background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Про підтримку акції профспілок 03.12.2020р

 Полтавська обласна профспілка працівників агропромислового комплексу України  взяла участь у флешмобі  з метою солідарної підтримки справедливих вимог профспілчан проти відвертого і несправедливого тиску  Цетральних органів влади  на профспілки в період пандемії.

Заява профспілок Полтавщини

щодо чергового наступу влади на права профспілок

 Полтавська обласна рада профспілок, уповноважена двадцятьма членськими організаціями та 270 тисячами спілчан, висловлює обурення ганебними діями так званого соціального партнера – української влади, яка спільно з правоохоронними органами продовжує політику тотальних утисків та обмежень конституційних прав профспілок у сфері соціального захисту працівників.

Рейдерське захоплення навчально-методичного центру профспілок Полтавщини Генеральною прокуратурою з відвертим ігноруванням документально підтвердженого права власності на побудоване за членські профспілкові внески приміщення, бандитське привласнення майна профспілок Закарпаття й обласних профоб'єднань сьогодні продовжене ухвалою Печерського районного суду м. Києва про арешт Будинку спілок та Жовтневого палацу у місті Києві, цілої низки інших оздоровчих, туристичних, спортивних, навчальних об'єктів.

Влада, в черговий раз зловживаючи відсутністю законодавчого врегулювання питання правого статусу майна громадських організацій колишнього СРСР, намагається залякати профспілки, обмежити їхню активну правозахисну роботу проти ліквідації основних трудових і профспілкових прав громадян України.

Профспілки Полтавщини заявляють про одностайну і повну підтримку дій Федерації профспілок України проти наступу влади на права трудівників і їхніх професійних спілок та вимагають:

1. Забезпечити в умовах карантину конституційне право на працю кожному громадянину. Зберегти та примножити робочі місця в реальному секторі економіки, промисловості, підприємництві. Ухвалити закони на підтримку працівників, підприємців та безробітних в умовах пандемії шляхом надання кредитів, компенсацій економічних втрат, забезпечення соціальної підтримки.

2. Підвищити у Держбюджеті-2021 розміри державних соціальних стандартів і гарантій до законодавчо гарантованого рівня, встановити мінімальну заробітну плату на рівні 6000 грн. з 1 січня та 6500 з 1 липня 2021р.

3. Забезпечити в Держбюджеті-2021 достатнє фінансування бюджетних галузей відповідно до норм галузевих законів задля реального підвищення заробітної плати медикам, освітянам, недопущення замороження зарплати держслужбовцям. Забезпечити кожного працівника необхідними засобами захисту від коронавірусної хвороби (COVID-19), а громадян безкоштовним тестуванням.

4. Зупинити просування у Верховній Раді законопроектів, які порушують трудові та соціально-економічні права та інтереси працівників, посилюють фіскальне навантаження, руйнують систему соціального захисту. Спрямувати їх на попереднє обговорення на площадку соціального діалогу, зокрема, Національну тристоронню соціально-економічну раду.

5. Не допускати зростання цін на енергоносії та тарифів на комунальні послуги під час дії карантину з метою запобігання подальшому зубожінню населення та збільшення кількості енергетично бідних громадян.

6. Погасити багатомільярдну заборгованість з виплати заробітної плати. Запровадити економічну відповідальність за затримку виплат  працівникам, створити гарантійну установу для погашення боргів збанкрутілих підприємств.

7. Зупинити тотальний наступ на права профспілок, покласти край рейдерству профспілкового майна.

 

 

Президія Полтавської обласної ради профспілок