background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Перші кроки профспілки на шляху європейської інтеграції

13 вересня 2024 року у Флоренції (Італія) відбулась зустріч представників Профспілки АПК України та Федерації профспілок сільського господарства, харчової промисловості та екології Італії (FAI-CISL). Профспілку представляли голова профспілки Світлана Самосуд та голова Жіночого комітету профспілки Надія Бурлака.

Ідея цієї зустрічі вперше була озвучена в квітні цього року в Кишиневі під час зустрічі представників профспілки з керівництвом EFFAT (європейська регіональна структура IUF) і її членськими організаціями. Саме в Молдові, після виступу української делегації, міжнародний секретар Федерації профспілок сільського господарства, харчової промисловості та екології Італії Альберто Кульберг Тауб, запропонував організувати зустріч в Італії, щоб якомога більше італійських профспілковців отримали інформацію, в яких умовах приходиться працювати і жити членам Профспілки АПК України.

Муніципальна адміністрація Флоренції привітала ініціативу проведення такої зустрічі, з промовою виступила Стефанія Коллесі, голова Комісії Ради з питань рівних можливостей, миру, прав людини, міжнародних відносин та імміграції.

Генеральний секретар EFFAT Крістьян Брагасон проінформував учасників зустрічі про діяльність європейських профспілок щодо підтримки України в умовах війни, кроки щодо інтеграції профспілок України в секторах IUF до європейських профспілкових структур. Зокрема, в кінці вересня цього року на засіданні виконавчого комітету EFFAT будуть розглядатися заявки щодо вступу Профспілки АПК України та інших членських організацій IUF в Україні в EFFAT. 

Світлана Самосуд розповіла про історію та сучасність Профспілки. Особливий акцент у виступі був зроблений на діяльність Профспілки в умовах війни, виклики та загрози воєнного часу, а також  шляхи подолання труднощів.

Надія Бурлака ознайомила італійських колег з діяльністю Жіночого комітету профспілки, проектами, які вдалось реалізувати на підтримку жінок, а також про становище жінок України в умовах війни. 

Дмитро Степанюк, координатор IUF, проінформував учасників зустрічі про гуманітарні проекти IUF в Україні – надання гуманітарної допомоги членам профспілок та інформування членів профспілки про мінну небезпеку.

З метою взаємного зміцнення та підвищення ефективності діяльності з відстоювання інтересів своїх членів Федерація профспілок сільського господарства, харчової промисловості та екології Італії (FAI-CISL) та Профспілка працівників АПК України підписали «Меморандум про співпрацю та взаємну підтримку».

 «Меморандумом, який ми сьогодні підписали з Профспілкою АПК України, ми хотіли показати нашу підтримку українським профспілковим колегам, а також підтвердити нашу повну підтримку народу України». Так генеральний секретар FAI-CISL Онофріо Рота прокоментував підписання Меморандуму.

Ще однієї метою нашої зустрічі з українськими колегами, є посилення спільної боротьби за права трудящих, підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, збільшення гарантій зайнятості та рівних можливостей, участь українських профспілок у європейських профспілкових проектах, а також за інтеграцію України до Європейського Союзу.

Сьогодні, - додав Онофріо Рота, - ми звертаємося із закликом до встановлення миру і припинення російських військових дій, а також підтверджуємо нашу підтримку українському народу, його опору, його самовизначенню. 

Після підписання меморандуму Онофріо Рота вручив Світлані Самосуд символічний чек на 10 тисяч євро, які за декілька днів були перераховані до Фонду солідарності IUF з Україною, і  будуть використані на підтримку членів Профспілки АПК України.