background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

ЗАРПЛАТА працівників сільгосппідприємств у минулому році склала понад ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТЬ МІЛЬЯРДІВ гривень. БАГАТО це чи МАЛО?

 

Сільське господарство вже тривалий час називають рятівним кругом і локомотивом української економіки, вітчизняні виробники сільгосппродукції очолюють світові рейтинги  та лідирують серед країн по обсягу експорту по багатьох позиціях.

А як це лідерство впливає на добробут сільських працівників – на їх заробітну плату, на інфраструктуру сіл, на перспективи для молоді?

Про ці питання в аналітиці заступника Голови Профспілки працівників АПК Сергія Кондрюка

Частина перша – «Зарплата у селян зростає, але…»

«За даними Держстату Фонд оплати праці усіх працівників у сільському господарстві  у 2017 році склав 29346,4 мільйона гривень.

В структурі виробничої собівартості продукції (робіт, послуг)підприємств сільського господарства в за 2017 рік прямі витрати на оплату праці склали  18 483,8 мільйонів гривень.

Про що говорять ці колосальні суми, від яких має дуже великий зиск як місцеві  та державний бюджети, а також Пенсійний фонд та інші фонди соціального страхування?

Статистика відмічає динамічне зростання середньої зарплати працівників сільгосппідприємств -в за останні два роки – з 4030грн. у квітні 2016 року до 7398 грн.у квітні 2018 року.

Це безперечний позитив, бо середня зарплата селян нарешті почала зростати динамічніше ніж середня по країні, а розрив між зарплатою з працівниками промисловості набув тенденції до скорочення.

З іншого боку статистика констатує, що в структурі виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) сільського господарства в підприємствах за 2017 рік  прямі витрати на оплату праці сягнули… аж П’ЯТЬ відсотків(5,0%). А про що це говорить???»

ДАЛІ буде