background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Новини з Дніпропетровщини

 Наприкінці червня 2020 року відбулась VI звітно-виборна конференція Дніпропетровської обласної організації харчової промисловості профспілок працівників агропромислового комплексу України з дотриманням вимог та профілактичних заходів згідно постанови КМУ від 17.06.2020р. №500.

     В заході прийняли участь: директор департаменту економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації П. Лашин; голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок В. Дубіль; фахівці відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області А. Чегринець та В. Петровенко; голова Дніпропетровської обласної організації роботодавців харчової і переробної промисловості «Дніпрохарчопром» О.Ковров, профспілковий актив області та керівники підприємств.
      В своїй доповіді голова обласної профспілкової організації Світлана Тіницька та інші виступаючі, відмітили конструктивну співпрацю з соціальними партнерами в звітному періоді для поліпшення соціально-економічного розвитку підприємств харчової та переробної промисловості, підвищення рівня заробітної плати і соціальних гарантій, покращення та створення безпечних умов праці, регулювання соціально-трудових відносин через виконання колективних договорів, галузевої, Територіальної, Генеральної угод; особливо в умовах карантину - з метою забезпечення безперебійної роботи підприємств галузі і соціального захисту членів профспілки та проведення профілактичних заходів для захисту і збереження життя і здоров`я працівників галузі.    Внаслідок проведеної роботи, захворювань на COVID-19 на підприємствах, які входять до складу обласної профспілкової організації немає.

     Незважаючи на складності, в умовах карантину підприємства харчової і переробної галузі працюють і випускають продукцію для забезпечення продовольчої безпеки області і інших регіонів України.

      В звітному періоді (2015-2019р.р.) на підприємствах галузі проводилось освоєння нових методів і форм ринкового господарювання, технічного і технологічного оновлення, впроваджувались міжнародні сертифікації та стандарти, випускались нові види продукції. На всіх підприємствах укладені та діють колективні договори, в яких передбачені додаткові, порівняно з законодавством, соціальні пільги і гарантії на які, за 2019р. витрачено 13млн.грн., що в розрахунку на одного працюючого - 3125 грн., за 5 років витрачено підприємствами - 63,9 млн.грн. Заробітна плата виплачується своєчасно, заборгованість відсутня. Ріст середньої заробітної плати за 2019р.в порівнянні з 2015р. в 2,5 раза. Середньомісячна заробітна плата працівників за квітень 2020р. – 10746 грн.
Але підвищення заробітних плат працівникам, не дає бажаного результату в зв`язку з інфляцією і не забезпечує право на достатній рівень життя.

      За 5 років підприємствами галузі освоєно коштів на охорону праці -107,6 млн.грн., у 2019 році - 29,3млн. грн. що в середньому по обласній організації в розрахунку на одного працюючого становить 6,4 тис. грн.,в 1 кварталі 2020р. освоєно - 4 млн.грн.. На оздоровлення працівників та їх дітей  за 5 років витрачено 14,7 млн.грн.  

     Підприємствами харчової галузі, первинні профспілкові організації яких входять до складу обласної профспілкової організації, в період карантину надана допомога лікарням для подолання пандемії коронавірусу:  31250 медичних масок, 100 літрів антисептика та інші види допомоги для забезпечення діяльності базових медичних закладів. Обкомом і підприємствами надана допомога багатодітним сім`ям, інвалідам, пенсіонерам, ветеранам галузі у вигляді продуктових, пасхальних наборів І засобів індивідуального захисту на суму 152,6 тис.грн. та допомога ветеранам і дітям ВВВ.

      Сьогодні є чимало питань в галузі  для вирішення, особливо в умовах карантину, для  захисту прав членів профспілки та задля розвитку і організації безперебійної роботи підприємств харчової і переробної промисловості (низька платоспроможність населення, що призводить до зменшення реалізації продукції; має бути прозорість перевірок державними органами; важливо не допускати різкого підвищення цін на складові собівартості готової продукції; залишаються невирішеними питання розвитку внутрішнього ринку і підтримки вітчизняного виробника, збереження робочих місць, розвитку і збереження трудового потенціалу.   Крім цього, в період карантину Верховною Радою України, розглядаються і приймаються  нові антисоціальні та антипрофспілкові закони,  які суперечать нормам Конституції України та діючому законодавству України, Конвенціям Міжнародної організації праці, що потребує негайної реакції з боку профспілок по відстоюванню і захисту  прав та інтересів членів профспілки.

      Обком профспілки і надалі спільно з соціальними партнерами буде проводити роботу задля поліпшення соціально- економічного розвитку підприємств галузі та захисту прав членів профспілки.

      В ході заходу, за проведену роботу, вручені нагороди: профспілковому активу області; переможцям обласних оглядів за 2019рік: «Краща первинна профспілкова організація», «Кращий роботодавець року» серед підприємств харчової та переробної промисловості, що входять до складу обласної профспілкової організації; подяки колективам підприємств за безперебійний випуск високоякісної продукції в умовах карантину; подяки соціальним партнерам за конструктивний соціальний діалог в умовах карантину.