background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Новини з Полтавщини.

 

 У ПОЛТАВІ    ПРОФСПІЛКИ   З   15 ОБЛАСТЕЙ   ВИМАГАЛИ   ВІД   ПРОКУРАТУРИ    ПРИПИНИТИ РЕЙДЕРСТВО   МАЙНА   ФПУ

 НІ – нахабним діям владних структур.

Членські організації Профспілки працівників агропромислового комплексу України долучились до солідарних дій проти свавілля влади, яка своїми незаконними рішеннями намагається відібрати у профспілок Полтавщини їхній будинок та передати його органам прокуратури.

 

Так, у Полтаві забирають Будинок профспілок для потреб прокуратури, в Ужгороді Будинок профспілок передають Державній судовій Адміністрації, в Івано-Франківську Будинок профспілок вже передано до комунальної власності. Такі ж не правові дії застосовуються і до профспілкових оздоровниць та спортивних об’єктів, навчальних центрів профспілок - в Чернігові, Хмельницькому тощо.

 «Ми обурені діями органів прокуратури Полтавської області, які силоміць виставляють працівників обласної ради і комітетів профспілок з Будинку спілок, який свого часу було збудовано за кошти членів профспілок, - сказав, коментуючи нашому кореспонденту ситуацію, Голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора. – Прокуратура через суди намагається лишити профспілки, які стоять на захисти законних інтересів людей праці,  права на власність та права  на саме існування. Ми будемо рішуче відстоювати свою правду на всіх рівнях – на місцевому і на центральному. Тому що нам вірять люди, тому що беззаконню  має бути кінець. За нами сила правди, ми переможемо».

Як говорили учасники акції, за попередньої злочинної влади під адміністративним тиском суди неправомірно, всупереч Конституції і законів України приймали рішення про визнання профспілкових об’єктів державною власністю. Прикро, але нажаль, нинішня влада йде стопами попередників, замість того, щоб відновити справедливість і законність у цьому питанні, приймаються судові рішення про роздачу профспілкових центрів в Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Полтавській областях, де отримують соціально-економічний захист і правову допомогу тисячі простих людей.

Ми маємо використовувати всі наявні методи боротьби за свої права, прикро що нашими опонентами є соціальні партнери, і їх дії виглядають як «удар нижче пояса». Миттєве реагування на всі незаконні спроби заволодіти майном спілчан, потужний юридичний супротив, солідарні та такі ж масові акції невдоволення в любому випадку принесуть перемогу над безкарністю та нахабством чиновників.

 

 

 

До Полтави з’їхалися представники профспілок з усієї Лівобережної України. Сотні людей з усіх регіонів приїхали на акцію солідарності з полтавськими колегами, у яких обласна прокуратура за сприяння суддів намагається відібрати Будинок профспілок. А профспілки з Правого берега Дніпра рушили на аналогічну акцію в Ужгород, де захисники трудящих мають таку ж проблему.

Близько тисячі профспілчан з самого ранку шикуються коло Полтавського обласного Будинку профспілок. Тут люди з усього Лівобережжя. Говорять приїхали підтримати колег у протистоянні рейдерському захопленні майна.

— Сьогодні Полтава та Ужгород, а завтра почнуть забирати майно по всій країні. Федерація профспілок — всеукраїнська організація, тому маємо стояти один за одного інакше нас розчавлять, — говорить Голова Черкаської обласної ФПУ Петро Шевченко.

Разом із профспілчанами йдуть і полтавські соціал-демократи. Голова фракції СДП в Полтавській міській раді Олександр Шамота наголосив, що подібне ставлення прокуратури до захисників трудящих неприпустиме і має бути розслідуване.

Мітинг під стінами ОДА

— Вони говорять буцім-то їм потрібне нове приміщення, а при цьому на Подолі будують величезний корпус. Та й за які заслуги люди праці мають віддати їм побудоване за власні кошти приміщення? За те, що ігнорують всі правопорушення мера Мамая та його команди? За те, що закривають очі на кримінальні справи міського голови, покривають його та його поплічників? За факти корупції, через які місто то потопає в снігу, то пірнає під воду, то залишається без доріг? Навіщо приміщення прокуратурі, яка не працює, — наголосив Шамота.

 

Мітинг під стінами Господарського суду

Представник Федерації профспілок у Парламенті, Голова Соцпартії Сергій Каплін вважає незаконними не тільки дії прокурстури, але й суду та Кабміну.

— Прем’єру нашептали на вухо нісенітниці і він, вочевидь, через незнання дав відмашку на відчудження майна на користь прокуратурі. Принаймні я маю тільки таке пояснення, адже при здоровому глузді людина такого б не зробила. Передовсім, Прем’єр і КМУ, як виконавча влада, жодним чином не можуть розпоряджатися майном профспілок. А от що рухало суддею Господарського суду Полтави Кульбабою для мене таємниця. Як людина, що поклялася захищати закон може ухвалити завідомо протиправне рішення? Як Представник профспілок я домагатимусь аби це питання було вирішене в правовому у полі, але я хочу, аби всі зарубали собі на носі — майно, на яке збирали гроші десятки робітничих поколінь я дерибанити і красти не не дам, — говорить нардеп.

 

 

 

Мітинг під стінами прокуратури

У Обласній прокуратурі, куди прийшли мітингуючі, заявили, що їхнього майна не хотіли. Це суд винен, що виніс таке рішення і заявили, що якщо профспілчани будуть боротися за свій Будинок, то вони за нього не триматимуться. Пішли шукати правди в судді Господарського суду, який виніс протиправне рішення, але ні Кульбаба, ані хто з інших працівників суду до людей не вийшли. Тож, мусили ні з чим рушити до Полтавської облради по захист депутата. Там Олександр Шамота оголосив, що в цей самий час виїзна сесія облради, яка відбувається в Лохвиці, внесла до порядку денного проект постанови депутата СДП і голови облпрофспілки автодорожників Миколи Первака. Цією постановою депутати мають звернутися до ГПУ та Кабміну з вимогою вирішити конфлікт та залишити в спокої профспілкову нерухомість.

— Тепер всі крапки над і має розставити наша зустріч із Прем’єром 16 квітня, — заявив під стінами ОДА очільник профспілок Полтавської області Леонід Вернигора. — Правда і закон на нашому боці, подивимось як влада, яка має бути з нами в єдиному соціальному діалозі, захистить тих, хто все життя захищає трудовий цвіт країни — єдиний рушій економіки. Але ми не збираємось відступати.