background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Найкращі надої – в «40 РОКІВ-АГРО» Більмацький район Запорізької області

Підсумки обласного конкурсу молочних ферм, операторів машинного доїння на приз Героя України доярки М.І. Сардак

У переважній кількості господарств області солому розкидають по полю й приорюють як добриво. Це – ознака того, що там не утримують не тільки корів, а й навіть жодної кози. І тому, бачачи гарно заскиртовану солому, розумієш – це виняток із правила, тут вирощують худобу, отримують продукцію тваринництва, а також органічні добрива, що дозволяють щороку збільшувати вміст гумусу в ґрунті. Керівникам і фахівцям таких господарств треба низько вклонитися – саме вони дбають про майбутнє.

Усі, хто приїде в ТОВ «40 РОКІВ-АГРО» (села Смирнове й Вершина Друга), побачать золотисту солому у великих круглих тюках, закладену на зберігання. Адже взимку потрібно буде годувати нею і велику рогату худобу, й свиней. Стара ж солома тут і нині використовується як підстилка. Тваринництво розвивається.

- Якби ми підходили до справи меркантильно, то поступали б так, як у багатьох інших сільгосппідприємствах – вирізали б і здали худобу на м'ясо, особливо, коли рік неврожайний, як нинішній, - зазначає директор ТОВ Анатолій Стецюн. – Але не робимо цього заради наших людей, бо вони мають у цій галузі стабільну роботу й зарплату. Хоча тваринництво практично майже не дає рентабельності.

Анатолій Васильович повідомив, що підприємство багатогалузеве. Має 9280 гектарів сільськогосподарських угідь, із них 8130 – ріллі. Утримують тут 1648 голів великої рогатої худоби (зокрема, 680 корів). Мають і свиней - 1880 голів. Проводять переробку сільськогосподарської продукції (є млин, олійниця, брикетний цех).

У господарстві всього 327 працівників, з яких 93 - молодь до 35 років, котрі обробляють землю та доглядають за тваринництвом, вирощують гарні врожаї, домагаються високих надоїв молока, приростів великої рогатої худоби та свиней. Так, у 2017 році отримали урожайність зернових по 35,6 ц/га, соняшнику 19,7 ц/га. Виробили молока 4338,1 тонни, середньодобовий приріст ВРХ склав 682 грами, свиней - 397 грамів.

Отож, підбивши підсумки змагання тваринників на приз Марії Сардак, колегія Департаменту агропромрозвитку облдержадміністрації, президія обласного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу визнали переможцем колектив молочної ферми ТОВ «40 РОКІВ-АГРО» Більмацького району (завідувачка ферми Олена Курусь), який отримав 7506 кілограмів молока на кожну корову.  

Привітати колектив із перемогою приїхали на ферму директор Департаменту агропромрозвитку ЗОДА Андрій Поляков, голова обкому профспілки працівників АПК Людмила Отращенко, перший заступник голови Більмацької РДА Олександр Василенко, голова райкому профспілок АПК Людмила Дворецька, керівники господарства. Вони тепло поздоровили трудівників, побажали їм міцного здоров’я, сімейного щастя й нових успіхів у праці на благо України.

Андрій Поляков вручив перехідний приз імені Марії Сардак Олені Курусь.  

Почесними грамотами нагородили операторів машинного доїння Тетяну Нікель, Марину Пазяк, Любов Сівер, скотаря Миколу Шашка. А керівництво підприємства преміювало передовиків.

Як з’ясувалось, у господарстві застосовуються передові енергозберігаючі технології обробітку ґрунту й вирощування сільгоспкультур. У перерахунку на діючу речовину внесли по 56 кілограмів мінеральних добрив на кожен гектар ріллі. На полях працює високоефективна техніка. Із останніх придбань у 2017 році - трактор John Deere на суму 9881,3 тисячі грн., збудували новий ангар на суму 2,3 млн. грн.

За сім місяців нинішнього року вже виробили тут 2566,6 тонни молока. А на кожну фуражну корову – по 3785 кілограмів. У радянські часи такий надій за рік був би чудовим!

У 2014-2017 роках господарство провело реконструкцію свиноферми на 5,5 мли. грн., в результаті чого дуже вагомо покращились умови праці.

За словами головного зоотехніка Сергія Шутова, ручна праця зведена до мінімуму, мікроклімат у приміщенні відповідає санітарним нормам.

Такі ж заходи були проведені й на молочнотоварній фермі. До речі, технологія тут така, що оператори доїння не торкаються руками вимені корів. Молоко з доїльного апарата надходить по молокопроводу в цистерну, де охолоджується до плюс чотирьох градусів. Тобто, якість надзвичайно висока. Продукцію постійно закупляє ТОВ «Молочно–жировий комбінат «Південний».

Те, що соціальний діалог у ТОВ «40 РОКІВ-АГРО» діє, засвідчує чудова атмосфера стосунків у колективі. Господарство багато років працює стабільно, є одним із кращих у районі, нагороджувалося Почесними грамотами райдержадміністрації, заносилося на районну Дошку пошани, неодноразово перемагало в обласному змаганні на призи імені Марії Сардак та Івана Мартиненка.

Керівництво дбає про здоровий спосіб життя - в господарстві є посада інструктора по спорту. Допомагають місцевій школі, дитсадку, лікарні, дбають про благоустрій сіл. Тому віриться, що села тут ніколи не зазнають лихої долі, а розвиватимуться й кращатимуть. 

Запорізька обласна профспілкова організація працівників АПК.