Зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнам ЄС за підсумками січня-липня 2014 року збільшився на 124 млн. дол. США, а експорт вітчизняної продукції до ЄС за звітний період склав близько 3 млрд. дол. США. Про це під час спільного брифінгу з Міністром Ігорем Швайкою заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька. Вона також зазначила, що зараз в Україні працюють представники Європейської комісії, які інспектують якість та безпечність товарів вітчизняного виробництва.
«Хочу відзначити, що при підтримці експертів IFC та робочої групи Міністерства було розроблено та прийнято головний закон, яким буде реформовано національну систему безпеки харчових продуктів, відповідно до кращих європейських стандартів, а саме Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів». Розробка цього документа тривала більше трьох років. Тож можна з упевненістю говорити, що український споживач отримає європейський рівень захисту, харчові підприємства будуть працювати у більш сприятливих умовах, а державний контроль за безпекою харчових продуктів стане більш ефективним та менш витратним», – зазначила Владислава Рутицька.
Зараз робоча група Міністерства працює над подальшою розробкою на основі законодавства ЄС законів та підзаконних актів щодо імплементації положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» та співробітництва щодо отримання дозволу на експорт в ЄС м’яса яловичини та свинини.
Прес-служба Мінагрополітики