background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Новини з регіонів.

 Профспілка працівників АПК Закарпаття визначила завдання на перспективу 

 

Відбулося розширене засідання президії Закарпатської обласної профспілкової  організації працівників агропромислового комплексу, на якому розглянуто питання  про завдання обласної профорганізації щодо збереження профспілкового членства в умовах соціально – економічної трансформації.

Як зазначила голова обласної профорганізації Ганна Кулик,  протягом  2015-2018 років  загальна чисельність спілчан та кількість первинних профорганізацій в області суттєво зменшилась. З питань організаційного та фінансового зміцнення, збереження та мотивації профспілкового членства президією обласної профспілкової організації неодноразово приймалися відповідні рішення про необхідність посилення цього напрямку роботи.

Особлива увага зверталася на необхідність активізації роботи з так  званим «внутрішнім резервом», а саме, молоддю, студентами навчальних закладів, які не охоплені членством у первинних профспілкових організаціях. Адже саме через підвищення ефективності діяльності первинок навчальних закладів можна повернути довіру до профспілки.

Як підкреслювалося, сьогодні, як ніколи, постає завдання системного використання та вдосконалення форм і методів ведення соціального діалогу на всіх рівнях. Основною, найбільш ефективною формою соціального діалогу є укладання колективних договорів. В галузі АПК діють 5 галузевих угод та 47 колективних договорів. Колективно-договірним регулюванням трудових відносин стовідсотково охоплені всі працівники галузі.

Однак,  потрібно більш активне  використання таких форм діалогу, як ділові наради, зустрічі з  представниками виконавчої влади та структур АПК, а в разі необхідності, застосування активних форм відстоювання соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Як наголосила Ганна Кулик, незважаючи на значну нормативну базу і гарантії прав і повноважень професійних спілок, законодавство, яке визначає правові основи їх діяльності,  потребує подальшого доопрацювання. Нині,  в ході  реформ та процесів децентралізації, варто сконцентрувати увагу  спілчан на питаннях соціально-економічного, правового поля та щоденної роботи з соціальними партнерами у районі, об’єднаними територіальними  громадами.  

Слушні зауваження з обговореного  питання внесли члени президії обласної профспілкової організації Михайло Гардей, Василь Хмельницький, члени обласної ради профспілки працівників АПК Інна Добоній, Аліна Давиденко, Наталія Темерьова, Лариса Вальо, Віктор Коломієць, заступник голови облпрофради Василь Захарець.

У роботі президії взяв участь і виступив голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько.

У прийнятій постанові президія визначила основні завдання обласної профспілкової  організації працівників агропромислового комплексу щодо збереження профспілкового членства в умовах соціально-економічної трансформації, а саме:

- вважати одним з головних завдань виборних профспілкових органів
всіх рівнів виконання статутної норми щодо єдності профспілкового руху, солідарності членів профспілки, її організаційних ланок;

- активно використовувати усі форми соціального діалогу для захисту трудових прав та інтересів спілчан в умовах соціально-економічної трансформації;

Членським організаціям обласної профспілкової організації працівників АПК президія рекомендувала:

- керуючись принципами єдності профспілкового руху, солідарності членів профспілки, дотримуватись добровільного членства у профспілці шляхом активної  участі  у роботі первинних  профспілкових  організацій, виборних профспілкових органів, солідарних колективних діях;

- постійно тримати на контролі питання збереження та мотивації  профспілкового членства, активізувати роз’яснювальну роботу серед працівників галузі, молоді, яка навчається, щодо захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів спілчан, переваг перебування у складі профспілки;

- удосконалювати внутріспілкову діяльність шляхом залучення до виборних профспілкових органів кращих профспілкових активістів та працівників, які користуються авторитетом в коллективах,  здатних відстоювати права та інтереси працюючих,  молоді.

 

На фото:

- учасники розширеного  засідання президії Закарпатської обласної профспілкової організації працівників АПК;

- виступає член президії, голова Мукачівської районної профспілкової організації працівників АПК Михайло Гардей.