background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Новини з Черкащини!

 На Черкащині відбулися збори фермерів центральних областей України.

Наприкінці минулого тижня Черкащина приймала фермерів, кооператорів, власників ОСГ та сільгоспвиробників центральних областей України, а саме: Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей України.

На збори були запрошені заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета, президент Асоціації фермерів та землевласників України Микола Стрижак, Голова громадської організації «Союз українського селянства» Іван Томич, Генеральний директор Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Василь Кононенко. Відкрив збори голова Асоціації фермерів і землевласників Черкаської області, віце-президент асоціації фермерів і землевласників України Віктор Гончаренко.

З привітальним словом до присутніх звернулись міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, начальник управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка.

На зборах були присутні голова Черкаської обласної Профспілки АПК Марина Горлач та голова Київської обласної Профспілки АПК Василь Хвостіков.

Заслухавши та обговоривши виступи сільгоспвиробників центральних областей України  вирішили, що Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України  має забезпечити виконання коаліційної угоди ( в частині земельних відносин) та рекомендацій парламентських слухань від 21.12.2016 року на тему: „Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі”, продовжити мораторій на обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2022 року.
Обіг землі запроваджувати лише після проведення Всеукраїнського референдуму. Також вищому законодавчому органу  держави необхідно
провести Парламентські слухання по рейдерству та прийняти до 1 грудня 2018 року пакет антирейдерських законопроектів які убезпечать сільгоспвиробників від бандитського захоплення землі, майна, посягання на життя фермерів. Відновити роботу антирейдерських штабів в обласних центрах.  Під час заходу учасники напрацювали низку пропозицій, які були оформлені у якості резолюції і проголосовані більшістю учасників.

 

                                                           РІШЕННЯ

зборів фермерів, кооператорів, власників ОСГ та сільгоспвиробників центральних областей України

м. Черкаси                                                                   9 листопада 2018 року

Заслухавши та обговоривши виступи сільгоспвиробників центральних областей України збори УХВАЛИЛИ:

1.     Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України забезпечити виконання коаліційної угоди ( в частині земельних відносин) та рекомендацій парламентських слухань від 21.12.2016 року на тему: „Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі”.

2.     В зв’язку з невиконанням рішень XXVIIIз’їзду АФЗУ, Комітету захисту рідної землі від 17.08.2017 та Союзу Українського селянства в частині земельних питань продовжити мораторій на обіг земель сільськогосподарського призначення до 01.01.2022 р., попередньо провівши Всеукраїнський референдум з даного питання.

3.     Верховній Раді України провести Парламентські слухання по рейдерству та прийняти до 1 грудня 2018 року пакет антирейдерських законопроектів які убезпечать сільгоспвиробників від бандитського захоплення землі, майна, посягання на життя фермерів. Відновити роботу антирейдерських штабів в обласних центрах.

4.     Мінагрополітики, Укрдержфонду, забезпечити повне використання коштів „фермерського мільярда” передбачених на 2018 рік з урахуванням змін, прийнятих Кабінетом Міністрів України у Постанові №911 від 24 жовтня 2018року що стосуються «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

5.     Кабінету Міністрів України вжити заходів що до розблокування роботи ХПП та зернових елеваторів та ситуації з цінами на яблука, сою та іншу сільгосппродукцію.

6.     Верховній Раді України внести зміни до Земельного Кодексу України що до відміни норми продовження терміну оренди земель наданих з земель запасу для створення фермерських господарств (після 2002 року) через земельні аукціони.

7.     Верховній Раді України прийняти закон що до пільгової сплати ПДВ фермерськими господарствами що мають у обробітку до 100 гектарів землі

8.     Підтримати та поширити позитивний досвід фермерської самооборони по захисту майна, землі та життя фермерів на прикладі окремих обласних АФЗ (Дніпропетровська, Кіровоградська, Черкаська).

9.     У зв’язку з невиконанням владою рішень XXVIII з’їзду АФЗУ, Комітету захисту рідної землі від 17.08.2017, Союзу Українського селянства та зборів фермерів півдня України (25 вересня 2018 року, м. Одеса), провести 4 грудня2018 року під стінами Верховної Ради України акцію з наступними основними вимогами:
- Продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2022 року;
- Прийняття законопроекту про фермерські землі постійного користування.
- Прийняття законопроекту по антирейдерським заходам та створення окремого реєстру рейдерських справ.

Президент АФЗУ                                                       Микола Стрижак

Голова СУС                                                               Іван Томич

Генеральний директор ССОКУ                             Василь Кононенко

ЩО МИ ПРОПОНУЄМО ЧЛЕНАМ АФЗУ

Голова Черкаської обласної профспілки АПК Марина Горлач заявила про підтримку аграрної профспілки щодо вимог фермерів.

Більшість учасників зборів були налаштовані рішуче і підтвердили свій намір не полишати площу перед Верховною Радою, поки депутати не виконають їх вимоги щодо вирішення болючих земельних питань.

                                   Черкаська обласна профспілка працівників АПК