background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Інформаційна зустріч голови ФПУ з профактивом Вінниччини

 

Як забезпечити надійний та якісний захист законних прав працівників? Що треба, у першу чергу, зробити, щоб не допустити звуження трудових прав людини праці? Якою має бути роль профспілок у вирішенні наболілих проблем соціально-економічного життя країни? На ці та інші запитання, які зараз турбують членів профспілок, всіх працівників, шукали відповіді учасники інформаційної зустрічі профспілкового активу Вінницької області із керівництвом Федерації профспілок України, що відбулася 28 листопада у Будинку профспілок.

Відкрив та вів зустріч Голова Федерації профспілок області –  Микола Колесник.

В заході взяли участь: Голова Федерації профспілок України - Григорій Осовий, керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работазаступник керівника Департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ Світлана Макогонюк, завідувач відділу правової експертизи Департаменту правового захисту ФПУ Ірина Орловська; представники сторін соціального діалогу в області, керівники членських організацій Федерації профспілок області; голови районних координаційних рад голів профспілкових комітетів, голови первинних профспілкових організацій, профспілковий актив області, представники ЗМІ.

  У своєму виступі Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий поінфомував профактив області про проблеми та виклики, що стоять сьогодні перед національним профспілковим рухом. Проаналізував ситуацію, яка склалася з намаганнями внести ліберальні зміни у національне трудове законодавство та дії СПО об’єднань профспілок, ФПУ, її членських організацій щодо недопущення погіршення становища працюючої людини.

Голова ФПУ зазначив, що влада пропонує запровадити новий Трудовий Кодекс, в якому планують обмежити права працівників, і в той же час, надати додаткові преференції роботодавцям. Загроза реальна, тому що змінюється ідеологія трудових відносин. Сьогодні держава демонструє, що вона не має наміру займатися інтересами громадян в тій мірі, як це було раніше, що знаходить відображення в законопроектах, які пропонуються, і заявах представників вищих органів влади. Однак метою профспілок є забезпечення гармонізації відносин між працею і капіталом. Тому намірам влади звузити законні права працюючих, як шляхом прийняття ліберального Трудового кодексу, розробленого в інтересах виключно роботодавців, так і спробою усунути профспілки від управління Фондом соціального страхування,  потрібно дати рішучу і масштабну відсіч.

Говорячи про головні стратегічні завдання, що стоять перед профспілками в умовах наступу на права трудящих, Голова ФПУ наголосив на необхідності дійти до кожної первинної профспілкової організації, провести комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів, щоб люди зрозуміли, що саме вони втрачають в результаті прийняття того варіанту Трудового кодексу, який готується владою. Необхідно розпочати активну роботу по просуванню саме профспілкового проекту Трудового кодексу, аргументовано демонструвати його переваги, знаходити шляхи для забезпечення його законодавчої підтримки.

З презентацією з питань оплати праці виступила заступник керівника Департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ Світлана Макогонюк. Вона поінформувала присутніх про позицію профспілок щодо розмірів державних соціальних стандартів та гарантій у 2020 р. Так профспілки запропонували встановити прожитковий мінімум для працездатних на рівні 5640 грн., мінімальну заробітну плату - 7276 грн. За три роки заробітна плата в країні зросла більше ніж вдвічі та досягла до кризового рівня 2013 р. в еквіваленті євро. Зазначила, що заробітна плата працівників бюджетної сфери хоча й зросла від 1,8 до 2,2 разів, але на 30% менша середньої заробітної плати по Україні. Також окреслила шляхи вирішення проблем у сфері оплати праці.

З інформацією ”Про переваги профспілкового проекту Трудового кодексу для працівників”  виступила завідувачка відділу правової експертизи Департаменту правового захисту ФПУ Ірина Орловськаяка фахово та детально ознайомила актив області з новелами профспілкового проекту Трудового кодексу, його перевагами для працівників у порівнянні із діючим КЗпП.

Керівник Прес-центру ФПУ Юрій Робота висвітив тему ефективної профспілкової комунікації. Закликав присутніх широко застосовувати у роботі соціальні мережі, інші інтернет - ресурси, нові інформаційні технології. “Наше завдання - наблизити оперативну інформацію про діяльність ФПУ, її членських організацій безпосередньо до первинних профспілкових організацій, профспілкових активістів, забезпечити зворотній зв’язок із членами профспілки”, - зазначив він.

Підводячи підсумки зустрічі Голова ФПО  звернувся до профспілкового активу області з пропозицією розпочати збір підписів на підтримку профспілкового проекту Трудового кодексу, як надважливого документу для усіх працівників та громадян країни.

В ході зустрічі фахівці відповіли на запитання присутніх в залі.