background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання президії Профспілки працівників АПК

 24 червня ц.р. відбулося засідання президії ЦК Профспілки працівників АПК України.

У засіданні президії  взяли участь Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко Голова Державного агенства водних ресурсів Валентин Шліхта та заступник начальника управління юридичного управління ДП «Укрспирт» Віталій Мазур та виконавчий апарат ЦК Профспілки.

На розгляд засідання президії були винесені надважливі для галузі питання, головним із яких є питання відкриття   з 1 липня ц.р. ринку землі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко коротко  проінформував членів президії про ті програми, які відкриті та фінансуються для розвитку малого та середнього бізнесу, адресну підтримку фермерських господарств у зв’язку з відкриттям ринку землі.

Прийнято постанову щодо виконання Резолюції № 4 УІІ з’їзду Профспілки «Землею володіє той, хто на ній працює та живе».

Роман Лещенко запевнив, що це лише перша зустріч з Профспілкою АПК України та запропонував провести наступну в офлан-форматі  з визначенням подальших спільних дій та розвитку соціального діалогу у аграрній сфері.

Наступним дуже важливим питанням, яке було винесено на розгляд президії, це стан виконання основних норм і положень Галузевої угоди, колективних договорів водогосподарських організацій за 2020 рік.

Голова Державного агентства водних ресурсів Валентин Шліхта проінформував  членів президії  про стан галузі.

У 2020 році при проведенні оптимізації галузі, максимально було збережено робочі місця, бо  на даний час гостро стоїть проблема із підбором кваліфікованих кадрів в галузі. І основною причиною є  низький рівень заробітної плати. Тому однією із пропозицій, висловлених Головою Держводагнства, була пропозиція спільно із Профспілкою проводити просвітницьку роботу серед молоді щодо розвитку водної галузі, престижності професій та роботи  у ній.

Сьогодні багато навчальних закладів перейшли на підготовку модних професій – маркетинг, менеджмент, юриспруденція тощо. В той час, коли інженерні спеціальності, насамперед, пов’язані з водною інженерією, на жаль, не популярні. Хоча тільки у сфері управління Держводагентства працює понад 18 тисяч фахівців. Тому люди, які отримують підготовку в цих напрямках, мають більше можливостей отримати відповідну роботу за фахом.

Прийнято постанову  з даного питання.

Не менш важливим напрямком роботи Профспілки є хід виконання Резолюції №6 УІІ з’їзду Профспілки «Реформування спиртової галузі у 2020 – 2023».

Заслухавши доповідь Голови первинної профспілкової організації ДП «Укрспирт» Віталія Сосницького та інформацію  заступника начальника управління юридичного управління Віталія Мазура, одноголосно було прийнято рішення звернутись до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, депутатських груп та фракцій, депутатів Верховної Ради України, щодо:

              - підтримки з боку депутатів прийняття «Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту» № 3356-д від 05.11.2020 розроблений на виконання директиви 2009/28/ЄС Європейського Парламенту та Ради про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел;

- усунення регуляції щодо продажу біоетанолу, та дозволу продажу чистого пального на заправних комплексах.

  - проведення корегування акцизів до економічно обґрунтованого рівня, що є підставою для стимулювання використання палива з високим вмістом біокомпонентів;

      - розробленняДержавної програми використання біопалива на транспорті у великих містах (на зразок Швеції, Бразилії та ін.).

      -  розроблення та прийняти Закону «Про впровадження у виробництво та реалізацію спирту питного», що дасть змогу не лише зберегти робочі місця та кваліфіковані кадри у спиртовій галузі, а забезпечить стабільний дохід до державного бюджету держави.

    Президія ЦК Профспілки традиційно заслухала інформацію про роботу організаційних ланок. Звітували Київська обласна організація профспілки працівників АПК(Голова Василь Хвостіков), Київська обласна організація профспілки працівників харчової та переробної промисловості (Голова Карнатова Г.В.) та Київська міська профспілка працівників АПК(Голова Лопата О.І.). Робота цих організацій була визнана задовільною. Голова Профспілки та колеги привітали Василя Миколайовича Хвостікова з обранням на посаду Голови Київської обласної ради профспілок і побажали йому успіхів і здійснення задумів  на новому місці.