background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Японське УЗО для селян

У Стайках Кагарлицького району Київщини  відбулася подія набагато ширшого від районного масштабу - введення в дію ультразвукової діагностичної системи «АRІЕТТА 360» японського виробництва. Щоб зрозуміти цінність цього придбання, яке зробив для села керівник ПОСП «Дніпро» Анатолій Ворона, досить проінформувати, що аналогів такого апарата ультразвукового обстеження (УЗО) немає в столичній області, а в самому Києві їх тільки два - в державних закладах спеціального призначення, як-от госпіталь МВС. Чому так мало? Бо ціна цієї апаратури не всім по кишені. Тільки за сам апарат ПОСП «Дніпро» Анатолія Ворони заплатило 2,5 мільйона гривень, а, враховуючи сервісне обслуговування, придбання автоматичного робочого місця для лікаря і т. ін. вийде і всі 3 млн.

У попередній нашій розмові, викладеній у матеріалі «Недоторканий запас» («ВК» № 27 від 7 липня ц. р.), Анатолій Петрович зазначив, що придбання сучасного УЗО для села - це прояв турботи про здоров’я селянина-трударя. До сказаного можна додати, що це тільки один з проявів. Адже турбота про здоров’я трудівників, пайовиків, всіх жителів сіл, де він господарює, є однією із пріоритетних у всій діяльності цього господарника. Що засвідчує, наприклад, запровадження двох вихідних на виробництві, придбання комфортної техніки для механізаторів, створення прекрасних виробничих і побутових умов працюючим на всіх ділянках виробництва.

Підтвердила це і завідуюча Стайківською медамбулаторією, де, власне, встановлено апарат УЗО, Надія Мартиненко, яка вже 35 років очолює цей заклад.

- У Стайках завжди була своя дільнична лікарня. І навіть сьогодні, коли офіційно наш заклад одержав статус медамбулаторії, насправді ми зберегли функції лікарні. Завдяки підтримці Анатолія Петровича функціонує стаціонар на 10 ліжок, за кошти ПОСП здійснюється доплата лікарям, харчування хворих. А ще сільгосппідприємство постійно допомагає з паливом для машин «швидкої допомоги», їх ремонтом, придбанням медичних препаратів і обладнання.

Власне, про щирість слів і дій Анатолія Ворони засвідчив і сам сценарій ведення заходу. Скромно, без фанфар і перерізання стрічки, за участю вузького кола людей, причетних до реалізації цього соціального проекту, і голів сіл, де господарює Ворона.

Демонстрація апарату в роботі відбулася, як уже зазначалося вище, в сільській медамбулаторії, де спеціально для нього було проведено капітальний ремонт двох кімнат. А працюватиме в кабінеті ультразвукової діагностики (УЗД) уродженка і жителька Стайок Олена Мелах.

Свого часу Олена закінчила медичний університет і спеціальні курси по ультразвуковому дослідженню, має 7-річний досвід лікарської роботи та теоретичні знання по експлуатації «АRІЕТТА».

 - Потреба в такій апаратурі назріла давно, - розповідає вона. - Адже обстеження на такому апараті дозволяє своєчасно виявити захворювання різних органів на ранній стадії. А отже, своєчасно розпочати лікування, що є запорукою подолання хвороб. Апарат надзвичайно потужний і багатофункціональний. На ньому можна обстежити практично всі органи людини, виявити найбільш поширені захворювання, в тому числі й онкологічні.

Втім, права розпочати експлуатацію стайківського апарата УЗО був удостоєний фахівець цієї справи з Київського обласного онкодиспансера Володимир Матвійчук, якого, в свою чергу, консультував представник української компанії японської фірми «Хітачі», яка закупила апаратуру і здійснюватиме її сервісне обслуговування.

Треба зазначити, що Володимир Петрович швидко опанував супернове обладнання і провів показове обстеження всіх бажаючих. А першим його пацієнтом добровільно став Анатолій Ворона, якому обстежили нирки, печінку, шлунок, щитовидну залозу, судини.

- Чудовий апарат, - дав свою оцінку обладнанню Володимир Матвійчук.

До речі, з ним укладено угоду про те, що він певний час буде куратором у Олени Мелах, доки вона не вникне у всі тонкощі ультразвукового обстеження. Продовжуватиметься партнерство по сервісному обслуговуванню апаратури і з українською компанією - представником фірми «Хітачі».

Її директор Володимир Гончаренко уже по закінченні заходу відзначив, що замовлення на придбання і встановлення японського ультразвукового обладнання надходять, як правило, від солідних державних і приватних установ. А ось, щоб від села, то це вперше в їх практиці. Тому такий керівник, як Анатолій Петрович Ворона, заслуговує і вдячності, і поваги.

Отже, сучасне медичне диво-обладнання в Стайках одержало своє «бойове хрещення» і високу оцінку від фахівців та потенційних пацієнтів. У найближчих планах по його використанню - придбання автоматизованого робочого місця лікаря, що дозволить створювати своєрідний архів на кожного клієнта і видавати результат обстеження у паперовому вигляді. Плюс практична підготовка Олени Мелах до роботи на новому УЗО. За цей же час буде визначено графік роботи кабінету УЗД та прийому відвідувачів, а також інші нюанси в цій справі.

Автор: Станіслав МИХАЙЛОВСЬКИЙ