Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/profapk/public_html/includes/classes/session.class.php on line 6
Питання та відповіді | Профспілка працівників агропромислового комплексу України background
На головну сторінку - Питання та відповіді

Питання та відповіді

  Питання до голови Профспілки     Юридична консультація     Загальні питання  

Ірина
Доброго дня! Скажіть будь ласка,звільнена голова профкому переоборана в травні 2021 року, має йти у декрет (до 3 років) хто в цей час повинен виконувати роботу голови профкому? чи повинна ця людина бути звільнена від основної діяльності? і які нюанси. Дякую
Відповідь: У відповідності до ст.ст.4,17,18, Закону України "Про відпустки" та розділів 3,4.
Статут Профспілки працівників АПК України. на період відсутності голови первинної
профспілкової з поважних причин ( у зв'язку з відпусткою з вагітністю та пологами та
відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) обов'язки голови
первинної профспілкової організації виконують заступник голови або будь-який інший член
профспілкового комітету за ухваленим рішенням до чергових виборів. Термін повноважень
виборних органів Профспілки, – п’ять років.      Термін повноважень голів і їх заступників
встановлюється на період повноважень відповідного виборного органу
Якщо обов'язки голови профспілкової організації виконуються на громадських засадах,
то голова профспілкової організації, за наявності бажання, може не звільняться від
обов'язків. Якщо голова первинної профспілкової організації очолює організацію на підставі

трудових правовідносин, то в цьому випадку, потрібно керуватися постановою президії
Федерації професійних спілок України №П-8-8 від 23 березня 2004 року якою затверджено
статус профспілкового працівника.
Так, профспілковим працівником є особа, обрана в порядку, визначеного Статутом
профспілки, та працює на підставі на підставі трудових правовідносин займає штатну
посаду в профспілковому органі першого рівня та виконує свої трудові обов'язки.
Олександра
Чи має право голова профспілки вимагати для ознайомлення накази з кадрових питань та накази про відпустки за визначений період, наприклад 3 01.01.2022 по 18.01.2023? Якщо так, то якими нормативно-правовими актами це регламентується? Дякую
Відповідь: Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" ( у редакції
станом на 19.07.2022р. ) , а саме ст.21 та Кодекс законів про працю України ( у
редакції станом на 13.12.2022р. ), далі КЗпП України, ціла глава XVI містить
положення щодо участі профспілки в управлінні підприємством.
У ст. 247 КЗпП України прописані повноваження виборного органу первинної
профспілкової організації на підприємстві,
Адміністрація підприємства до введення наказу у дію зобов'язана погоджувати
його із профспілками. Всі накази, які торкаються трудових відносин, у тому числі,
накази з кадрових питань та накази про відпустки, стосовно режиму роботи,
оплати праці, охорони праці тощо погоджуються із профспілками до введення їх в
дію.
Рая
Як оплачується простій з вини роботодавця?
Відповідь: Роз'яснення Державної служби України з питань праці від 02.11.2016 р.

Працівника прийнято на повний робочий день, але фактично він працює меншу кількість годин. Чи вважається це порушенням трудового законодавства?

Відповідь надала Держпраці, зазначивши: якщо працівнику встановлено повний робочий час (40 годин на тиждень), а фактично він працює менше у зв'язку із відсутністю організаційних або технічних умов, то має місце простій не з вини працівника.

Відповідно до статті 113 КЗпП простій не з вини працівника підлягає оплаті з розрахунку не менше від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові окладу.

При цьому за непроведення оплати часу простою не з вини працівника передбачена така відповідальність:

- адміністративна - у вигляді штрафу в розмірі від 510 до 1700 грн, а у разі повторного вчинення або вчинення тих самих діянь щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, - від 1700 до 5100 грн (стаття 41 КпАП);

- фінансова - у вигляді штрафу в розмірі 10 МЗП (наразі - 14500 грн) за кожного працівника (стаття 265 КЗпП).
Світлана
Якщо в день звільнення не виплатили зарплату:
Відповідь: КЗпП вимагає від роботодавця в день звільнення працівника видати йому трудову книжку і виплатити всі належні суми. Якщо підлеглий у день звільнення не працював, то виплата має бути проведена не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Водночас передбачено відповідальність за затримку розрахунку при звільненні, а саме: у разі невиплати з вини працедавця належних звільненому працівникові сум, за відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа чи організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Отже, якщо звільнений працівник оскаржив у суді затримку розрахунку при звільненні, дохід у вигляді суми середньої зарплати на підставі рішення суду нараховується за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Такий дохід оподатковується податковим агентомПДФО та військовим збором у місяці його фактичного нарахування з відображенням у формі N 1-ДФ за ознакою "127".
Зазначимо, що згідно з Переліком КМУ N 1170 від 22.12.2010 р. такі виплати, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні, не є базою нарахування ЄСВ.
Людмила
Як зміниться оподаткування пенсій з 1 липня 2016 року?
Відповідь: Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року під оподаткування ПДФО потрапили суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, розмір яких у розрахунку на місяць перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня (у частині такого перевищення). У 2016 році включно по 30 червня 2016 року під оподаткування ПДФО за ставкою 15% потрапляють пенсії в розмірі, що перевищує 4134 грн (1378 грн x 3). Зауважимо і те, що із суми пенсії, яка підлягає оподаткуванню, утримується також 1,5% військового збору. Тож сумарна ставка оподаткування становить 16,5%.
І ось з прийняттям Закону N 1411-VIII, який набере чинності 1 липня 2016 року, дещо зміняться правила оподаткування пенсій. Так, для визначення оподатковуваного розміру пенсій братимуться не три розміри МЗП, а 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановлений на 1 січня звітного податкового року. Ставка ПДФО збільшиться з 15 до 18% (зміни до підпунктів 164.2.19, 167.4 ПКУ). Ставка військового збору залишається без змін, тобто 1,5%.
Проте є й винятки: від оподаткування ПДФО звільнені пенсії, призначені учасникам бойових дій (до 1 липня 2016 р. лише учасникам бойових дій у період Другої світової війни), інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (N 3551-XII від 22.10.93 р.).

