background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Тема: Порушення міжнародних трудових норм законопроектами № 2681 «Про профспілки» та № 2682 «Про страйки і локаути"

 

Голові Верховної Ради України

Разумкову Д.О.

Пане Дмитре Олександровичу!

IUF - це глобальна профспілкова федерація, що представляє працівників харчової промисловості, сільського господарства, готелів, ресторанів, громадського харчування та тютюнового сектору. Ми представляємо 425 організацій в 127 країнах, в тому числі в Україні. Ми хочемо висловити глибоку стурбованість у зв'язку з триваючим нападом на права профспілок в Україні. Членські організації IUF в Україні рішуче виступають проти введення нових законопроектів № 2681 і № 2682. Ці нові проекти порушують міжнародні трудові норми.

Наскільки ми розуміємо, законопроекти містять положення щодо:

• обмеження на здійснення права на свободу асоціацій шляхом скорочення числа профспілок на робочих місцях;

• відмови керівному персоналу в праві на створення або вступ до профспілки;

• встановлення мінімального порогу членства, який підриває право працівників створювати профспілки або вступати в них за своїм вибором на робочому місці, особливо для працівників малих і середніх підприємств;

• створення нового профспілкового наглядового органу з широкими і неконтрольованими повноваженнями щодо контролю за діяльністю профспілок;

• скасування зобов'язання роботодавця надавати профспілкам інформацію про колективні переговори;

• обмеження доступу профспілок до системи перевірки збору членських внесків і надання уряду повноважень конфісковувати власність профспілок, що підриває незалежність і автономію профспілок;

• обмеження права працівників на страйк і надання можливості роботодавцю припинити роботу через тиск на працівників під час трудових конфліктів.

Це серйозні порушення конвенцій 87 і 98 Міжнародної організації праці та Конституції України.

Міжнародні трудові норми вимагають від України забезпечити, щоб законодавство, що має відношення до здійснення трудових і профспілкових прав, розроблялося при повній і значній участі представницьких профспілок (див. Конвенцію 1976 року щодо тристоронніх консультацій (міжнародні трудові норми) (№ 144) та пункт 5 ( с) Рекомендації 1976 року щодо тристоронніх консультацій (Міжнародної організації праці) (№ 152).

Комітет МОП з питань свободи об'єднань також звернув увагу уряду на Рекомендацію 1960 року (№ 113) про консультації (на промисловому і національному рівнях), в якій міститься заклик до консультацій, спрямованих «зокрема, на спільний розгляд питань, що становлять взаємний інтерес» з метою досягнення в максимально можливій мірі узгоджених рішень», в тому числі, «підготовки і здійснення законів і нормативних актів, які зачіпають їх інтереси».

Ми закликаємо вас використати ваші добрі послуги, щоб забезпечити дотримання Україною як своїх міжнародних зобов'язань, так і своєї національної конституції, відкликавши проекти законів № 2681 і 2682, і вступити в переговори з профспілками стосовно будь-яких нових пропозицій щодо внесення поправок у трудове законодавство країни.

 

Щиро Ваша,

Сью Лонглі,

Генеральний Секретар IUF