background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Позачергове засідання Басейнової ради Середнього Дніпра

         

   23 квітня 2021 року в онлайн режимі відбулося термінове позачергове засідання Басейнової ради Середнього Дніпра, на якому була присутня член Басейнової ради Середнього Дніпра, голова Черкаської обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Марина Горлач.

     Темою засідання було обговорення Звернення голів Басейнових рад України до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Держводагентства щодо проекту розпорядження Кабінету Міністрів Країни «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства рибного господарства». Члени Басейнової ради Середнього Дніпра висловили своє одностайне занепокоєння з цього питання.

     Метою розробки Проекту розпорядження є передача до Держрибагентства функцій гідротехнічної меліорації земель. Проте рухоме і нерухоме майно, що закріплене за управліннями каналів та регіональними офісами водних ресурсів у відповідних  адміністративно-територіальних одиницях, використовується не тільки для забезпечення функцій гідротехнічної меліорації земель, а й для реалізації функцій щодо управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.

  Передача об’єктів водної інфраструктури з підпорядкування Держводагентства до відання Держрибагентства несе у собі загрози зриву поливного сезону, хаосу у роботі водогосподарських організацій і, як наслідок, збитками для аграріїв, галузі та держави в цілому.

«Практична реалізація такого рішення формуватиме ризики недофінансування бюджетних програм по Держводагентству. Під час процесу перерозподілу водогосподарські організації не зможуть виконувати операції з бюджетними коштами, зокрема виплату заробітної плати працівникам, оплату послуг та електроенергії, що несе ризики виникнення заборгованості, зупинки виробничого процесу», - наголосив під час обговорення начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області Микола Шведенко.

  Члени Басейнової ради Середнього Дніпра впевнені, що прийняття рішень, що стосуються реорганізації такої складної та надважливої галузі господарства, потребують більш детального вивчення та професійного обговорення, оскільки можуть призвести до негативних наслідків.

   Нещодавня ситуація із ліквідацією, а потім відновленням Мінагрополітики яскраво засвідчила недоречність та шкідливість непродуманих рішень.

   Отже, за підсумками позачергового засідання Басейнової ради Середнього Дніпра було одностайно підтримано Звернення голів Басейнових рад України щодо доцільності термінового прийняття такого важливого стратегічного рішення, яке має вплив на національну безпеку, і потребує ухвалення лише після широкого обговорення з усіма зацікавленими сторонами.

 

Голова обласної профспілкової             Марина Горлач

організації працівників АПК