17 жовтня 2017 року відбулася звітно-виборна профспілкова конференція Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості. Обласна рада профспілки звітувала про роботу за період
З 28 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ ДО 17 ЖОВТНЯ 2019 РОКУ. В роботі конференції приймав участь і виступив голова ради профспілок області Ігор Басюк.
Доповідач,голова обласної ради профспілки Надія Бурлака, делегати конференції Анатолій Куриляк, голова Підгайчиківського МПД ДП Укрспирт, Ірина Семак,голова профкому Івано-Франківської харчосмакової фабрики, Ольга Шадріна,голова профкому Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів,Василь Беспалов, голова профкому Городенківського сирзаводу, інші відзначили що, «ЗВІТНИЙ ПЕРІОД ХАРАКТЕРИЗУЄТЬСЯ СКЛАДНИМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИМИ УМОВАМИ. ТРУДЯЩІ СТАЛИ ЗАРУЧНИКАМИ НЕ ТІЛЬКИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ В КРАЇНІ, ВІЙНИ З РОСІЄЮ ТА БАНДФОРМУВАННЯМИ НА СХОДІ УКРАЇНИ, АЛЕ Й НАМАГАННЯ УРЯДУ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМИ ВСЬОГО НАСЕЛЕННЯ ЛИШЕ ЗА РАХУНОК ЛЕГАЛЬНО ПРАЦЮЮЧИХ.
НЕ ДИВЛЯЧИСЬ НА РІСТ МІНІМАЛЬНОЇ ТА РЕАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ, НАШІ ЧЛЕНИ ПРОФСПІЛКИ НЕ СТАЛИ ЗАМОЖНІШИМИ. ВИСОКІ ТЕМПИ ІНФЛЯЦІЇЇ, РІСТ ЦІН, НА КОМУНАЛЬНІ ТА ІНШІ ПОСЛУГИ, ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ТА ПОБУТУ ЗНАЧНО ВИПЕРЕДЖАЮТЬ РЕАЛЬНІ ДОХОДИ.»
У структурі загальної заборгованості із зарплати в області, серед підприємств-банкрутів 15,0 млн. грн. припадає на Івано-Франківське спиртоб’єднання, по економічно активних підприємствах – 4,0 млн.грн. – це борг Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів.Доповідач і делегати конференції відзначили, що «ОБЛРАДА ПРОФСПІЛКИ, В МЕЖАХ СТАТУТУ ПРОФСПІЛКИ І ПОВНОВАЖЕНЬ РАДИ, ЧАСТКОВО ВИРІШУВАЛА БОЛЮЧІ ПРОБЛЕМИ У СФЕРАХ :
* ЗБЕРЕЖЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ В УМОВАХ СКОРОЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА І ПОДАЛЬШОЇ ЗМІНИ ФОРМИ ВЛАСНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ;
* ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ, ВИМОГИ ЩОДО ПОГАШЕННЯ БОРГІВ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ,УТРИМАННЯ ДОСЯГНУТОГО РІВНЯ ГАРАНТІЙ І ЗБІЛЬШЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ЧЕРЕЗ КОЛЕКТИВНІ ДОГОВОРИ ПІДПРИЄМСТВ І ОРГАНІЗАЦІЙ;
* ПРАВОВОЇ ТА ЮРИДИЧНОЇ ПІДТРИМКИ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ ;
* СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ І ЗДОРОВИХ УМОВ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОГО ПОБУТУ;
* ПРОВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ, ПРОСВІТНИЦЬКОЇ РОБОТИ ТА НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО АКТИВУ ;
*ВНУТРІСПІЛКОВОГО ЖИТТЯ І ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ РОБОТИ;
* ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВИХ КАМПАНІЙ ТА СОЛІДАРНИХ ДІЙ В РАМКАХ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ТА МІЖНАРОДНОГО ПРОФСПІЛКОВОГО ОБ’ЄДНАННЯ IUF ;
* ІНШИХ »
Найбільш вагомі проблеми, які вирішувалися за участю обласної ради та профспілкових комітетів це :
- ПРОФСПІЛКОВА БОРОТЬБА ЗА ОДОСП, ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО ЛІКВІДАЦІЮ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА ІНІЦІАТИВОЮ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ, ШЛЯХ ДО ПРИВАТИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА ЧЕРЕЗ АУКЦІОН;
- ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ВИРОБНИЦТВА І ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО М’ЯСОКОМБІНАТУ;
- ПРОТИСТОЯННЯ З ДП УКРСПИРТ ЩОДО ПІДГАЙЧИКІВСЬКОГО МПД ДП УКРСПИРТ;
- РОБОТА ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ».
- ПОДАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ ДО ГАЛУЗЕВИХ УГОД;
- ПРАКТИЧНА ДОПОМОГА ПІДПРИЄМСТВАМ ГАЛУЗІ В ФОРМУВАННІ , ПРИЙНЯТТІ ТА КОНТРОЛІ ЗА ВИКОНАННЯМ УМОВ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ;
- НАДАННЯ ДОПОМОГИ В ПОВІДОМНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ ;
- ВПРОВАДЖЕННЯ ГАРАНТІЙ ГАЛУЗЕВИХ УГОД ( ДОПЛАТ, НАДБАВОК, ТОЩО) В КОЛЕКТИВНІ ДОГОВОРИ ПІДПРИЄМСТВ;
- ПОШИРЕННЯ КРАЩИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ ЩОДО СОЦІАЛЬНИХ ПІЛЬГ НА ВСІ ПІДПРИЄМСТВА ГАЛУЗІ ;
- УЧАСТЬ В ЗБОРАХ ТРУДОВИХ КОЛЕКТИВІВ З ПРИЙНЯТТЯ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ ;
- УЧАСТЬ В МІСЬКІЙ КОМІСІЇ З ЛІКВІДАЦІЇ БОРГІВ ІЗ ЗАРПЛАТИ ;
- РОБОТА З ВИКОНАВЧИМИ СЛУЖБАМИ З ПОГАШЕННЯ БОРГІВ ІЗ ЗАРПЛАТИ ПІДПРИЄМСТВ.
- Оформлення судових позовів на стягнення заборгованої зарплати( лише за 2018 рік - 86 на суму понад 2.5 млн.грн. Із них вже виплачено членам профспілки 1.8 млн.грн.)
У профспілкового активу харчовиків Івано-Франківщини є амбітні плани на новий звітний період. Серед них:
1. ДОМОГТИСЯ ЧЕСНОГО СПРАВЕДЛИВОГО І ВІДПОВІДАЛЬНОГО СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ.
2. ФОРМУВАННЯ ЗМІСТОВНОЇ ГЕНЕРАЛЬНОЇ УГОДИ МІЖ УРЯДОМ І ФПУ, ЯКА ПЕРЕДБАЧАЛА Б ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ДЕРЖАВИ СТОСОВНО ПРАЦІВНИКІВ ВИРОБНИЧОЇ СФЕРИ, ГАЛУЗЕВОЇ УГОДИ І УМОВ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ З ВАГОМИМИ СОЦІАЛЬНИМИ ПАКЕТАМИ.
3. ДОСТОЙНОГО РІВНЯ ЛЕГАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ.
ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПІДХОДІВ ДО ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОГО ПОБУТУ.
4. ПРАВОВА ПІДТРИМКА ТА ЮРИДИЧНИЙ СУПРОВІД ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ.
5. ЗМІЦНЕННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ І РЕАЛЬНОЇ МОТИВАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВОГО ЧЛЕНСТВА.
6. ПОСИЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТА ПРОСВІТНИЦЬКОЇ РОБОТИ. МАКСИМАЛЬНЕ НАБЛИЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ДО ЧЛЕНА ПРОФСПІЛКИ. ПРОДОВЖЕННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО НАВЧАННЯ.
7. ВІДРОДЖЕННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ,ЩО ПРИЗУПИНИЛИ РОБОТУ. ЗАЛУЧЕННЯ ДО ПРОФСПІЛКОВОГО ЧЛЕНСТВА НОВИХ НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ.
8. РОБОТА ПО РАТИФІКАЦІЇ КОНВЕНЦІЇ МОП № 190 «ПРО ВИКОРІНЕННЯ НАСИЛЬСТВА І ДОМАГАНЬ У СФЕРІ ПРАЦІ » ТА ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ.
9. ПІДТРИМКА ПРОФСПІЛКОВИХ КАМПАНІЙ, УЧАСТЬ В СОЛІДАРНИХ ДІЯХ ПРОФСПІЛОК ПО ЗАХИСТУ ПРАВА НА ДОСТОЙНЕ ЖИТТЯ.
10. ВИКОНАННЯ КРИТИЧНИХ ЗАУВАЖЕНЬ ТА ПРОПОЗИЦІЙ, ЯКІ ВИСЛОВЛЕНІ В ХОДІ ЗВІТНО-ВИБОРНОЇ КАМПАНІЇ ТА ДЕЛЕГАТАМИ У1 ЗВІТНО-ВИБОРНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОВОЇ ТА ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ.
В активній дискусії та обговоренні проблемних питань було дано позитивну оцінку діяльності Ради. Надію Бурлаку переобрано головою Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості.