background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Про роботу виборних органів Оріхівського і Куйбишевського районних організацій профспілки працівників АПК з контролю за виконанням основних норм і гарантій Галузевих угод, колективних договорів.

      4 жовтня поточного року Запорізький обласний комітет профспілки працівників АПК на базі ВСП «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» провів розширене виїзне засідання президії в Оріхівському районі. У засіданні взяли участь голова Оріхівської райради Дудніченко Карина Василівна, міський голова Герасименко Сергій Михайлович та 1 заступник голови Орхівської райдержадміністрації Цибулько Олександр Юрійович.

      На засіданні президії було розглянуто питання: «Про роботу виборних органів Оріхівського і Куйбишевського районних організацій профспілки працівників АПК з контролю за виконанням основних норм і гарантій Галузевих угод,
колективних договорів».

     Учасниками президії була відзначена позитивна робота голів Оріхівського (Грицаєнко Володимира Афанасійовича) та Куйбишевського (Дворецької Людмили Володимирівни) райкомів профспілки працівників АПК в забезпеченні контролю за виконанням основних норм і гарантій Галузевих угод,
колективних договорів. Завдяки роботі соціальних партнерів вказаних районів (роботодавців, райкомів профспілки та органів влади) у всіх підприємствах, які перебувають на профспілковому обслуговуванні, укладенні колективні договори. У більшості сільськогосподарських підприємств дотримуються норми Галузевої угоди по оплаті праці.

     Одним з основних завдань колдоговірної роботи є дотримання гарантій прав найманих працівників на охорону праці та створення здорових і безпечних умов роботи на кожному робочому місці.

    На більшості підприємств сума витрат на охорону праці значно перевищує норму, передбачену Законом України «Про охорону праці» (0,5% від ФОП).

 

    Через колективні договори профспілкові комітети постійно наполягають на збільшенні відрахувань коштів на соціальні потреби найманим працівникам.
     У всіх колективних договорах підприємств, які знаходяться на профспілковому обслуговуванні райкомів профспілки, передбачені додаткові виплати працівникам при виході на пенсію, пільги ветеранам ВВВ і непрацюючим пенсіонерам - оранка городів, виділення транспорту та продовольчих пайків, надання матеріальної допомоги на лікування тощо.

 

    За результатами президії було вирішено ініціювати початок переговорного процесу щодо укладення (внесення змін та доповнень) до колективних договорів на підприємствах, в організаціях та установах на 2018 рік. Одночасно з цим головам міськрайкомів рекомендовано вивчити можливість запровадження в колективні договори окремого розділу з надання додаткових пільг, гарантій і компенсацій виключно членам профспілки.


      Після завершення президії його учасників було ознайомлено з матеріально – технічною базою ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ».