У квітні 2017 року вартість каструлі українського борщу об’ємом 3,5−4 л становила: з м’ясом – 80,69 грн, без м’яса (пісного) − 21,64 грн.
Порівняно з березнем поточного року у квітні борщ з м’ясом подорожчав на 9% (+6,67 грн), пісний ? на 31,9% (+5,23 грн). Суттєве зростання вартості борщу обумовлене, насамперед, безпрецедентно стрімким, як для квітня, підвищенням цін на всі види вітчизняних овочів «борщового» набору та картоплю.
Так, упродовж місяця споживчі ціни на капусту та моркву зросли у 2,4 рази, або додали в ціні на кожному кілограмі 5,58 грн та 6,13 грн відповідно. Також подорожчали: цибуля (+77,8% або 2,81 грн на кілограмі), буряки (+45% або 1,88 грн на кілограмі) та картопля (+22,3% або 1,42 грн на кілограмі).
Крім того, підвищення споживчої ціни було характерним і для ще однієї важливої складової борщу ? яловичини (+2,5% або 2,4 грн на кілограмі).
З початку року борщ подорожчав: з м’ясом ? на 19,5% (+13,14 грн), без м’яса (пісний) ? на 39,6% (+6,14 грн).
Якщо порівнювати із квітнем 2016 року, то поточна вартість пісного борщу для українців, незважаючи на рекордне квітневе подорожчання овочів, залишається на 4,2% нижчою, ніж торік.
Натомість, внаслідок вищого майже на 20%, ніж у минулому році, рівня цін на яловичину, вартість борщу з м’ясом у квітні поточного року є на 11,5% вищою проти відповідного періоду минулого року.
У квітні найдешевший набір картоплі та овочів для приготування українського борщу можливо було придбати у Тернопільській області ? за 11,37 грн (на 3,53 грн дорожче, ніж у березні), найдорожчий ? у Донецькій області ? за 16,69 грн (на 7,32 грн дорожче порівняно з попереднім місяцем).