background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

18-19 вересня 2024 р. у м. Богота, Колумбія, відбулося засідання сільськогосподарської групи IUF.

     Відкрила засідання Генеральний секретар IUF Сью Лонглі. На порядку денному були питання захисту прав працівників у сільському господарстві, зокрема у банановому секторі. Голова Профспілки сільського господарства Колумбії Адела Торрес зазначила, що майже 90% працівників бананових плантацій, які є членами профспілки, охоплені угодами та колективними договорами. Це досягається надзусиллями, адже з кожним роком стає все важче домовлятися з власниками бананових плантацій про належну заробітну плату і умови праці. Херардо Іглесіас, генеральний координатор у Латинській Америці, відзначив, що найбільше від наслідків глобального потепління страждають бідні люди, а захист їхніх прав стає все складнішим, оскільки весь бізнес є приватним, а його метою є лише отримання надприбутків. Все більше бананових плантацій переводять на вирощування пальмової олії — майже 8 тис. га.
 
Серйозною проблемою є використання пестицидів і отрутохімікатів (7 літрів на рік на 1 людину). Їхні залишки вже знайдені у грудному молоці, і 16% населення заражені токсинами. Особливо вразливими є діти, у яких з часом можуть розвинутися онкологічні захворювання. Тому профспілки Латинської Америки закликають увесь прогресивний світ звернути на це особливу увагу, негайно припинити використання таких речовин та перейти до "зеленої" економіки.
 
За цей перехід виступили представники профспілок Тихоокеанського та Карибського регіонів, закликаючи FAO та OOH розірвати договори з п’ятьма компаніями, виробниками отрутохімікатів.
 
Голова Профспілки Світлана Самосуд, як титулярний член регіону СЄЦА (Східна Європа, Центральна Азія), доповіла про ситуацію в регіоні, приділивши особливу увагу Україні. Усі представники висловили щирі співчуття народові України та запевнили у подальшій підтримці Профспілки АПК в Україні.