background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Вінниччину відвідала делегація Федерації профспілок з Хмельниччини

 Вінниччину відвідала делегація Федерації  профспілок з Хмельниччини

 

14 червня поточного року на Вінниччині  перебувала делегація працівників Федерації  профспілок з Хмельниччини, яку очолив Голова Федерації Харьковський Геннадій Петрович. У складі делегації були керівники усіх членських організацій ФПО, окремих територіальних центрів.

Програма перебування делегації  була насиченою і різноманітною: проведення міжобласного семінару, обмін досвідом роботи, ознайомлення з роботою клінічного санаторію «Хмільник»,  екскурсія по м. Вінниці та ін.

Відкриваючи міжобласний семінар на тему «Посилення соціального захисту працюючих в умовах децентралізації влади та об’єднання територіальних громад» голова Вінницької обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Степан Нешик ознайомив учасників з адміністративно –територіальним устроєм області, зазначивши її унікальність, адже в області  налічується  27 районів, 6 міст обласного значення, 12 міст районного значення, 28 селищних та 606 сільських рад.

- При такій великій кількості, особливо сільських рад, (найбільше в Україні) їх об’єднання доцільне -, наголосив Степан Нешик.

Голова обласної профспілки аграріїв зауважив, що в області на сьогоднішній  день утворено 24 об’єднані територіальні громади і особливо успішними стали громади, які приєднались до районних центрів, великих міст,  спроможних громад. Зокрема, він розповів про позитивну практику роботи Іллінецької об’єднаної територіальної громади.

Завершуючи свій виступ Степан Нешик наголосив, що профспілки не можуть і не по­винні лишатися осторонь цих глобальних подій, що нині відбу­ваються в державі у ході рефор­мування органів місцевого само­врядування та формування но­вих об’єднаних територіальних громад.

- Утворення громади, як окремої адміністративно-територіальної одиниці, завдання яке потребує комплексного вирішення. Тут мають об’єднатись зусилля всіх інституцій, які є на даній території: освіти, культури, медицини, громадських об’єднань влади тощо.

І роль профспілок тут особлива, а саме – налагодження дієвого соціального діалогу з обраними керівниками громад в інтересах людини праці. Це перший урок.

Зміна адміністративних територій призвела до зміни структури профспілкових добровільних формувань. Полегшує цю справу – дотримання галузевого принципу між учасниками і сторонами цього процесу. І це другий урок.

 Третій  важливий урок – доведення до членів профспілки ролі і значення профспілок в умовах децентралізації влади. В окремих людей спотворена невірна уява про роль і місце профспілок у сучасному світі. Продовжує побутувати думка, що профспілка займається лише наданням матеріальної допомоги, цукерок і ще щось на зразок цього.

І четвертий урок – роль лідера. Потрібні зважені, сміливі і авторитетні особи, які зможуть запропонувати і відстояти перед головою об’єднаної громади, виконкомами відповідних рад свою точку зору, інтереси і побажання трудового колективу. Це люди, на яких орієнтуються місцеві жителі, молоді і сучасні активісти-, резюмував голова обласної профспілки аграріїв Степан Нешик.

В кінці семінару відбувся також обмін досвідом роботи щодо шляхів вирішення проблем і питань, які є спільними у роботі колег з Вінниці і Хмельницького. Досвідом роботи з вирішення питань посилення соціального захисту працюючих в умовах децентралізації влади поділився голова Федерації профспілок Хмельницької  області Харьковський Геннадій Петрович. Він відзначив високий рівень організації заходу і безперечну користь від такої форми роботи та побажав Вінничанам успіхів і нових досягнень у роботі.