background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Степан Нешик: «Основне завдання зберегти нашу святиню і примножити її традиції»

2 вересня в селі  Плоске Мурованокуриловецького району відбулися святкові заходи з нагоди 300- річного ювілею Успенської церкви, побудованої у I половині XVIII століття, у яких взяли участь митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт разом з священиками Мурованокуриловецького благочиння.

Заодно із представниками духовенства та вірянами до святкування ювілею храму долучилися члени робочої групи з підготовки свята:голова обласної профспілкової організації  працівників АПК Степан Нешик- уродженець цього села, сільський голова Іван Шевчук, директор навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад» с. Лучинець Надія Країло.

Робочій групі, яка була створена ще на початку червня цього року  вдалось багато зробити з благоустрою території, ремонту церкви, залучення спонсорських коштів для її діяльності.

На свято приїхали також багаточисельні гості з інших сіл, районів та областей, які в цей час не проживають на території села, але народились і жили в Плоскому.

Святкові заходи в Успенському храмі розпочались з Божественної Літургії, яку звершив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт

За богослужінням правлячому архієрею співслужили благочинний протоієрей Василій Балан, настоятель храму ієрей Костянтин Лобода та священики Мурованокуриловецького благочиння. 

Під час Літургії митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський підніс особливі молитви за Церкву і мир в Україні.

На завершення богослужіння владика Агапіт окропив вірян святою водою та звернувся до присутніх зі словами архіпастирської проповіді. 

Голова обласної профспілкової організації  працівників АПК Степан Нешик привітав вірян з 300- річним  ювілеєм храму:

Шановний владико, всечесні отці, шановні брати і сестри, дорогі земляки! Ми сьогодні з вами відзначаємо велике свято- 300- річчя ювілею Успенської церкви. 300 років для храму не надто багато.

Але за цей час довелося пережити чимало випробувань. На його вік випало дві світові війни, революції, гоніння на церкву, репресії. Але народ і церква вистояли.

Сьогоднішнє свято цьому підтвердження. Успенський храм завжди був осередком духовності для прихожан. Хотів би сказати, що ми не зможемо збудувати демократичну, правову, соціальну європейську державу, якщо не буде духовності, якщо не буде відродження церков.

А нині духовність, як ніколи, потрібна нашому українському народу, особливо в важкі часи випробування для України. І, мабуть, ті проблеми, які в нас зараз виникають, пов’язані з роками бездуховності.

Тому основне завдання для всіх нас зберегти нашу святиню і примножити її традиції, адже церква належить до визначних пам’яток Вінниччини і збереглася до нашого часу практично у первозданному вигляді. Це унікальний витвір народної архітектури, яскравий зразок українського дерев'яного будівництва.

Маю надію, що наш храм і надалі служитиме людям і Господу. Бажаю, щоб в цій церкві було завжди багато прихожан. Нехай Господь всім вам, шановні брати і сестри, дарує здоров'я, добро, благополуччя і мир».

Степан Нешик також вручив митрополиту книгу за своїм авторством  про історію села Плоске - «Зелений рай».

Після завершення святкових заходів для всіх учасників був організований концерт та святкова трапеза.

Успенський храм і надалі  залишиться  духовним оазисом для парафіян, які знаходили і знаходять тут душевний спокій і розраду, мають можливість задуматися та переосмислити усі свої справи та подальші вчинки.