background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Засідання президії Вінницької обласної організації профспілки працівників АПК.

 

У центрі уваги президії – охорона праці

6 квітня 2017 року відбулось засідання президії Вінницької обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу.  Члени президії розглянули і обговорили головне  питання порядку денного про   стан охорони праці на підприємствах і організаціях агропромислового комплексу області в 2016 році та шляхи її поліпшення в наступному періоді.

З цього питання членів президії поінформували: Віталій Яворський - заступник голови обласного фонду соціального страхування від нещасних випадків,  Володимир Яворський - головний спеціаліст з питань безпеки праці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та заступник голови обласної профспілкової організації  Євгеній Шпачук.

Всі виступаючі відмітили, що рівень травматизму в системі АПК області в порівнянні з минулим роком зменшився, але при цьому зріс показник важкого травматизму. На підприємствах, які знаходяться на обслуговуванні обласної профспілки працівників АПК за 2016 рік сталося 25 нещасних випадків на виробництві, які розслідувані за участю представників профспілки.

Основними причинами нещасних випадків, як відзначали виступаючі, є невиконання працівниками вимог інструкцій з охорони праці, порушення Правил безпеки руху, незадовільний технічний стан обладнання, механізмів, неналежні умови праці та інше.

Як було зазначено, потребує докорінного поліпшення і вдосконалення системи державного контролю за станом охорони праці. В районних агропромислових управліннях обов’язки спеціалістів з охорони праці виконують в основному за сумісництвом, а в окремих районах вони взагалі відсутні. І це при тому, що управління АПК скорочуються, перетворюються на сектори і відділи.

Коментуючи  інформацію, голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Степан Нешик наголосив, що зважаючи на такий стан міському, райкомам, профкомам підприємств і організацій необхідно посилити  дієвість громадського контролю за станом техніки безпеки та охорони праці.

 З  цією метою він запропонував  направити від імені президії лист обласній державній адміністрації з висвітленням стану з охорони праці в області та пропозиціями  щодо його поліпшення в наступному періоді.

Степан Нешик також вніс пропозицію доповнити постанову з цього питання  пунктами щодо спільного напрацювання з обласним  фондом  соціального страхування від нещасних випадків плану заходів до Всесвітнього дня охорони праці, який   28 квітня  2017 року відзначатиметься під гаслом: «Оптимізація збору та використання даних з охорони праці». Він порекомендував присутнім провести подібну роботу на рівні райкомів та активно долучитися до їх виконання.

Члени президії погодилися з доповненнями і прийняли постанову про   стан охорони праці в цілому.

На обговорення президії було винесено ряд інших робочих  питань і прийнято відповідні постанови. Зокрема, рішенням президії переможцем обласного конкурсу на кращий колективний договір за 2016 рік на галузевому рівні був визнаний  ПРАТ «Корделівський обласний міжгосподарський комбікормовий завод» Калинівського району (директор-Данилевич Олександр Степанович голова первинної профспілкової організації- Чуйко Владислав Васильович).

Президія обласної профспілкової організації одноголосно прийняла постанову «Про відзначення І-го Травня –Дня Міжнародної солідарності трудящих», якою, в тому числі, запропоновано представити до  нагородження Шпачука Євгенія  Спиридоновича заступника голови обласної профспілкової організації працівників АПК («Заслужений працівник профспілок Вінниччини») та Віта Віталія Олексійовича-директора  СТОВ «Писарівка » с. Писарівка, Ямпільського району, Вінницької області   (Почесною грамотою Федерації профспілок України).

Президія також  розглянула і підтримала постанову «Про підтримку  акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», згідно якої міськом, райкоми, профкоми підприємств і організацій зобов’язано  здійснити організаційні заходи та провести в період з 21 березня (Міжнародний день лісів) по 15 квітня (День Довкілля) акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017», залучивши  до її проведення членів первинних профспілкових організацій агропромислового комплексу, жителів міст, селищ,  сіл, студентську і учнівську молодь. Підсумки проведення  акції будуть розглянуті  на засіданні президії в останній декаді квітня місяця 2017 року.

Щодо останнього,  голова обласної профспілкової організації поінформував присутніх, що 31 березня працівниками апарату, спільно з профспілковим активом Калинівського району, лісничими, учнями Гущинецького вищого професійного училища взяли участь в посадці нового лісу на ділянці біля села Павлівка, що належить  Калинівському райагролісу. Впродовж кількох годин учасниками акції було посаджено біля 9 тисяч сіянців різних порід дерев на площі 1,8 га,. Зазначену ділянку засадили сосною, ялиною і модриною.

На завершення засідання голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Степан Нешик акцентував увагу голів райкомів профспілки на роботу, яку вони мають провести щодо скасування  ухваленого 28 березня 2017 року рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу».

- Встановлення фіксованої «абонплати» для населення за користування газотранспортними та газорозподільними мережами неправомірне. Адже вони фактично збудовані за рахунок коштів місцевих бюджетів і жителів, а тому платити «фіктивним» власникам - чи не забагато?  Ми будемо вимагати накладення мораторію на підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги без проведення належного громадського обговорення та погодження із соціальними партнерами. А для цього ви повинні у своїх районах спільно з головами територіальних громад вивчити питання та відповідним чином реагувати. Це потрібно людям,- наголосив Степан Нешик, звертаючись до голів райкомів АПК .