background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

У ногу з часом

Відколи господарювати у Яблунівці й Півцях почав Юрій Аллазаров, скривджені до цього часу публічною увагою села стали відомими не тільки в районі, а й за його межами. Насамперед, завдяки неспокійній вдачі керівника-аграрія. Практично щороку він дивує район запровадженням у власному господарстві ноу-хау, які у значній мірі підвищують ефективність виробництва, культуру господарювання, добробут населених пунктів і їх людей. Разом із головою райкому профспілки працівників АПК Петром Цибульським ми побували у сільгосппідприємстві напередодні жнив і вкотре переконалися, що Юрій Аллазаров не міняє обраного курсу, а, за його ж словами, намагається йти в ногу з часом.

Менше – не значить гірше

Ще до минулого року Юрій Аллазаров очолював ТОВ «Компанія «Еталон». Але 9 серпня 2016 року він залишив підприємство.

- У ТОВ було два засновники. Один з них відмовився від співпраці, вирішив господарювати самостійно, - пояснює причину сам господарник.

У результаті у районі з’явилося нове сільгоспформування – фермерське господарство «Аллазаров» із 500 гектарами землі, 18 працівниками ФГ і 45 трудівниками взагалі. Подвійна цифра у штатному розписі пояснюється структурою ФГ. Воно складається з кількох самостійних підрозділів, які мають свою спеціалізацію. Це – свинарство, птахівництво, вирощування сільськогосподарських культур, переробка (олія, крупи, борошно), надання транспортних послуг тощо.

Значне зменшення кількості ріллі змусило фермера переглянути акценти у виборі галузей господарювання. Ставку зроблено на розвиток скоростиглих свинарства і птахівництва, де реалізація продукції, а отже, і прибуток, реально одержувати після інтенсивної відгодівлі через два-три місяці. Земля ж використовується для створення кормової бази.

- Вирощуємо в основному пшеницю і кукурудзу, - розповідає Юрій Єгамович. – У цьому році, правда, частину поля з кукурудзою, яка постраждала від заморозків, пересіяли соєю.

На прибуток працюють і інші підрозділи, про що піде мова трохи згодом.

Сьогодні не прийнято розпитувати у господарників про їх доходи. Але про те, що ФГ «Аллазаров» не бідує, переконливо свідчать останні придбання Аллазарова.

Насамперед, це два новеньких трактори і два комбайни фірми «Джон Дір», дві сушарки, які працюють на соломі, чотири величезні металеві ангари, які використовуються для зберігання зерна і техніки. І це тільки те, чого не можна не помітити, що кидається у вічі.

А тепер про чергові ноу-хау від Аллазарова.

Лабораторія чудес

На території колишньої ферми у Яблунівці окремо від продовгуватих корівників і свинарників стоїть порівняно нове, але нічим не примітне приміщення. Уже два роки тут розміщується лабораторія по меристемному плануванню рослин та технології «іn vіtrо». Чесно кажучи, щоб правильно записати ці терміни, довелося кілька разів перепитувати у Юрія Єгамовича їх назву.

А між тим уперше метод культури меристем було розроблено ще у 1952 році, у колишньому СРСР дослідження в цьому напрямі розпочав у 1960 році Р. Г. Бутенко. Відтоді створено біотехнології клонального мікророзмноження майже для 2400 видів рослин.

Якщо коротко, то лабораторія по меристемному плануванню рослин займається оновленням та оздоровленням сортів, а також розмноженням садових рослин.

- Закупили обладнання, знайшли фахівців, уклали ліцензійну угоду з Мліївським інститутом садівництва, - розповідає Юрій Аллазаров. – Оздоровлення і оновлення сортів дає солідну надбавку в урожайності, а «іn vіtrо»-технологія прискорює процес розмноження сортів. Якщо при традиційній технології для одержання саджанців плодових дерев потрібно три роки, то через лабораторію – два місяці.

 «Іn vіtrо» - високоякісна технологія розмноження рослин. Використовуючи мікрональне розмноження, одержують посадковий матеріал високої якості і без різних хвороб. Відмінність від звичайних саджанців полягає у забезпеченні високого ступеня приживання, однорідності розвитку, довговічності, підвищеній морозостійкості та високій урожайності. Проходить цей процес у кілька етапів – з мікроскопічної ДНК за порівняно короткий строк отримується високоякісний матеріал.

На жаль, з різних причин клональне мікророзмноження на основі культури меристем ще не знайшло широкого застосування ні в державі в цілому, ні в районі зокрема. Поки що замовлення у лабораторію ФГ «Аллазаров» на придбання саджанців різних рослин надходять в основному із західних областей України. Хоча є перша ластівка і в районі: ФГ «Вітенко» із Великих Пріцьок замовило посівний матеріал ожини.

