background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Новини з Черкащини

 

2 листопада 2021 року голова Черкаської обласної профспілкової організації працівників АПК Марина Горлач, голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко разом з делегацією Черкаського державного технологічного університету у складі ректора Олега Григора, проректора з гуманітарно-виховних питань Валентина Лазуренка та декана факультету харчових технологій та сфери обслуговування Лариси Чепурди, відвідали Дослідну станцію помології імені Левка Платоновича Симиренка Інституту садівництва НААН у Млієві задля підписання договору про співпрацю, зміцнення партнерських зв'язків. 

Під час візиту директор Дослідної станції помології ім.Л.П.Симиренка Володимир Фільов провів для делегації з Черкас екскурсію дендропарком Мліївської дослідної станції, який є державним парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва,  та народним музеєм Симиренка, що розміщений у будинку, де жив, працював і загинув Лев Платонович. 

     Історія установи розпочинається з розсадницького господарства Левка Симиренка, створеного у 1887 році у с.Мліїв. З метою наукових досліджень Л.П.Симиренком були зібрані найцінніші помологічні сорти плодових і декоративних порід. У 1912 році у помологічному розсаднику Л.П.Симиренка нараховувалось майже 3000 сортів різних рослин, у тому числі яблуні - 900, груші - 889, черешні та вишні -350, персика - 115, абрикосу - 56, агрусу - 166, горіха - 45.  Крім того була зібрана велика кількість троянд (937 сортів), бузку і 305 різновидів хвойних дерев і кущів.

   Здобутками садівників Городищини є виведення 175 плодових та 49 ягідних сортів . Всьому світові відомий сорт яблук Ренет Симиренка, який став окрасою українського садівництва.

   Помологічна дослідна станція – це безцінне культурно-історичне і науково-економічне середовище, закладене упродовж трьох століть поколіннями родини Симиренків — підприємців, науковців, громадських діячів і патріотів України.

За результатами зустрічі ректор ЧДТУ Олег Григор та директор Дослідної станції помології імені Левка Платоновича Симиренка Володимир Фільов підписали Договір про співпрацю двох установ.

     До обговорення перспектив співпраці, умов проходження практики студентами спеціальності «Садівництво та виноградарство», можливостей успішного працевлаштування долучився голова Мліївської територіальної громади Василь Микитенко.

Відповідно до умов підписаного Договору партнери співпрацюватимуть у напрямі навчальної, навчально-методичної та науково-дослідної роботи та взаємного обміну досвідом з метою поліпшення якості підготовки фахівців, закріплення теоретичних знань та їх практичного застосування на виробництві. Окрім цього, партнери зобов’язуються спільно діяти щодо підготовки кадрів для роботи в садівничих підприємствах України, зокрема сприяти проходженню практики студентів спеціальності «Садівництво та виноградарство» та працевлаштуванню випускників університету.