Оподаткування пенсій з 1 липня 2016 року
Суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до Закону N 1282-XII від 03.07.91 р.) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з ПФУ чи бюджету
не оподатковуються оподатковуються 18%
якщо вони менші чи дорівнюють 10 розмірам прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року
10740 грн (1074 грн х 10)
якщо вони перевищують суму 10740 грн (10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць) (з суми перевищення)
Примітка: до кінця 2016 року максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10740 грн (ст. 85 Закону N 1788-XII від 05.11.91 р.), а отже, фактично відсутня база для оподаткування ПДФО та ВЗ.




Зазначимо, що до 31 грудня 2016 року також діє й обмеження з виплати працюючим пенсіонерам 85% пенсії, що перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (ст. 85 Закону N 1788-XII від 05.11.91 р.). На період з 1 травня по 30 листопада 2016 року це стосуватиметься пенсій, що перевищують 1695 грн.
------------------------
Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій" (N 1411-VIII від 02.06.2016 р.)
Офіційне опублікування: "Голос України" N 109 від 14.06.2016 р.
Дата набрання чинності: 01.07.2016 р.




Сергей
1.прошу надати відповідь чи повинна бюджетна організація виплачувати заробітну плату членам профспілкової організації в день їх участі у конференції профспілкової організації?
Відповідь: Відповідно до ст. 98 Кодексу Законів про працю України (далі - КЗпПУ),оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.



Згідно з ч.1 ст. 115 КЗпПУ, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.


Отже, бюджетна організація повинна виплачувати заробітну плату членам профспілкової організації в день їх участі у конференції профспілкової організації в тому разі, якщо це передбачено колективним договором.
Оксана
Доброго дня.
Ми з чоловіком працюємо на одному підприємстві, у нас народилася дитина. Згідно колективного договору підприємство виплачує 500 грн. при народженні дитини. Відповідно до написаних нами заяв, чоловіку виплатили 500 грн., а мені ні, мотивуючи це тим, що ми разом працюємо. Чи можна посилатись на якісь закони для отримання коштів?
Дякую.
Відповідь: Законодавство не містить роз’яснень з даного питання. У даному випадку колективний договір є угодою прийнятою для регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.
В даному випадку важливим є точне формулювання вказаного пункту в колективному договорі, оскільки в ньому може бути передбачено порядок виплати на сім’ю, так і кожному з членів сім’ї індивідуально.
Дякуємо за звернення.
елена
Скажите пожалуйста,имеет ли право освобожденный председатель объединенного профсоюзного комитета техникума на оплачиваемый ежегодный отпуск в размере 48рабочих дней?
Відповідь: Відповідно до ст. 75 КЗпП України щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Для деяких категорій працівників законодавством України може бути передбачена інша тривалість щорічної основної відпустки. При цьому тривалість їх відпустки не може бути меншою за передбачену частиною першою цієї статті.

Відповідно до ст. 252 КЗпП України на час профспілкового навчання працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, надається додаткова відпустка тривалістю до 6 календарних днів із збереженням середньої заробітної плати за рахунок власника або уповноваженого ним органу.

Інші додаткові оплачуваної щорічної відпустки особам обраним до складу виборних органів профспілки законодавством не передбачено.
Юлія
Доброго дня. Підскажіть будь-ласка, чи може головою ПК підприємства бути обрана особа, яка довго працювала на підприємстві, але на період обрання головою вже не працює. Заяву про вихід з членів профспілки не подавала. Чи є якісь обмеження в часі звільнення і виборами .
Відповідь: Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Але статутом (положенням) профспілки може бути передбачена можливість членства в профспілці осіб які звільнилися з роботи чи служби у зв'язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють.

Як правило вихід із членів профспілки відбувається в індивідуальному порядку за особистою заявою члена профспілки.
Припинення членства в профспілці настає після подання заяви та прийняття виборним органом первинної профспілкової організації рішення про припинення членства у профспілці.

Отже якщо особа була звільнена з роботи, але залишається членом профспілки і статутом передбачена така можливість, то така особа може бути обрана головою профспілки.
Алла
Доброго дня.
Чи має право профспілкова організація державної установи видавати матеріальну допомогу жінці, что знаходиться у декретній відпустці?
Дякую
Відповідь: Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.
Відповідно до п.9 ч. 3 вказаного Закону Статут (положення) профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання.

Надання профспілкою матеріальної допомоги законодавством не заборонене, проте таку можливість необхідно передбачити статутними документами профспілки та \або колективним договором, до того ж на ці цілі повинні бути передбачені та наявні кошти.

Категорія питань:
Ваше им'я:
Ваш e-mail:
Ваше питання:
ліміт: 1000 символів
Ввыедіть код:
 

натисніть на зображення, щоб обновити