З відомих причин, ми не стали розпитувати у фермера про рентабельність ноу-хау, хоча в тому, що воно прибуткове, сумніватися не доводиться.

Тут же, біля колишньої ферми, у підприємстві діє і звичайний розплідник фруктових дерев, де можна придбати саджанці яблунь, груш, слив, черешні тощо.

Паштет із індюшатини

У свій час Юрій Аллазаров здивував район, зайнявшись кролівництвом. Ризик себе не виправдав, з кролями було швидко покінчено. Але залишилася ферма, начинена різноманітним і дорогим обладнанням. Щоб використати цей потенціал і було прийнято рішення розмістити тут виробництво з відгодівлі індиків.

Нині тут утримується 300 голів птиці. І це є першою лінією виробництва. До нового року планується запустити ще дві і довести реалізацію до 1000 голів. А в перспективі вийти на річний обіг птиці у 8,5 тисячі голів.

Всі процеси на птахофермі механізовані і автоматизовані. Від подачі кормів і води - до забезпечення вентиляції, підігріву і т. д. Працюють дозатори, які виділяють потрібну кількість фізпрепаратів для профілактики захворювань.

- Є ще одна причина, яка змусила нас взятися за відгодівлю індиків, - розповідає Юрій Єгамович. – Це страховий варіант на випадок поширення епідемії африканської чуми свиней. Уже на сьогодні ми вдвічі скоротили у себе свинопоголів’я, натомість будемо займатися птахівництвом. Тим більше, що досвід з відгодівлею індиків у нас є.

Уже у вересні з Яблунівської птахоферми буде реалізовано першу партію індюшатини. І цілком ймовірно, що у вигляді тушонки і паштету. Адже в приміщенні птахоферми планується встановити обладнання для переробки м’яса і холодильники.

- Є варіант з реалізацією тушонки і паштету за кордон, в Німеччину, де ми купляємо молодняк, - ділиться з нами планами на майбутнє керівник ФГ. – Ціни у порівнянні з національним ринком там майже вдвічі вищі.

P7041248

Вчитися арифметиці

Іти в ногу з часом для Юрія Аллазарова рівнозначно ефективному господарюванню. Всі запроваджені ноу-хау мають давати прибутковість. Ті ж комбайни і трактори марки «Джон Дір» закуплені для того, щоб на них заробляти. Адже у ФГ є ще два комбайни, які без проблем могли б справитися з обмолотом власних площ. Але Аллазаров вміє рахувати і думати на перспективу. І що цікаво, заставляє вчитися арифметиці своїх трудівників.

Заробітна плата у ФГ цілком пристойна - на рівні середньорайонної, але керівник сільгосппідприємства хоче, щоб люди у нього заробляли ще більше. Саме заробляли, а не отримували.

Не секрет, що біда всіх ферм полягає в тому, що значна кількість кормів там розкрадається. Для власних потреб, за пляшку горілки і т. д. І боротися з цим явищем марно. У Півцях цю проблему вирішили завдяки арифметиці. Зібрали всіх працівників свиноферми і проінформували, скільки комбікорму потрібно на одержання 1 кг приросту тварин, скільки його фактично використано, одержано валового приросту і на яку зарплату при цьому можуть розраховувати оператори. І виявилося, що їм не платити треба, а вираховувати з кожного за збитки. Бо не всі корми потрапляли до годівниць поголів’ю, а отже, й росло воно не так інтенсивно.

До порозуміння дійшли разом. Доглядачам гарантувався певний процент продукції у випадку виконання чи перевиконання планового валового приросту. І коли люди відчули, які суми вони можуть заробити на цьому, про крадіжки, марнотратство кормів тут просто забули.

Не шкодують у ФГ коштів за новаторські і раціоналізаторські пропозиції, а ще на забезпечення виробничих і побутових умов працюючим, культуру виробництва.

Територія колишньої тракторної бригади повністю огороджена. При центральному в’їзді висаджено клумбу з троянд. Перед будинком механізатора ростуть екзотичні насадження та облаштовано павільйон з лавками. У самому будинку облаштовані туалети і умивальники, діє кухня і їдальня, встановлено настільний теніс. А в приміщенні навпроти в одній із кімнат знаходиться більярд.

Обіди, які тут готуються для працівників ФГ, практично зі своєї продукції. А завдяки майстерності тутешнього кухаря всі страви виходять не гірше ресторанних. Самі спробували…

Автор: Петро ЦИБУЛЬСЬКИЙ, Станіслав МИХАЙЛОВСЬКИЙ