіїв, підтримці дитячого оздоровлення і санаторно-курортного лікування.

Окремим блоком обговорювалось питання співпраці з Мінагрополітики, асоціацією сільських і селищних рад та комітетом Верховної ради з питань АПК в плані усунення загрози продовольчій безпеці в Україні, відновлення комплексного сільськогосподарського виробництва, достойної зайнятості і оплати праці. Відбувся обмін думками щодо продовження пілотного проекту у 5-ти областях України по створенню територіальних профспілкових організацій профспілки АПК.

На семінарі проведені презентації з питань: «Координації у світовому виробництві молока і молочної промисловості. Тенденції ринку,інвестиції і продажі. Роль та завдання профспілки», «Досвід профспілок у боротьбі проти гендерного насилля», « ВІЛ\СНІД : охорона праці, медичний та соціальний захист особистості».

Учасники взяли участь в обговоренні питань колективно-договірного регулювання трудових відносин на виробничому рівні та отримали необхідну методичну допомогу і літературу з цих питань.

Відбулося також жваве обговорення чергового проекту Трудового кодексу України, який дискримінує право людини на достойну працю і кидає виклик профспілковій спільноті та шляхів протидії прийняттю документу в такій редакції.

На завершення роботи учасники намітили ряд питань, які після обговорення в членських організаціях, складуть основу дій Профспілки на майбутній період.

Всім учасникам хотілося б побажати з таким же запалом та інінціативністю продовжувати профспілкову роботу, натхнення та сил у відстоюванні своїх прав та колективних інтересів.