background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

На Черкащині аграрії провели чергове засідання колегії управління агропромислового розвитку

      27 вересня 2018 року близько ста осіб, причетних до аграрної галузі, зібралося в актовій залі Тальянківського агротехнічного коледжу, щоб обговорити «Підсумки роботи агропромислового комплексу області за 8 місяців 2018 року та хід проведення осінньо-польових робіт у 2018 році».

 В роботі колегії взяли участь фахівці управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, начальники та фахівці у галузі рослинництва, тваринництва, з питань економіки районних управлінь агропромислового розвитку, представники з Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області, Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ „Інститут землеробства НААН“, науково-виробничого центру “Черкасибіозахист”, голова обласної профспілки працівників АПК, Черкаської дослідної станції біоресурсів НААНУ, голова асоціації незалежних с/г товаровиробників Чорнобаївського району, ПАТ  «Аграрний фонд» в Черкаській області, Уманського національного університету садівництва, ЗМІ та інші.

 До присутніх з вітальним словом звернулися  директор ВСП Тальянківського агротехнічного коледжу Уманського НУС Віктор Крошка, перший заступник голови Тальнівської райдержадміністрації Володимир Гречка.

Розпочав і вів засідання начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, який на початку виступив з детальною інформацією про підсумки роботи агропромислового комплексу області за 8 місяців 2018 року та хід проведення осінньо-польових робіт у 2018 році. Серед ключових питань доповіді: виконання обласних програм, взаємовідносин з орендою землі, водні об’єкти, розвиток кооперативного руху в області, виконання державної фінансової підтримка та ін.

Цікавими з аграрної точки зору були виступи 

-  почесного голови асоціації незалежних сільгосптоваровиробників Чорнобаївського району Петра Душейка про проблеми та шляхи їх вирішення в сільськогосподарському виробництві;

-     академіка НААНУ, радника дирекції Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН Михайла Бащенка про розвиток сільських територій та розробку дорожних карток – своєрідного посібника   для кожної громади, старостів, голів сіл;

-       голови спілки Сергія Зубачова про діяльність спілки сільськогосподарських товаровиробників;  

-      заступника директора з наукової роботи Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції Олександра Демиденка про структуру посівних площ та системність обробітку ґрунту під час проведення осінньо-польових робіт під урожай 2019 року.

Про стан охорони праці на підприємствах агропромислової галузі області розповіла Марина Горлач – голова Черкаської обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу. Вона зауважила, що травматизм на виробництві у сільськогосподарській галузі набуває масового характеру в тому числі і через недотримання правил охорони праці на підприємстві самими працівниками. Були наведені приклади виробничого травматизму по підприємствам.

« З початку року на об’єктах агропромислового комплексу області сталося 26 нещасних випадків (16 в сільському господарстві, 10 – в харчовій промисловості), 2 з яких смертельні. За аналогічний період 2017 року – 17 випадків. Тобто маємо зростання . Ми повинні розуміти, що життя та здоров’я людини – найбільша цінність не лише для окремої особистості, а й для держави в цілому. А від стану здоров’я та рівня заробітної плати залежить працездатність людини, відтак  і добробут та процвітання держави», – наголосила Марина Горлач.

 По завершенню доповіді була внесена пропозиція створити мобільні групи зі спеціалістів Держпраці, фонду соціального страхування та представника профспілки працівників АПК для проведення навчальних семінарів з питань охорони праці, оплати праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворюваності на підприємствах аграрної галузі області різних форм власності.

 

     Після пленарної частини  колегії для учасників була проведена   практична частина, а саме відвідування (огляд ферми)  господарства ВАТ «Промінь» с.Білашки Тальнівського району.