background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Продовольча безпека та право на харчування. Реалії і перспективи введення ринку землі

За сприяння Міжнародного союзу  IUF, 31 травня – 2 червня 2017 р.  у м. Моршин Львівської області, на базі санаторію «Київ+» відбувся семінар для керівників організаційних ланок Профспілки на  тему:  «Продовольча безпека та право на харчування. Реалії і перспективи введення  ринку землі. Завдання Профспілки з органайзингу у сільській місцевості».

У виступах  учасників було більше запитань, ніж відповідей, всі відзначали складність ситуації на місцях, неоднозначністю у багатьох питаннях, особливо питанні продажу землі.

 Чи потрібен ринок землі в умовах суцільного збідніння селян, відсутності законодавчої бази, банку землі, воєнних дій на Сході країни та багатьох інших чинників для справедливого вирішення  цього питання в державі. Хто скористається сьогодні землею, хто зможе її «прихопити» і  з чим залишаться наймані працівники.

                Було прийнято  рішення розглянути  це питання на черговому засіданні президії та визначити одностайну позицію Профспілки щодо заборони продажу землі  до визначення її реальної вартості та інвентаризації земельних ресурсів, залишивши переважне право викупу за селянином, який на ній живе  і працює, зосередивши у один руках певну її кількість.

         Надзвичайно активним було обговорення  питання продовольчої безпеки та права на харчування.  Сільське господарство вважається од     ним із секторів економіки, який найбільше забруднює природне середовище і є найнебезпечнішим. Наша планета за останні п’ятдесят  років забруднена так, як ніколи за всі роки її існування, це те що зробило саме наше покоління.

Величезною загрозою усього людства є використання нетерапевтичних антибіотиків для вирощування худоби і птиці, особливо у великих виробничих комплексах, де тварини знаходяться у закритих приміщеннях і для їх ефективного росту, а не для лікування тієї чи іншої  хвороби, використовують  антибіотики, звикання до яких призводить до незворотних наслідків і надтяжких хвороб працівників, які залучаються до вирощування та обробки м’яса цих тварин та  птиці. Ці хвороби є невиліковними, а інфіковані люди стають небезпечними носіями і стають загрозою для оточуючих. 12 тис. працівників у Данії вже померли від таких хвороб, а 60-70% є інфікованими у країнах Європи.

Комітет ООН з продовольчої безпеки обговорив питання щодо заборони застосування таких антибіотиків для вирощування тварин а птиці.

А в Єврозоюзі вже заборонено використання нетерапевтичних антибіотиків.

Тому учасниками семінару було прийняте  рішення від імені Центрального комітету негайно звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби та представника Профспілки АПК у Верховній Раді Вадима Івченка з вимогою інформування суспільства про стан справ у нашій державі з використання нетерапевтичних антибіотиків.

Було  також прийнято рішення щодо виготовлення інформаційних листівок на ці дві важливі теми, з метою роз’яснення сільським мешканцям їх прав та застереження загрозам, що можуть спричинити втрату не лише здоров’я, а й життя.

Безперечним залишається продовження проекту з органайзингу на селі, до якого залучилися нові обласні і районні організації нашої Профспілки, розуміючи важливість інформування сільських трудівників про ті виклики і загрози, які стоять перед ними і про те, що лише спільно з профспілкою можна відстояти своє право на  працю і достойне життя.

Модераторами семінару були Світлана Боінчан – регіональний координатор IUF та Світлана Самосуд -  заступник Голови Профспілки. Відкривав семінар Голова Львівської обласної організації профспілки працівників АПК Михайло Тарнавський. Голова Жіночого комітету Профспілки – Надія Бурлака провела цікавий модуль про роль сільської жінки в сучасних умовах та можливості доступу жінок до земельних та інших ресурсів. Досвідом роботи ділилися Запорізька, Волинська, Львівська, Черкаська, Чернівецька обласні організації профспілки працівників АПК.