background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Профспілки Вінниччини відзначили свій 100-річний ювілей.

 

17 жовтня профспілки Вінниччини відзначили свій 100-річний ювілей.

В урочистостях взяли участь представники Федерації профспілок України, керівництво області, профспілковий актив, голови районних комітетів профспілки працівників АПК, ветерани профспілкового руху.

Об"єднання профспілок Вінниччини пройшло непростий історічний шлях свого розвитку в мінливих суспільно-політичних та соціально-економічних умовах. Незважаючи на нелегкі часи і труднощі, профспілки змогли зберегти свою організаційну структуру та ствердитися.

Однією з найчисельніших галузевих організацій є профспілка працівників агропромислового комплексу області.

З нагоди ювілею кращих профспілкових активістів, голів райкомів, Молодіжної та Жіночої Рад, ветеранів профспілки нагороджено відзнаками та Грамотами Голови ФПУ, ЦК Профспілки працівників АПК України, Федерації профспілок області, обласної Профспілки.

 

 

                                                           Історична довідка

про Вінницьку обласну профспілкову організацію працівників агропромислового комплексу

Профспілковий рух на підприємствах і організаціях агропромислового комплексу області розпочався ще в 1917 році з  цукрової промисловості.      На Бершадському, Гайсинському, Томашпільському, Чорноминському, Чечельницькому, Шпиківському цукрових заводах були обрані перші профспілкові комітети, які в 1919 році створили Подільський комітет професійної спілки працівників галузі, що об»єднував робітників і службовців цукрової промисловості Подільської, частково Волинськомї, Київської та Одеської губерній, а також робітників Вінницьких суперфосфатного і насіннєвого заводів.

В період 1923-1940 років на території області створювались та діяли окружні комітети профспілки працівників народного харчування та цукрової промисловості, сільськогосподарських та лісових працівників (Вінницький, Мог.Подільський, Тульчинський), обласні комітети  м»ясоконсервної промисловості, м»ясохолодильної промисловості, м»ясо-молочної промисловості, харчової промисловості, які вже після звільнення в 1944 році Вінницької області від німецько-фашистських загарбників поновили свою роботу.

Крім цього, були створені обласні комітети: робітників бурякорадгоспів, працівників земельних органів, робітників машино-тракторних станцій, робітників свинарських радгоспів, робітників лісу і сплаву, робітників борошномельної промисловості та елеваторів.

Перші кроки структуризувати профспілковий рух розпочався в 50-х роках XX століття.

Виконуючи Постанову Секретаріату ВЦРПС № 155 від17.03.1953 року  спільний Пленум   об»єднав обласні комітети і створив обласний комітет профспілки легкої та харчової промисловості, який в січні 1954 року перейменовано в обком профспілки продовольчих товарів, а в 1956 році в обласний комітет профспілки робітників харчової промисловості.

Постановою ВЦРПС № 158 від 18.04.1953 року обласні комітети, що діяли в сільському господарстві, були об»єднані в обласний комітет профспілки робітників та службовців сільського господарства і заготівлі.

Постановою X з»їзду Профспілки від 24.02.1977 року обласний комітет профспілки сільського господарства і заготівлі був перейменований на обласний комітет профспілки працівників сільського господарства.

Згідно постанови президії ВЦРПС № 9-7 від 05.10.1981 року частиною первинних організацій обкому профспілки працівників сільського господарства створюється Вінницький обласний комітет профспілки працівників  плодоовочевого господарства та заготівлі, головою було обрано Постовітюка Віталія Олексійовича.

З метою упорядкування структури профспілок ЦК профспілок працівників сільського господарства і працівників плодоовочевого господарства і заготівлі прийняли рішення про об»єднання  на базі ЦК профспілки  працівників сільського господарства.

Спільний Пленум по об»єднанню 2-х обласних комітетів відбувся 17 листопада 1983 року.

В зв»язку зі створенням в 1986 році агропромислового комплексу і ліквідації Міністерств харчової промисловості і сільського господарства відбулися зміни і в структурі профспілки.

12.02.1086 року об»єднаний Пленум ЦК Профспілки працівників сільського господарства та ЦК Профспілки робітників харчової промисловості  ліквідував стару структуру і на її основі створив ЦК профспілки працівників агропромислового комплексу України. Першим головою було обрано Нагорного  Кіма Миколайовича.

Обласні профспілкові організації до об»єднання очолювали:

- ОК профспілки сільського господарства ( Колмаков Лев Миколайович,

Максимець Яків Якович, Климчак Дмитро Костянтинович);

- ОК профспілки харчової промисловості ( Дехтяров Семен   Романович, Бойко Анатолій Васильович).

21.02.1986 року, на спільному Пленумі, створено Вінницький обласний комітет профспілки працівників агропромислового комплексу, головою було обрано Климчака Дмитра Костянтиновича, а з 30.10.1992 року Нешика Степана Степановича.

У 80-х  роках минулого століття обласний комітет профспілки працівників агропромислового комплексу об»єднував 26 районних комітетів профспілки, 1 міський комітет,  6 профкомів об»єднань,  1384 первинних профорганізацій,  в тому числі 593 колгоспних,  27 профкомів учбових закладів,  це складало 458 тис. членів профспілки,  із них 256 тис. колгоспників.

При профкомах працювали: 108 клубів, 137 кіноустановок, 47 бібліотек, 78 кас взаємодопомоги, 14 піонерських таборів на 3615 ліжкомісць. Щорічно оздоровлювалось більше 45 тисяч дітей, на що виділялось більше 2 мільйонів рублів.

В системі працювало два санаторно-курортних заклади і на лікування членів профспілки і їх сімей направлялось більше 40 мільйонів рублів щорічно.

В теперішній час в склад обласного комітету профспілки входить 177 первинних профспілкових організацій з чисельністю членів профспілки понад 19 тисяч чоловік.

В центрі нашої уваги залишається людина праці з її виробничими та особистими проблемами і в зв»язку з цим  все частіше доводиться застосовувати нетрадиційні кроки і заходи, такі, як мітинги, участь у Всеукраїнських акціях протесту тощо.

Ініціюємо  розгляд та вирішення  питань соціально-економічного стану  та трудових відносин, ринку землі та розвитку сільських територій , впроваджуємо міжнародний досвід.

 

Захищаючи людину праці обласна профспілкова організація  систематично ініціює ряд проектів та програм. За її поданням  сесією обласної Ради прийнято програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, працюють соціальні угоди.