background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

У 2023 році в Україні не будуть підвищувати мінімальну зарплату

«Майже 5,5 млрд грн будуть закладені на забезпечення житлом ветеранів війни, адже ця категорія громадян вкрай важлива. Також буде забезпечена своєчасна виплата пенсій, соціальних допомог, виплати заробітних плат медикам і педагогам. Мінімальна заробітна плата буде на рівні грудня минулого року», — сказав він.
Бюджетом на 2022 рік передбачалося, що з жовтня мінімальна зарплата складе 6700 гривень, у тому числі буде підвищено розмір мінімального страхового внеску ЄСВ. Однак в умовах воєнного стану держава, насамперед, спрямовуватиме гроші на три пріоритетні напрямки — сектор оборони та безпеки, виконання соціальних зобов'язань держави та медицину, в тому числі на програму медичних гарантій. Підвищення мінімальної заробітної плати наразі не є пріоритетним напрямом.
Нагадаємо, більшість українських підприємств не можуть виплачувати своїм співробітникам зарплату на довоєнному рівні. Падіння рівня зарплат у приватному секторі в середньому становить від 25% до 50%.
Президент Володимир Зеленський зазначив, що основним пріоритетом державного бюджету України на 2023 рік стане фінансування сектору безпеки та оборони. На цей сектор буде спрямовано рекордне фінансування — понад трильйон гривень.
За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, державний бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорсткий. Уряд перегляне та оптимізує витрати по всіх сферах, але витрати на пенсії, соціальні виплати, кошти на військову кампанію та армію будуть обов'язково профінансовані.