background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Україна втретє поспіль побила власний історичний рекорд аграрного експорту

 

     2020 року продукція АПК становила 45 % у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.

     За його словами, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Так, за підсумками календарного 2020 року зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту соняшникової олії — 6,9 млн тонн та м’яса птиці — 431 тис. тонн. Серед товарів, що не належать до найбільш вагомих у переліку закордонних поставок, було досягнуто максимальні кількісні значення в експорті меду (81 тис. тонн), заморожених плодів і ягід (55 тис. тонн), макаронних виробів (30 тис. тонн) та консервованих томатів (66 тис. тонн), зазначив експерт.

       Згідно з даними Державної митної служби України, за підсумками 2020 року Україна експортувала агропродовольства (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбуміни, шкури, хутро, вовна та ін.) на суму $22,39 млрд, побивши рекордний показник 2019 року у $22,35 млрд Таким чином, наша країна третій рік поспіль оновила історичний рекорд аграрного експорту, констатував Микола Пугачов.

   За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК 2020 року стало збільшення обсягів поставок до Азії, яке торік досягло свого найбільшого значення за період незалежності України. При цьому вартість поставок до трьох інших регіонів — Європейського Союзу, Африки та СНД — синхронно знизилась.

Обсяги експорту аграрної продукції українського виробництва до країн — членів ЄС зменшилися майже на 11 % проти рекордного показника 2019 року у $7,5 млрд і становили 2020 року $6,7 млрд. При цьому частка ЄС у вітчизняному експорті агропродовольства становила торік 29,9 %.

Основними споживачами вітчизняної сільгосппродукції також стали:

·         Індія ($1498 млн);

·         Нідерланди ($1422 млн);

·         Єгипет ($1367 млн);

·         Туреччина ($1069 млн);

·         Іспанія ($985 млн);

·         Польща ($850 млн);

·         Італія ($584 млн);

·         Німеччина ($581 млн).

Ключовими продуктами вітчизняного аграрного експорту традиційно стали зернові та олійні культури, різні олії, залишки і відходи, а також м’ясо та субпродукти, на які припадає більш ніж 85 % його вартісних обсягів, підсумував Микола Пугачов.