background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

БОРОТЬБА за КОЛДОГОВІР

Херсонський державний аграрний університет – сучасний вищий навчальний заклад, в якому навчається близько п’яти тисяч студентів денної та заочної форм навчання. Університет має давню і славетну історію, традиції. Для багатьох аграріїв України університет дав путівку до свідомого життя, визначив подальшу долю служіння улюбленій справі.

Профспілкова організація Херсонського державного аграрного університету входить до складу Херсонської обласної профспілкової організації працівників АПК та є активним учасником профспілкового життя як всередині свого закладу, так і обласної організації.

Наприкінці 2016 року Державна аудиторська служба проводила планову перевірку діяльності ВНЗ за 2012-2017 і, звичайно ж, виявила порушення. На думку тієї ж аудиторської служби порушенням вважається те, що діти співробітників ХДАУ, здобуваючи освіту на контрактній основі, мали знижку 50% від повної вартості оплати освітніх послуг. І все б нічого, але чомусь пани з аудиторської служби не зважають на те, що отримання цих пільг гарантується Галузевою угодою, Колективним договором, які укладені у відповідності до чинного законодавства. У Статуті ХДАУ прописано: п. 3.4.8 Особи, які навчаються в Університеті, мають право на: ….- надання пропозицій щодо умов і розмірів плати за навчання;.

Голова профспілкового комітету звернувся до Херсонської обласної профспілкової організації за допомогою, адже керівництву закладу набагато легше погодитись із сфабрикованими звинуваченнями з боку аудиторської служби і викинути з Колективного договору пункти, які є гарантією соціального захисту працівників, членів профспілки. Обласна організація не могла залишитись осторонь при вирішенні цього питання, разом з юристом ми знайшли багато порушень у складеному акті, дійшли до висновку, що у разі постановки питання таким чином, щоб викреслити пункт даної соціальної гарантії для співробітників ХДАУ, будемо звертатись до суду, аби скасувати зауваження акту перевірки аудиторської компанії стосовно навчання на пільговій основі для дітей співробітників закладу.

Відповідно до ст.8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Відповідно закріпленим нормам статті визначено що закони України мають вищу юридичну силу над підзаконними актами, постановами, розпорядженнями, та будь якими іншими нормативно правовими актами.

Відповідно до п.18, п.26 ст.62 та пп.8 п.3 ст.70 ЗУ «Про Вищу Освіту» особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на отримання соціальної допомоги та отримання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти та Вищий навчальний заклад у порядку, визначеному законом, та відповідно до статуту має право: спрямовувати кошти на соціальну підтримку науково-педагогічних, наукових, педагогічних та інших працівників вищих навчальних закладів та осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах.

Перелічені норми закону закріплюють можливість здійснення допомоги певним категоріям осіб у вигляді оплати за навчання на пільгових умовах.

За п.6, п.8 ст.71. вказаного закону, кошти, отримані вищим навчальним закладом як плата за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів або за надання освітніх послуг, не можуть бути вилучені в дохід державного або місцевих бюджетів, та залучені кошти спрямовуються на провадження статутної діяльності вищого навчального закладу в порядку і на умовах, визначених законодавством та статутом вищого навчального закладу.

Данна норма визначає, що навчальний заклад, здійснюючи пільги певним категоріям осіб, які навчаються на контрактній основі, здійснює допомогу не за рахунок державного бюджету а за рахунок власних надходжень, оскільки кошти отримані  вищим навчальним закладом за надання освітніх послуг не спрямовуються в дохід державного бюджету.

Тож зараз обласна організація разом із профкомом навчального закладу ведуть боротьбу, щоб відстояти Колективний договір і нагадати, що Профспілка – це, в першу чергу, захист інтересів кожного працівника.

Тетяна Кулішова зав.орг.відділом ХОПОП АПК