background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Викорінити «зрівнялівку» вимагає профкому ТОВ «ТФ Кабель України»

 

У Центральному комітеті Профспілки працівників АПК розглянуто звернення членів профкому ТОВ «ТФ Кабель України» щодо необхідності зміни принципів у системі оплати праці.

ЦК повністю поділяє обґрунтоване обурення безсистемністю рішень щодо запровадження нової мінімальної зарплати, результатом якого є руйнація тарифної системи оплати праці та «зрівнялівка» зарплат некваліфікованих робітників і спеціалістів, втрачена можливість мотивування до високоякісної та продуктивної роботи.

Інформуємо, що Профспілка АПК ще на стадії реєстрації проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774 та вході його проходження в у Верховній Раді України цілеспрямовано домагалась недопущення звуження прав працівників на оплату праці та надавала відповідні пропозиції, однак Закон №1774 -VIII без врахування більшості профспілкових пропозицій був депутатами швидкоруч прийнятий 06.12.2016 р.

Наразі Профспілка проводить наступну роботу щодо пом’якшення негативних наслідків цього Закону:

-         ЦК Профспілки зібрано й узагальнено проблемні питання, що виникли у первинках, та направлено для надання роз’яснень Мінсоцполітики
(відповідь отримано і розміщено на сайті Профспілки -
http://profapk.org.ua/news/partners_news/1865.html  )

-         Під час переговорів з укладання Генеральної угоди Профспілка працівників АПК послідовно домагалась передбачення чіткого закріплення розміру тарифу робітника першого розряду не менше мінімальної зарплати(але з 1.01.17 така прив’язка заборонена), а після підписання Генугоди і введення нової мінімальної зарплати Профспілка домагалась виконання норми Генугоди щодо конкретного визначення базового тарифу – проте національні переговори зайшли у глухий кут.

-         Під час ведення переговорів із пролонгації на 2017 рік чи підписання нових Галузевих угод в сфері АПК  на 2017-2019 роки, стороною яких є Профспілка,  ми домагалися встановлення тарифу робітника першого розряду в розмірі не менше ніж 1,4-1,6 прожиткових мінімуму для працездатних осіб. Результатом складного компромісу стало визначення в угодах коефіцієнтів в  розмірах від 1,15 до 1,55(тексти нових і пролонгованих галузевих угод розміщено на сайті Профспілки -  http://profapk.org.ua/cms/industry.html ).  Слід акцентувати, що це мінімальні коефіцієнти і в колективних договорах конкретного підприємства вони можуть бути значно більшими.

-         За ініціативи Профспілки представникам ФПУ у ВРУ народним депутатам В.Івченко і С.Капліну запропоновано внести відповідні законодавчі пропозиції для ліквідації «зрівнялівки» в оплаті праці та повноцінного відновлення права профспілок на ведення переговорів із визначення розміру мінімальної зарплати. Аналогічні пропозиції надані Уряду і отримано запевнення, що у травні буде узагальнено практику застосування нової мінімалки і КМУ подасть відповідні пропозиції по вдосконаленню закону чи прийме необхідні власні постанови

Голова Профспілки Ігор Сопелкін надіслав розгорнуту відповідь членам профкому ТОВ «ТФ Кабель України» та керівникам  Чернігівської обласної та міської організацій Профспілки працівників АПК.

З метою створення необхідного інформаційної та суспільної підтримки вдосконаленню закону про мінімальну зарплату лист профкому ТОВ «ТФ Кабель України» із пропозиціями Профспілки АПК надіслано до Федерації профспілок України, представникам ФПУ у Парламенті та поширено в соціальних мережах.

Про реагування органів влади на профспілкові вимоги будемо інформувати.