background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Делікатеси із Яблунівки

Автор: Петро ЦИБУЛЬСЬКИЙ, Станіслав МИХАЙЛОВСЬКИЙ

 

У фермерському господарстві «Аллазаров» ми побували ще на початку жовтня. Надворі було тепло і на полях кипіли роботи. В тому числі й у Яблунівці. Потужний трактор «Джон Дір» в агрегаті з механізмом «Поттінгет» проводив дискування площі. Після проходу дискових борін після агрегату залишалася чорна полоса землі без пожнивних решток.

 - Після цього зробимо ще й оранку, - прокоментував ситуацію керівник ФГ Юрій Аллазаров. - Часу достатньо. А з комплексом осінніх робіт практично вже справилися. Залишилося зібрати пізні посіви сої і ще виорати частину площ. Озимина посіяна, дала гарні сходи. Так що День працівників сільського господарства будемо відзначати з чистим сумлінням.

 

Аллазаров не був би Аллазаровим, якби і в підготовці грунту не обійшовся без експериментів.

 На частині полів тут практикують глибоке рихлення. Для цього мають вітчизняний агрегат ГРУ-2,4. Почергово так обробляються всі площі з періодичністю раз на чотири роки.

 Що дає такий технологічний захід?

 - По-перше, у землі накопичується волога, - пояснює Юрій Єгамович. - По-друге, здійснюється аерація грунту. І, по-третє, зривається плужна підошва, яка утворюється після попередніх обробітків площ технікою. А все це разом дає реальну прибавку у 25-30 процентів урожайності на гектарі. Перевірено практикою.

 Уже на тракторній бригаді Аллазаров не утримався, щоб не похвалитися ще одним надбанням у господарство. Це - багатофункціональна сівалка тієї ж австрійської фірми «Поттінгет». Одночасно нею проводиться дискування, мульчування, коткування площ і висів насіння та внесення добрив. Але при цьому Юрій Єгамович зробив ще одну власну рацпропозицію, яка розширила можливості цього агрегату. За його кресленнями і на його прохання та кошти австрійські виробники удосконалили процес висіву насіння. Ефект рацпропозиції Аллазарова полягає в тому, що досягається прискорений розвиток сходів і при внесенні гербіцидів не гальмується ріст рослин. На перший погляд - дрібниця, але то тільки для непрофесіоналів. Для справжнього господарника у вирощуванні хлібів дрібниць не буває.

 

У попередньому матеріалі з ФГ «Аллазаров» ми розповідали про чергове ноу-хау фермера - вирощування індиків, а точніше, виробництво індюшатини. Причому Юрій Єгамович пообіцяв, що під осінь відкриє лінію по випуску тушонки і паштетів із цих птахів. І слова дотримав.

 У реалізацію вже пішла перша партія фірмових банок з тушонкою і паштетом «Господарочка Аллазарова», назва якої пов’язана з іменем доньки фермера - Дариною.

 Ціна півкілограмової банки обох видів продукції однакова - 92 гривні, хоча за приготуванням і смаком - це різна їжа. Тушонка виготовляється із чистого філе білого м’яса індиків, а паштет у поєднанні із свининою і внутрішніх органів птиці.

 - Та й сам процес приготування паштету набагато складніший, - розповідає Юрій Єгамович. - Зате смак - неперевершений.

 Втім, виготовлення тушонки і паштетів - це лише один із експериментів фермера, а точніше - запасний варіант реалізації продукції. Головна ж спеціалізація господарства - вирощування індиків до товарної маси. А це тушка вагою 12-14 кілограмів. Саме така птиця користується попитом у замовників. Вона йде на запікання. І називається «фермерською». А ось тушка вагою 20 і більше кілограмів має назву «промислова» або «фабрична». У Півцях такі йдуть, зазвичай, на тушонку.

 Хоча різниця між фермерською і промисловою індичатиною полягає в іншому. А саме в інтенсивності годівлі. У ФГ «Аллазаров» і період відгодівлі, і використання кормів удвічі більше, ніж на промисловій основі. А відповідно й ціна м’яса також - 95 грн за кілограм.

У нинішньому році у господарстві закупили і відповідно вирощували три партії індиків загальною кількістю близько 1000 голів. Перші дві вже продано, третя відгодовується під Новорічно-Різдвяні свята.

 - Всю птицю реалізовували під замовлення, невеликими партіями, - розповів Юрій Аллазаров. - І вся вона тушками розійшлася в межах району та міста Ржищів.

 Доречно зазначити, що близько 1,7 тонни тушонки з фермерського господарства було адресовано воїнам АТО.

 А господарює на птахофабриці одна людина - Сергій Андрійович Гончарук із Балико-Щучинки. Тільки під час масового забою птиці на допомогу йому виділяється ще один працівник. А так він сам дає лад всьому стаду.

 Тому у ФГ планують і далі займатися виробництвом індичатини. Потужності ферми дозволяють за рік відгодовувати 8,5 тисячі голів. І не тільки індиків. У пташнику ми побачили ще й інших незвичайних птахів - різновид фазанів. Фантазіям Юрія Єгамовича немає меж...

 Але при цьому всі ідеї механіка за фахом хоч і спрямовані на підвищення ефективності господарювання, але вони не зациклені на самозбагаченні. Весь зароблений капітал з легкістю йде на придбання ще новішої і продуктивнішої техніки, реалізацію тих же ноу-хау, створення належних виробничих і побутових умов на виробництві, зарплату людям. Тракторна бригада у Аллазарова по своїй культурно-технічній оснащеності - одна із кращих в районі, а Будинок механізатора там - справжня Європа. З внутрішніми туалетами і умивальниками, кімнатою відпочинку з величезним телевізором, просторою і світлою їдальнею з щоденними гарячими стравами. В тому числі з м’яса, яке виробляється у господарстві. Воно тут постійний і щоденний компонент у раціоні.

 Та ось парадокс. У ФГ «Аллазаров» практично всі працюючі - приїжджі. Місцеві - півецькі і яблунівські люди - цураються роботи у Аллазарова. Чи то бояться відповідальності за нову техніку, чи просто відвикли працювати по-новому, але факт залишається фактом. І фермер думає над цією проблемою. Уже з наступного року він готовий будувати житло для своїх працівників. У першу чергу для механізатора Валерія Піскового, який приїхав із Кіровоградської області й успішно освоїв всю наявну техніку. А ще для агронома, інших спеціалістів.

 І віриться, що Юрій Єгамович справиться і з цим питанням. І хай йому у цьому допомагає натхнення і удача.